Saturday, January 30, 2010

#5 - diamond 101

haha.. hari ini aku n KH telah tawaf satu one utama, old & new wing. main objective hari ini ialah masuk semua kedai jewellery yg wujud kat OU tuh. siap amik shopping directory n tandakan kedai mana yg nak pegi. mcm treasure hunt pulak aku rasa. hahaha..

so klu betul lah mengikut perkiraan kitaorg, ada 12 kedai jewellery dkt OU tuh. kitaorg masuk semua okay! eh ada 2 kot yg tak masuk sbb tgk dr luar mcm tak menarik n mesti mahal. makanya lalu dpn tuh jek. hehe..

nnt aku story mana yg menarik. tp yg aku nak emphasize kt sini, kedai nama DeGem. dia dkt new wing, ground floor, sebelah british india tuh jek.

memula mcm takut nak masuk sini sbb mcm exclusive je kan. tp kiteorg masuk jugak n sgt tidak menyesal okay!! sbbnya the promoter dok story kat kitaorg from A to Z psl diamond. time tuh barulah tau n paham psl jenis2 diamond nih sume. sepatutnya kedai nih yg pertama sekali pegi sebelum nak survey cincin.. hehe...

so basically, (bg yg tak tahu mcm kiteorg dulu.. hehe..) diamond ditentukan melalui:

1. carat - ini kira mcm standard measurement la utk diamond. lagi besar carat nya, lg besar la batu diamond nye...

2. colour - ranging from colourless (gred D to F) to light yellow (gred S to Z). yg paling cantik semestinya yg colorless. n dkt DeGem mostly adalah gred D. bila kitaorg pegi kedai lain, bila tanya diamond tuh gred apa, kebanyakkannya gred H (near colourless).




3. clarity - ranging from flawless to imperfect. flawless means langsung takdek bendasing dlm diamond tuh. kalau imperfect, klu tgk bebetul guna naked eye pun bleh nampak bendasing dlm diamond tuh..



4. cut - ini sebenarnya yg paling penting sbb pemotongan diamond tuh yg akan affect pantulan kilauan diamond tuh. yg kita nak ialah ideal cut la kan. n lazare diamond adalah diamond yg paling perfect sekali sbb dia ideal-cut. dkt DeGem nih mmg ada jual lazare diamond.



n lg satu, kalau beli cincin kdg2 kita akan dpt certificate yg tulis ciri2 diamond yg kita beli tuh. tp most kedai jewelleries keluarkan in-house certificate. tp kalau yg GIA yg paling realiable sekali sbb kalau tak silap aku, dia the 1st institute yg bagi grading pd diamond nih.

kalau nak tau lebih lanjut, bleh baca kat Why Buy GIA Certified?

aku n KH lepas kuar dr DeGem tuh mmg puas hati gila dgn penerangan promoter tuh. kiteorg assume promoter tuh takdek keja kot since tak ramai yg masuk kedai tuh. so bila kitaorg masuk n tanya mcm2, dia rajin jek melayan. hehhee..

sekarang nih klu pegi survey cincin, barulah kiteorg nih reti nak tanya diamond tuh gred apa sume. n baru pandai nak tilik bebetul kilauan diamond tuh. kalau tak, slame nih tak penah kesah pun. hehehe..

so jgn tertipu ye dgn diamond2 nih. kena pilih bebetul jugak. ade satu cincin yg kitaorg suka dgn satu kedai nih sbb design dia, tp bila dh tau psl diamond nih, kiteorg terpaksa reject cincin tuh sbb diamond dia low quality in clarity n colour. bila dh tgk byk kali baru perasan. huhu... nasib baiklah belum beli lg... ;)

2 comments:

ellfazira© said...

hi there..ai dh rply ur comment bot weddg course kt ttdi tu..refer here ok..http://www.freewebs.com/perkahwinan/ nway nk tnye hw's the price kt DeGem?ai dh lme plan nk pegi tp xpegi2 jgk hehe

sk said...

thanx for ur respond! =)

price dia affordable. tp dia tak byk design, mostly yg one stone tu jek. coz dia lebih focus on the quality of the diamond itself.

tryla survey. i mula2 takut jugak nak masuk, tp bila dh masuk tak menyesal sbb service diaorg sgt bagus =)