Monday, March 1, 2010

#10 - cincin stainless steel for groom

ally tulis entry pasal cincin lelaki, baru teringat dr dulu nk buat entry psl ni.

anyway, dulu aku n KH dok diskas2 psl cincin kawen. KH is not the type of guy yg suka pakai cincin. so aku x expect dia nak cincin kawen gak. sekali ternyata ramalanku tidak benar sama sekali. beriye2 dia nak cincin kawen okay!

so kiteorg pun diskas la, nak bg dia cincin apa. suasa? platinum? white gold is definitely a no-no. tp bila surf2, ada yg kata suasa tu lelaki boleh pakai, ada yg kata tak boleh. ada yg kata white gold 9K adalah sebenarnya suasa. haih entahla, kitaorg pun dah confuse sbb org ni ckp lain, org tu ckp lain..

psl hukum pemakaian cincin nih, bolehla baca kat blog ally.

so haritu yg kiteorg tawaf satu OU tuh, sekali kan.. terjumpa kedai bernama Bausch K ini. dia bukan suasa, dia bukan platinum, dan sama sekali bukan emas. tp dia stainless steel. ala, mcm brg2 dapur yg stainless steel tuh. kuikuikui..



location nya? dkt 1st floor, bahagian new wing. tp dia dh dkt sempadan nak ke old wing. kalau tau watsons or crocs kat mana, bausch k dah dkt sgt dgn watsons n crocs. oh ya, dkt midvalley ada jugak, tp tak sure dkt mana coz tak penah pegi.

so semestinya kitaorg akan beli cincin dkt sini utk KH nnt. harga pun ranging from rm50 to 200 camtu. maybe ada yg mahal kot. aku pun dah lupa. tp murah la.. itu salah satu elemen penting dlm membajet. hahaha..

lagipun dah takyah ragu2 dah KH boleh pakai ke tidak. halal ke haram. itu yg penting.. ;)

pic taken from one utama website

12 comments:

Mrs Drac said...

stainless steel ni die cam silver ye?

ally said...

sk..thank ya..info sgt2 berguna..=) betul tu, x perlu ragu2..konfius2 lagi..hehe..

Mrs drac: stainless steel bukan silver..kalo silver kene selalu g cuci,,kaler dia jd pudar bl dah lama..stainless steel x pudar..n price dia lebih krg sama je ngan silver..(ni mengikut owner2 kedai yg i tny la)..hehe

sk said...

mrs drac,
ally dh tlg jawabkan. hehe.. tp i rasa stainless steel lg cantik dr silver. nampak classy sket ;)

contoh brg2 stainless steel; jam & brg2 dapur.

ally,
u're welcome. =)

~ thalhazlin ~ said...

wow. thanks for the info. tengah survey cincin kawen si dia juga neh

Zainur said...

kalo nak ukir kat cincin tu dia terima x? BTW ni OU kat area mana yer? ;D ngee... Mmg tengah cari2 cincin utk si dia jugak nie..

sk said...

thalha,
u're welcome. jom2 gi bausch k! hehe

zainur,
i ade tulis dlm entry tu. :p

1st floor new wing, tp dh dkt2 dgn old wing. klu u tau watsons kat mana, mesti u akan jumpa bausch k. selang satu kedai je kot.

i'm thinking utk engraved jugak. belum gi tanye lg. nnt klu u dh survey, inform ye.. hehe..

Zainur said...

Oh rupanya OU tu One Utama... I dok ingat OU area mana la td...adess al maklumlah tak biasa sgt area kl eventho org kl...hhee...thanx ya!

sk said...

haha.. i pun assume sume org tau OU tuh apa. i thought u tanya dkt mana location kedai tuh dlm OU.

okay, u're welcome. mari serbu bausch k! hehe..

.:Mrs. Engineer:. said...

gud info...nk bli gk utk my tunang...wt surprise utk die...time batal air sembahyang, nk sarung kn kt die...he3...

nnt nk g kt outlet Ikano lh...

sk said...

puan jurutera, wah.. nak buat surprise?? hahaha.. good idea! mesti dia terkejut tetibe.. "ehh ada cincin gak??" :D

lenovo83 said...

Salam,
i ddk JB, jarang sgt nk g KL.. cuma nk tanye, Bausch K ada cincin yg ada batu hitam x ? utk lelaki..

sk said...

lenovo:
ada deisgn hitam sket2.. tp bukan batu hitam sebiji mcm cincin suasa tu. tp mcm dlm gambar cincin kat sini:
http://www.newjewelrytrends.com/mens-stainless-steel-rings-are-unique/