Friday, September 3, 2010

#65 - catering @ seremban

so my family telah mengambil iktibar dr kejadian waktu nak tunang dulu. dulu time nk tunang, kitaorg delay2 jek pasal catering. sekali sume tak available sbb time tu cuti sekolah. so kali ni, catering & canopy yg 1st sekali book lps dah confirm date. hehe

memula plan nak amik catering time abg aku kawen dulu. mmg lauk dia serius sedap gila menjilat jari. tapinya tang service ada sedikit off. yg paling aku tatahan ialah time2 kenduri tu owner catering tu boleh mintak balance payment sbb dia nk blk dah. tgh2 kenduri kot?? agak2la sket.. bukannya takleh mintak ptg2 kang ke, esok2 ke. pfftt..

lagipun bila gi jumpa owner dia haritu, harga sudah naik. of course lah kan. abg aku kawen tahun 2007. dulu rm11/pax. sekarang dah jadi rm14.50/pax.

mak ckp, kita amik catering dr kl jelah. kat sban ni competition tak byk, sbb tu diaorg suke nak mark up harga tinggi2. rasanya catering dr kl lg murah. tp abah mmg tak setuju. tanak catering jauh2. amik yg dekat2 jek. klu jauh, nnt tiba hari kenduri, takut jadi pape. takut diaorg tak sampai umah kita. kan dh susah. betul jugak.. hmmm..

so this is just an info utk sape2 yg mencari catering kat seremban. actually byk jek lg kot catering lain. tp aku ni kan malas nk survey byk2. hehehhe..

tp the problem with this pakcik, dia takde offer any package. bila dtg jumpa dia, dia suruh kita list down apa yg kita nak (nasi, lauk, desert, deco etc2) n nnt last2 baru dia kira nak charge berapa.

contohnya:

nasi minyak + nasi putih
daging salai masak lemak cili api
ayam goreng berempah
pajeri terung
ulam2 + sambal belacan
ikan masin
buah
air kordial
bubur kacang
khemah arabian x 7 (SEMUA kerusi bersarung)
meja pengantin (deco + lauk + pelayan)
meja VIP x 5
mist cooling fan x 2
pintu gerbang

RM 14/pax


ini sekadar contoh ye.. ni bukan menu time wedding aku nnt.. :D

for sure, after dia quote tu kita bleh tolak or tambah nak suit our budget.

tp mcm dlm kes aku, tetibe mak kata nak tambah khemah lg satu, nak tambah itu, nak tambah ini, so dia bg free jek. so selagi boleh tambah, kitaorg tambah. kahkahkah

so ni details pakcik nih klu ada yg berminat;


Era Sembilan Ent. Catering/Canopy (Encik Rahman)
Kg Bahagia Jiboi
Ampangan Seremban
Tel: 0193440766 / 0126950077 / 0196634603


just as an additional info:
  1. choice khemah yg byk. pyramid, arabian, transparent canopy pon ada. even marquee tent pon dia ada.
  2. price yg dia quote adalah max. so selagi boleh mintak tambah, try mintak tambah. cthnya nak underlayer le, nak pintu gerbang ke, nak tambah kipas ke etc2... hehe
  3. bila gi kat ofis dia, ada siap display brg2 yg dia guna eg: pinggan, gelas, tray lauk, dome set, kain utk scallop etc2..
  4. the owner akan ada masa kenduri nnt utk observe staf dia bekerja. that's why dia just ambil 1 catering/day. tp kdg2 dia ambil 2 klu rumah tu dekat2.
  5. dia takde pakej yg tetap. so prices may vary. klu pandai nego, boleh dpt lg murah kot. huhu
  6. my family tak penah engage dia before. tp ramai jiran2 kitaorg yg dh penah ambil. so reliable lah kot. huhu klu nak tau lauk sedap ke tidak, dtg my wedding nnt okay? ;)
  7. klu amik ayam goreng berempah, dia akan goreng 'secara live' kt rumah kita time kenduri nnt. mkn panas2, sodapppp..
  8. pls note utk quotation kt atas td, SEMUA kerusi dlm khemah akan berbalut. dia dh kira sekali camtu. bila tanya other catering, ada yg charge rm3 per kerusi. so klu ada 200 kerusi, dah kena tambah rm600. tp boleh jek klu tanak balut pon. up to u..

