Monday, March 22, 2010

#20 - bridal @ sban

hari rabu pegi survey bridal pulak. tak byk pun yg kitaorg pegi sbb limited time.

cik belle, i tak dpt pegi yg duranta avenue tue sbb owner dia ada hal. tp dia suruh jek tgk mini pelamin yg ada kat website tu. i tgk alamat dia, maybe dia nih based kat rumah je kot.. blum ade proper boutique lg..

so bridal yg aku sempat pegi;

1. citra classic (pusat perniagaan ixora, senawang)
owner dia kwn mak, sbb tu pegi sana dulu. mini pelamin just ada satu. i showed her gambar mini pelamin yg i suka. she quoted me more expensive than the original vendor dr kl. make-up wise, okay jugak. owner dia dulu MUA for azue bridal. now dah ada bridal sendiri..

2. nilla classic (tmn matahari, senawang)
baju2 pengantin kat situ cantik2. klu tak silap, dia offer pakej tunang (mini pelamin + make-up) rm550. kalau make-up saja rm450. pegi kejap jek sbb budak yg jaga tuh tak pandai entertain. hahha..

3. azue bridal (tmn matahari, senawang)
dia nih dah well known n byk branch dkt sban & bangi. baju cantik, make-up pon okay. tp rate dia paling mahal la among the bridal boutiques kat sban nih. IMHO, better amik yg betul2 kita suka from kl. lg puas hati.. :D

4. butik ruzsha (tmn matahari, senawang)
butik dia nih selang 2 kedai jek dr azue bridal kot. tp sbb takde banner besar, so maybe ramai yg tak perasan. personally i like them. they charged me only rm180 for make-up + aksesori. aku mmg suka sgt dgn make-up dia, very natural & tak over sgt. owner dia make-up kat diri sendiri pun cantik. hehe.. i was very close to book them tp the owner tak available on my E-day. dia offer assistant dia yg make-up, tp aku kata nnt aku pk dulu. risau okay klu tak sama mcm dia make-up. haha..

for mini pelamin, mmgla murah jek; around rm250 mcm tu. tp mmg sgt simple n kosong. diaorg tak byk brg2 sgt. i asked for sewa alas dulang silver beaded. diaorg ada, tp dah burok. so tak jd la nak sewa. haha.. aku tanya gak utk design mini pelamin yg aku nak. they also charged me more expensive. sbb ada brg yg diaorg takde, so kena beli baru.. that's why la mahal..

5. maliah andaman (gedung lalang, ampangan)
yg nih dia based dkt rumah dia. owner dia takde, so anak dia yg entertain. personally i think sgt old-fashioned la bridal nih. brg2 semua nampak mcm dah lama. then, bila aku tanya boleh tgk mini pelamin. dia kata derang ada offer, tp gambar takde. dah takde gambar camne customer nak tgk?? apekah?

sorrylah ye, takde gambar pun yg i amik.

overall, i think i'd go from kl punye vendor. even though they charge for transportation, tp aku rasa lebih puas hati kot. yg penting kena pandai pilih la, sbb certain vendor mark up transportation charges kaw2 punya. kt sban nih nampak sgt takde competition sgt, so kdg2 tuh ala kadar je service. sorrylah ye, i memang cerewet sket.. hehe..

n lg satu, ada satu bridal yg aku pegi nih siap ashtray dgn berisi penuh puntung rokok slambe jek dia letak kat atas meja tu. boleh tak kemas meja tuh cantik2 sket? nih dgn kotak rokok la.. name pun bridal boutique. mestilah nak cantik2. *emo*

anyway, nih ada i scan few brochures n business card yg i dpt. in case klu ade b2b kat sban yg berminat nak contact diaorg.. :)

17 comments:

paw said...

Hi,

I ada jumpe owner duranta avenue tuh.. Yup.. dier home based.. pakej dier mmg menarik sbb harga affordable sgt.. tp baju dier x bnyk yg cantek! n then if baju yg kte nak dier xder, dier akan pg pinjam kt mak andam lain.. x besh ler cenggitu kn... make up dier pn besa2 jer... xtually dier juz sponsor pelamin jer tuk mjlis pertunangan Dr SMS arituh.. baju cosry yg sponsor..makeup pn org lain.. photog pn SN kalo x silap..

I bnyk gak survey bridal kat area snwg.. lebey 10 kot..n then i ada jumpe bridal kt dataran snwg yg offer nak watkn baju baru if kte insist nak baju baru ikut kite nyer own design ..at no add charge at all ouhk! bridal lain sume nak add charge tuk baju baru..ni tuk sesape yg nak sewa baju lar kn..

bridal ni nyer pelamin pn at standard charges jer.. ape2 jenis pelamin pn sama.. xda beza harga pn untk sume jenis pelamin..i book bridal ni since last yr..tp xtaw lar if taun ni da harga lain plak..

chao~

paw said...

that bridal yg i mentioned caj tuk mini dias around rm450-500..pelamin ikut design yg kte nak..

