Friday, July 16, 2010

#53 - wedding cousin di singapore

hari ahad last week, kitaorg (parents, abg & aku) pegi singapore just to attend my cousin's wedding. diaorg mmg dah jadi singapore citizen pon. masa kecik2 dulu kitaorg selalu gaduh sbb nak ckp negara mana yg lg best; either m'sia ke s'pore. haih lawak betul.. hehe bila dah besar ni mmg jumpa pon jarang. time wedding2 camni la baru nak jumpa.


the wedding was held in a community hall at simei street. bila masuk jek hall nih, nampak gazebo kt tgh2 hall ni, terus teringat sabby's wedding. tp this hall is quite small lah, so bila letak gazebo tu terus mcm nak penuh satu hall. hehe



masa kitaorg sampai (around 11am), pengantin baru lepas nikah. diaorg nikah kat atas stage tu.. time tu diaorg ada kt rumah tgh tukar baju. so kitaorg mkn la dulu..

selain nasi beriyani, ada mihun sup, ada rojak buah, variety of desserts.. yummm~ :D


the kids dpt ballons..


siapa suka, boleh tiru idea ni..


the flowergirls. sori, amik gambar dr belakang jek. malas nk bgn hehe


kuda kepang


n there's my cousin with his wife


the dancers yg mengiringi pengantin


kompang


ada silat jugak


sebahagian dr hantaran


pengantin pakai the real songket yg tebal tu tau.
pengantin kita dah jarang pakai songket camni kan?


byk sungguh entertainment. pengantin lama gila bersanding. hehe


time nak balik dah.. tu cousin dgn uncle aku. yg uncle aku pegang dlm paper bag tu ialah nasi beriyani utk tetamu bwk balik. standard sikit lah letak dlm polisterin & paper bag. hehe


doorgift dpt coaster. ayah aku panggil kaca potong. hehe


normal view in singapore. mmg jarang jumpa rumah teres. we should be lucky rumah kita luas. kalau gi umah uncle aku tu pon, mmg apartment yg kecik jek. tp surrounding mmg bersih gila..


singapore flyer


marina bay sands.
hotel & casino.


atas dia mcm bentuk kapal.


google-d pic of marina bay sands


view from the top


according to cousin aku, pengantin byr around SGD20k to the wedding planner for everything; catering, baju, doorgift, op, dancers etc2.. wedding planner tu klu tak silap dr jb. so just imagine bila convert to rm near rm47k camtu kan? mmg kaya la wedding planner tu. hehe

kejap jek kitaorg gi singapore this time. lps kenduri terus balik sban balik. hehe.. sbb ayah aku pon bukannya sehat sgt kan. takpelah, next time kitaorg cousins sume nak lepak singapore lama sket. nk gi universal studios. ngeee~

16 comments:

mysarah said...

oh dorang punya wedding sama macam kita jugak yer? i memang giler jakun ingatkan dorang punya adat lain sikit (entah adat macam mana la aku bayangkan. haha)

ZARA said...

owh my god... i hate spending on weddings. sbb tu aku bgtau mak aku jangan jemput ramai2 tapi kita melayu mmg suka jemput ramai2 kan? 20k singapore dollar eh? gile ar!

anyway, i love her songket dress!!! mmg suka bangat... berangan jugak nak... tapi.... ntah lah.... tgk dulu

sk said...

mysarah:
depends jugak kot. since the bride tu ada campur johor sikit, n the WP pon dr johor, so byk influence from johor lah.

tp ada jugak wedding org2 singapore ni yg mmg western sket.. :D

sk said...

zara:
mmg gitu kot rate kat sana. tp guest tak ramai pon. i guest they all budget mcm 500 pax camtu jek (combine bride & groom). klu org s'pore tu, 20k s'pore dollar mcm rm20k kita jek kot. bila convert tu yg terasa byk. hehe

songket tu mmg klasik. tp skang ni dah jarang org pakai sbb panas. klu aircond takpe. klu tak, kang ada pengantin basah lencun atas pelamin kang. hehe

hana yoriee said...

aduh..SGD20k..waahh..hebat! tp yg songket tu mmg betul2 klasik. kat umah ada songket tenun yg zaman dulu2 nye..berat yg amat..kalau pakai sure nampak gemukss..hehe..tak rela..tapi sk nye cousin pakai mmg cun!

fana said...

wah..cantik the 'langit2' tu...em...if u don't mind, ur cousin amek bridal mane ye...btw, im a b2b from jb....juz nk tau je.... ;)

sk said...

hana:
wahh.. hana ade baju songket tu? pakaila nnt.. mlm berinai ke.. ;)

fana:
errr.. nnt i kena cek balik nama wedding planner tu. ada tulis dkt paper bag haritu. later i'll inform u ye.. :D

Hana said...

klasik la.. :) bridesmaid die punye baju macam japanese skit de riben camtu kan.. tak pnah pon pegi singapore.. huhu

~ thalhazlin ~ said...

woho. hampir cecah 50 k? wah. tapi berbaloi la kot sebab majis nya cantik banget n mewah :)

PurPLe LaDy AiFA said...

wow.. grand giler nampaknye ek.. nmpak exclusive dgn songket segala..

and i love the nasi briyaniiiiii! nmpak sedap sbb gn beras panjang2 tue, oh my god, love!

boley bawak balik nasik briyani tue? kira cm berkat ek org johor panggil? oh, sukanye saye!

sk said...

hana:
jom kita buat trip gi singapore.. tp kena sediakan ongkosnya byk sket. haha

thalha:
yup. sumenye WP dia tu yg buat. yg pakai baju hitam dlm gambar tu kira team WP tu la.. dr catering, flow majlis tu, OP, doorgift, sume WP control. senang.. :D

sk said...

aifa:
a'ah, semangat diaorg with songket, silat segala.. :D

aifa... i tak prasan pun nasi tu guna beras panjang ke hape. aku makan jek! hahahaha my cousin sebok suruh bwk balik nasi tu, "makan dlm keta" katanya. mcm la jauh sgt s'pore & s'ban tu. lol

ElyaElmo said...

tu adat jawa kee sis??? tukang kompang tu ..pakai topi jawa tu..he3...

teringin nye nak g spore..SK tak soping2 ke??he3

sk said...

elya:
entahla nak kata jawa ke tidak. campur2 jek diaorg nih. hehe

tak sempat nak shopping pon. pegi kejap jek.. :D

iedayah said...

wah..bestnye g sgapore..rpny cara dorg kawen lebh krg kte ek..tp sgd20..mak ai..byk gk tu yang bg org kedekut cm ai..hihi

sk said...

iedayah:
org singapore spend sgd20k mcm kita spend rm20k jugak.. maybe itu normal rate la kot. bila dh convert tu yg kita rasa byk.. ;)