Wednesday, September 29, 2010

#70 - vendor oh vendor

i'm in the midst of choosing OP utk nikah & bersanding nnt. dah byk sgt survey sampai confuse dah nak amik yg mana satu. ada yg betul2 memikat hati tp mahalnye lah. way out of my budget (T_T)

anyway, sy frust jugak dgn certain2 vendor yg mcm tak berminat nak layan kita as potential client nih. kita sgt2 berminat dgn hasil kerja dia, price yg dia quote pon within our budget. tp mcm nak tanak reply email @ sms kita. penah tak korang jumpa vendor camnih?

bila tanya "date sekian sekian ni u free tak?" dia kata nnt dia check sbb organizer tertinggal kat office. tp sampai 3 hari dia tak update pon.

bila tanya "boleh tak kita jumpa anywhere utk discuss etc2.." dia kata, "okay, nnt sy confirm balik.. " tp sampai seminggu senyap takde khabar berita..

sampai kita pulak yg kena contact dia several times baru dia nak reply. ataupun, worst-case, terus senyap sampai bila2.

kalau betul2 bz, inform la sbb sy faham awak betul2 bz sampai tak sempat nak reply. kalau tak boleh nk buat, ckp jelah tak boleh nak buat. so takdelah sy contact awak byk2 kali tanya bila nak jumpa. n kalau tak berminat nak jadi vendor sy, bagi je alasan awak tak available that day supaya sy boleh cari vendor lain.

haihh..

sy salute certain vendor yg sgt pantas bg quotation & reply email @ sms sy. dan juga yg menunjukkan minat walaupun sy baru tanya quotation. contohnya, mcm certain photographers yg sy contact. dia yg ckp maybe we can set a date utk jumpa supaya dia boleh tunjuk sample storybook etc2. at least sy tau dia sungguh2 nak 'jual' product dia. walaupun sy belum tentu akan hire dia as my OP. kan?

22 comments:

gadis jumaat said...

tp in a way, bagus jugak kite tau prangai dorang awal2 kan? sbb that shows their attitude towards customer. so takdelaa kite gakkk meroyan di kemudian hari. huhuuu. tapi mmg tabik spring dengan yg cepat reply nih, konpem bleh cepat sukses bisnes dorang ^_^

chenta said...

hai sk..:)

yupp, memang ada vendor yang macamtu.kadang2 mcm sakit hati jugak kann.macamlah kita ni takde duit nak bayar servis dorang tuuu..apa2 pun,maybe ada yang betul2 busy.

btw, i da mintak kak azrien tu buatkan baju! dia sangaat friendly and baekk lahh!! thank you so much for ur suggestion,skang ni tgh neves tunggu baju siap haha..

Durruz said...

i pernah kena macam ni.

dgn 2 orang photog. yang agak femes jugakla..

yg 1st i email, setahun lepas..mintak quotation, then dia tny date, i jawab belum ada lagi..just nak survey..

then die reply apa tau...

smiley aje...

saket ati i. so lepas tu tros letak dlm my small note-blacklisted vendor..

second i kena, mcm u la..asyik ckp nnt hntr. siap kite kasi email dah. last2 xde pun.

but luckily jumpe someone yg super duper bagus n effective PR dia. and i hire him.. =)

happy hunting~!

didieadila said...

mmg pon..kdg2 kita mmg minat dgn hasil kerja dorg..tp bila email layan mcm ape je..so klu sy reject trus!huhu..

♥♥ eija ♥♥ said...

sabar laa awak
ermm ja pun penah rasa macam tuu rasa macam meluat pun ada kan??
kita tunggu dia tapi dia tak bagi respon plak...
last-last ja cari yang lain...
jangan putus asa k :)

Xora said...

tak suka tau org perlekehkan kita!

Hana said...

Jumpa jugak org camtu time survey2 dlu.. Maybe diorang ingat kite takde duit kot.. Some got luck tanye trus dapat.. I remember that I ask Zaifie Z Crea. for quite few times and until now no feedback.. Takpe la.. I think I've choose the right pelamin maker at last..