Zainur said...

Saya ada baca dalam majalah pengantin satu pakej ni rm 900. dia cover hiasan mini pelamin, solekan, 11 dulang hantaran dengan alas beserta sireh junjung....tapi xtau lah baju dia tu okay ker x...tapi butik dia area bandar baru bangi lah :)

sk said...

paw,
thanx for all the infos.. :) itulah i rasa duranta avenue tu biase2 jek. nama dia naik pun sbb pelamin dr SMS tu.

haritu tak sempat i pegi survey kat dataran senawang. takpelah.. nih baru tunang, nnt time kawen i survey lg... :)

zainur,
kalau amik pakej mmg murah kan? tp masalahnya sy just nak mekap n mini pelamin jek. bila amik asing2, last2 nnt total sama je mcm amik pakej. huhu..

Cik Belle said...

em,i xsurvey pon lagi. hihi. nanti nak try survey kat dataran la.

paw, ape nama bridal butik tuh? yang offer mini dais 450-500 tuh? care to share? =)

paw said...

andaman pesona anggun or lebih dikenali sbg kak ani bridal.. bridal ni sederet dgn maybank tp maybank kat bawah kn.. bridal di ujung atas ckit.. tgkt 2.. kat bwh bridal ni butik pearl haya yg jual tudung tuh..

mase i tunang dulu i x gune service dier sbb mase tu x jmpe bridal nih lg.. tp tuk nak kawin May nih i gune service bridal nih..

my frenz ader gak yg book bridal ni untuk tunang.. caj untuk mini dias + deco tuk tangga = rm550..
pelamin yg member i nak nih siap pelamin panel plak tuh..

sk said...

cik belle,
nnt dah survey kat dataran u buat review eh. i tak pegi pun sana coz i ada 'ban' satu bridal tuh. so mmg tanak pegi survey butik dia pon. hahahha..

paw,
u amik full package ke dgn kak ani bridal tu?

paw said...

sk,
u ban bridal yg mana 1??
i byk gak survey.. mcm2 gak gelagat mak andam i jumpe..smp give up plak nak survey lg.. seb bek at last jumpe gak yg bekenean di ati..

pakej dat i choosed includes pelamin sanding + baju sanding + makeup tuk nikah + sanding

sk said...

paw,
hehe ada la satu bridal tu. my fren penah amik dia. service dia okay2 saja, but the owner mcm bagus sikit. mentang2 dh penah mekapkan artis. huhu..

after ur wedding, u buat review lah psl kak ani bridal. kalau service mantap, bleh recommend kat i n cik belle. hehe..

zielalala... said...

nila classic tu sy ada g sane sbb kawan mak..baju2 dia ok ada byk yg baru..ni mesti anak buah dia yg jaga ni..pompuan yg gelap2 skit kn? sy xsuka dia, menyampah..mula2 cm ok..bila sy nk try bj ke 2 buat muka lak..eh eh kt customer sukatila nk try byk mane bj pn..tp kn owner dia baik sgt..sng nego n xberkira..klau berkenan situ leh je..abaikan pompuan td..hehe

sk said...

ya tepat sekali! budak tu mmg nak tanak je layan kitaorg. tp baju kat situ mmg cantik... :)

zielalala... said...

aah dia ada buat baju baru byk gak skrg..so update la baju2 dia..klau u nak better g time owner dia ada..masa sy g ari ahad owner dia ada..bdk tu pemalas n xreti nk snyum..ada ke dpn customer buat muka xsuka bila kt nk try baju..hampeh

syik s. said...

hi,

i terjumpa blog u time i google2 tetang bridal house kat seremban. pening kepala nak cari yang ok dan affordable kan?

i penah guna service untuk ruzsha tu. mengecewakan. price memang sangat low tapi quality ilek. i tatau lah mebbe i terkena hari yang mood make up artis diowang tak berapa baik ke apa. tapi seriously, not recommended at all. tak sampai 2 jam lepas mekap, muka i jadi seakan2 hijau. euwhh!

sk said...

hye syik :)

yup, sban agak limited choice yg ada. nasib baiklah tak jauh dr kl. so bolehla jugak kalau nak amik from kl.

anyway, yg mekap u haritu sape? owner dia ke? coz i tgk owner dia cantik je mekap kat diri sendiri. hehe.. tp nasib baik lah i tak jd amik dr ruzsha. i book butik chantique. hopefully okay la.. huhu..

syik s. said...

i tatau la owner dia ke apa. owner dia free hair ke? kalau iye, aah la kut. dia mekap kat diri dia cantik so x expect le hasilnya begitu. waaaa!! skang i tengah cari package untuk my wedding plak. my fren recommend gemalai anggun. hari ni i nak try tengok package dia...

Mimi Yusof said...

yup azue bridal memang mahal and the services tak bagus sangat

sk said...

MIMI:
penah dgr jugak org cite psl azue.. ikut nasib lah kot... hmmm