Friday, October 8, 2010

#74 - perkara2 yg perlu ditanya pd potential OP

sy rasa sy dah jumpa 'the one'. ;) tp still blum book lg. maybe ada bbrp perkara perlu tanya n clarify pd potential OP sy tu.

anyway, nak pilih OP mestila kena jumpa dia kan? rasanya lebih baik sbb kita boleh tgk album n gambar2 dia sendiri. kadang2 tgk online ni maybe nnt berbeza dgn original product.

sy dah jumpa bbrp photographers yg sy dh shortlisted (read: within budget). indirectly, sy boleh tgk kitaorg ada 'chemistry' ke tak, or at least sy dpt tau PR skills dia ni okay tak bila jumpa tu. dr cara dia explain psl gambar & album, are they punctual, etc2..

so u all kalau jumpa OP, apa yg u all tanya? ni antara soalan yg slalu sy tanya, selain drpd "date sekian2.. available tak?"

1. sy minta dia explain satu persatu product dlm pakej. cthnya, jenis album, berapa keping gambar, raw pictures, edited pictures etc2..

2. berapa lama album boleh siap? average yg sy jumpa, semuanya within 3-4 weeks. tp kalau musim kawen (cth: bulan 12) maybe lmbt sket. so be prepared!

3. dah berapa lama amik gambar? full time or part time? kalau part time, sy tanya jugak dia kerja ape @ belajar lg ke. semua ni affect jugak lmbt atau cpt nnt boleh dpt album. hehe

4. camne kira travel charges? certain photog ada standard charge utk tmpt luar kl. contoh, rm 150 ke seremban, rm 300 ke kuantan. ada pulak yg kira mileage & tol saje, jd lebih murah ;)

5. kalau hari hujan, camne dgn outdoor photoshoot? mostly kata boleh ganti hari lain, tp pastu mesti tanya, nnt ade extra charges tak.

6. ada limit hours tak? ade certain photog akan cover dr awal majlis (time makeup) sampailah selesai semuanya. ada yg mmg limit jam, extra hours nnt kena byr. so sila tanya siap2.

7. kalau terer psl camera & software, boleh tanya jenis camera & lens dia guna, software apa dia guna utk edit gambar. sy ni tak reti sgt.. hihihi

8. mcm mane dgn payment? 1st deposit, 2nd deposit, balance, byr masa bila?

9. berapa org photographer yg akan dtg? kalau nk tambah photog, berapa charge nya? ade certain yg siap2 akan bwk team (2-3 org photog). tp ingat, quality is better than quantity.

10. boleh dpt semua raw pictures tak? yg ni mmg sy suka mintak sbb at least sy boleh tgk SEMUA GAMBAR yg dia dah amik. mane tau ada yg sy suka.. ;)

err.. tu je yg sy terpk sekarang ni. feel free to add ya.. mane tau sy terlepas pandang. nnt boleh sy tanya kt 'the one' tu. hikhikhik

11 comments:

~ mizzAmy ~ said...

good one dear, for at least membantu saya nak g exhibition kat klcc petang nie. ;)

ElyaElmo said...

tnye dekat the one tu....die dh kawen kee blom??!!hahaha..oops...memain jee :P

ok laa tu, soalan2 tu kire soalan wajib bile kite jmpe OP kan..yg penting kene pasti kan die dtg on timeeeeeeee masa majlis tu....

KD, u dh dpt videografer?

sk said...

mizzamy:
amy, nnt stori le psl klcc. i insyaAllah gi esok kot.. :D

sk said...

elya:
haip2.. dia dh kawen dah. takyah tanya, i dh tgk kt fb dia dulu. wakakakaka

yup, hopefully OP punctual so dia tak miss moment2 penting.

video i dh dpt dh! same dgn cik belle :D

♥♥ eija ♥♥ said...

hehe...
sk pilih yang mane??
kat taiping dah pilih ker???

sharifuddin N shakina said...

kina da buat post pasal pameran pengantin tu..biasa aje..tak de banyak sangat booth..hopefully tahun depan ad lg..btw, kina punya link ada masalah dengan feed..bleh tukar pada url ni utk bloglist..tq dear..

http://our-wedding-journal.blogspot.com/feeds/posts/default

sk said...

eija:
dah book dah.. kitaorg amik takteh.. :D

kina:
okay kina, nnt sy tukar ek..

journey of a lady said...

1. remember this..full time photog sometime bkira dgn masa..sbb time is money..while klu part time ni dia buat cos minat & passion so mmg xbekira dgn time (tp kena la tau ape kerja tetap dia kot klu keje biasa2 dah tentu part time work as OP nk cari duit lebey gak kn?.. i tau sbb experience both full & part time OP)

2.dont forget tgk/mntak layout album (if on9)..klu jumpa pon jgn lupa tgk..pic cantek tp layout hampeh meaningless jugak kn?

3.tny konsep apa biasa dia pakai..i lupa terms mereka tp something yg like play with color ke, shading n lighting ke centu lah..

sk said...

lady:
tengkiu! setju sgt2.. :D

sharz syaz said...

saya pon tgh mencari OP...sweetpictures salah satu dalam list..hehe..

weds saya bulan 9 nie.. :))

sk said...

sharz:
hi sharz.. sorry for the late reply. so dh decide OP ke? boleh tgk review sy psl sweetpictures. overall sy puas hati.. good luck on ur wedding preps ye! :)