err itu je kot yg teringat. nnt klu ada, aku tambah lg..

so hopefully, service diaorg tak mengecewakan. lauk pon harap2nya sedap hingga menjilat jari. nak tau, tunggu saja hari kawen nnt. hehehe

20 comments:

sharifuddin N shakina said...

rm14..waa..mahalnye..tapi kalau berkualiti n berbaloi2 ok la kan..lupe nak kenalkan diri..kina here..b2b 11.11.11..nice to meet u..

Cik Belle said...

yeay! thanks dear. hehee

~ mizzAmy ~ said...

bab2 catering memang kena book awal. macam kat KL pun sama. nasib lah my parents nak buat goton-royong becoz my side kat ganu. so, tak yah pening2 kepala pikir catering. hehehe...

hana yoriee said...

huisshh..mcm best aje deal ngn pakcik rahman ni..nnt nak poie kenduri kamu nak makan2..hahaha..

eyh..nape tak nampak kat opis arini???haaaaaa.....

Nora a.k.a Aira said...

ayam berempah memg menjadi kegemaran kenduri sekarang kan =)

iedayah said...

fulamak..+ itu ini tp free..untungnye u

sk said...

kina:
hye kina.. cantik date kawen! =)

cik belle:
welkam.. :) cik belle buat nikah mlm ke? amik transparent canopy cantekkkk!! :D

sk said...

hana:
pakcik rahman tu mmg terer negotiate. haha sila dtg ye. time tu bleh dtg dgn hasben dah. ehehe

owh jumaat bz sket. ptg pon gi ukm kl.. :D

sk said...

mizzAmy:
tulah, klu dulu ramai sedara bleh gotong royong masak. sekarang ni sume dah tua, tak larat. so kenala catering. sediakan jeklah ongkosnya.. haha

sk said...

nora:
yup! semua org pon suka & lauk tu pon x cepat basi... :)

iedayah:
haha selagi kita boleh tambah, tambah jek. hehehe

Liz Rohaizat said...

setakat ni, aku suka catering yg kat matahari height tu. yg aku guna masa akikah batrisyia tu. yum yum

ElyaElmo said...

khadijah..tak try catering liana ke??
http://aurarnb.blogspot.com/
ari tu elya rasa sedappp jugakk catering nye...

farahfatihah said...

babe, bab katering ni mmg kna book awal n kena survey betul2..biar harga yg kita bayar berbaloi n puas hati..anyway good luck!

sk said...

liz:
yup, catering tu mmg sedap..

elya:
a'ah haritu ada gi survey catering dia. tp last2 family i amik yg dkt dgn rumah ni. hehe

sk said...

farah:
betul.. part mknn yg paling penting sekali (selain dr kecantikan pengantin. hehe) thanx! ;)

LisaLisut said...

SK -- i lambat jumpa okkk.huahuahua.eh i start blogging pun bile so no wonder la.hahha.thanks for the info. musti call ini pakcik.hihi.hope dpt harga ok :) thanks !!!

Reena B said...

when is your wedding?
I tgh cari info on the net pasal era sembilan ni tapi takde, except your blog, so thank you fr this.
My mom yg track down this company. Ikut kata hati aku nk cr yg glemer sikit sbb era ni tak penah dgr, tp your blog mcm agak convincing. Im working in Johor, family kat PD and wedding kat PD. so i tak smpt nk pegi check this company out myself.
Bab2 deco dia ni mcmana? uptodate tak?

sk said...

lisa:
thanx! no worries babe.. :)

reena:
nnt jap lg i email u eh..

Reena B said...

pls email me soon.

i.azreen@gmail.com

i went to see them. Ceh, aku suspect dia nk mark up harga tinggi2 la. U dpt rm14 kn?
mine so much more. Agaknye dia igt aku anak dato dr KL ke ape.

Anonymous said...

Cek rahman ni femes di kalangan agensi kerajaan. Servis mmg baik. Org nya very down to earth