Leeyana said...

saba yek SK..

biasela tu rodakn sentiase berputar..bile berada diatas mungkin die da lupe nk pndg bwh..tgu la bl die da terputar kebwh nnt..(wah sungguh dlm maksud ayatku..kehkeh!)..diorg tu bl xde job,baru la xkedek2 cr cust nnt..

xpe SK..b cool ek dear!..
next week jd ek..kite terjah wedding adda...

sk said...

gadis jumaat:
betul tu. actually tak kesah sgt klu diaorg reply mcm lambat sehari ke. tp yg ni dah tanya mcm2 tetibe bila nk jumpa @ nak proceed booking tetibe dah mcm tanak layan. apekah?

sk said...

chenta:
a'ah, ada certain2 tu yg mmg ckp dia tgh bz. tp after some time, dia contact kita balik nk follow up. so baguslah camtu..


bila baju siap?? bestnyaa!! tulah, haritu sy email tanya tu sbb plan nk gi jumpa dia gak. nk consult psl baju. hehe

sk said...

eija:
actually klu difikirkan, tak rugi sebenarnya dia layan baik2. kdg2 kita hire dia pon sbb communication dia bagus kan.. tulah, last2 carik yg lain jelah.. dia yg rugi sebenarnya. huhu

xora:
tak suka jugak! maybe dia tak maksudkan camtu, tp kena belajarlah jugak camne nak deal with potential client..

sk said...

hana:
a'ah, yg mane yg mmg tak pernah reply email @ sms ke i mmg dah malas nk contact lg. no matter how good they are. maybe diaorg pun termiss my sms @ email. maybe dah takde rezki.. kdg2 kita akan dpt yg lebih bagus dan murah kan? hehe..

sk said...

leeyana:
mmg makan dalam statement tu!! hehe

a'ah, next week insyaAllah kita serbu wedding adda. tak sabar nak jumpa! :D

farahfatihah said...

babe, dlam pilih vendor mmg mcm2 perangai yg ada....yg penting jgn terslap pilih tau... nway, ai dah tgk cite magika tu la..mmg best!

iedayah said...

i skong gadis jumaat dear..tp alhamdulillah i blum jmpe lg yg cmtu..mybe akn dtg kot..ades..ad ke ptt kn kte nk bg bisnes dorg xnk..sp yg rugi..mak jugak untung..agaggaga

~ mizzAmy ~ said...

mmg ada yg lambat reply and layan ala kadar je. so far, OP yg saya duk email2 mmg reply cepat n details. siap ada yg offer2 lagi. so, kira macam ok lah kan.

sk said...

farahfatihah:
aaa nak tgk jugak!!

iedayah:
tulah.. diaorg yg rugi kan klu x dpt customer mcm kita. huhu

sk said...

mizzamy:
yup, mostly yg sy jumpa mmg bagus2. tp ada la satu dua yg mcm tanak layan jek. mcm mane lah bisnes diaorg ni nak naik klu layan client camtu. haihh..

.: an :. said...

yup! btl... nak mniaga ke tak.. kan?
kalu srvis ok, kita pn suka nk share ngn mber2 len... klu ampeh? hm... hye2... bye2... huhu...

eh, kite exchnge link ea =D

ElyaElmo said...

kd...videografer yg tu die reply tak email u??klo takde...elya call die..suh die tgk email sket!!!ha3

sk said...

an:
betul!! :)

elya:
hehe dun worry, yg tu ade reply. hehehehhe

sk said...

sorry durruz & didieadila, komen u all masuk kt spam pulak. br perasan. huhu

durruz:
klu kena kat i dgn yg 1st tu, mmg i terasa jugak kot. at least bg jelah quotation tu. klu dah ade date, maybe we can get back to them kan nnt. huhu

didieadila:
ada sorang vendor ni dia selalu delay2 bila plan nak jumpa. even sy mintak no fon pon dia tak bg lg. skang still sabar, tp rasanya klu still x reply sy mmg nak carik lain jekkk.. nak kata glamer, takde la sgt pon.. kdg2 yg glamer nih lagi bagus PR diaorg. *emo*