Wednesday, October 20, 2010

#77 - our OP

utk side KH, kitaorg mmg dh decide awal2 utk amik takteh. takyah pening2 nak carik lain dh. utk side sy yg sy kena buat 'homework' sket.

haritu few weeks jugak sy dok survey2 OP. yg mana within budget, yg mane out of budget, yg mane wayyy out of budget so stakat berangan jeklah nak amik dia. hehe

so bila dh shortlist, sy contact lah these photographers..

photog 1
  • mmg sgt affordable
  • diaorg mmg tak berkira, boleh buat outdoor hari lain with no extra charges. itu point yg paling sy suka.
  • gambar okay, n PR skill mmg sgt bagus.

photog 2
  • kwn sy pernah hire dia, tgk gambar2 dia cantik jugak.
  • tp PR skill mmg zero. mcm malas nak layan soalan2 sy n set up meeting. mcm kita pulak yg terhegeh2 nak jumpa dia. sy mmg geram sgt dgn style dia. last2 sy dah malas nak layan dia. dia call pon sy tak angkat. terus kena pangkah dgn sy.

photog 3
  • diaorg ada team sendiri, so sekali dtg minimum 3 org.
  • PR skill bagus. since diaorg ade team so bila sorang tak dpt nak entertain sy, org lain bleh take over.
  • sample gambar n album okay, sesuai dgn range harga.
  • even after kitaorg jumpa, dia follow up dgn sy tanya n nak nego klu ada prob dgn budget. so ade bonus mark di situ.

photog 4
  • sgt pantas reply segala pertanyaan sy, so PR skill mmg bagus.
  • to tell the truth, masa tgk gambar online sy rasa biasa2 saje. tp bila tgk sample album, terus sy suka. (that's why sgt penting utk meet up dgn potential OP sbb kadang2 online pictures don't do justice to their actual products)
  • album cantik n hasil kerja dia kemas. dia bwk semua jenis album yg dia provide so agak meyakinkan.
  • utk gambar, editing dia x melampau2 sgt, so sy suka.
  • KH kata, "nampak mcm boleh percaya.." hihihi

so mesti dh tau kan sape yg sy amik?

photog 4 iaitu rudy azwan dari sweet pictures. u may find him dari magazine ratu sehari. sy pon x ingat camne sy 'jumpa' dia. rasa2nya sy surf online jek trus terjumpa website dia.

so sy dah bayar deposit semua. dua kali jumpa, dua2 kali dia punctual. n senang nak nego mane nak jumpa sume. ;)

so rudy, (if u're reading this hehe)
jgn kecewakan kami ye.. sume blog readers sy dh tau nih sape OP sy nih. n sy dh promote dh ni, so bg extra free gifts sket bleh? hahahahaha :D

now satu benda dah bleh slash! skang tgh pening dgn benda lain pulak. huhu

21 comments:

Kasut Pink said...

Sy pon kurang suke dgn editing yg melampau..

~ mizzAmy ~ said...

cantik2 lah gambar kat ur OP. dah settle part OP kan? lega dah skit.. ;)

si kecil said...

rudy is great photographer!! 4-5 org kawan saya hired dia! the outcome mmg cantik..puas hati. he's nice too!

iedayah said...

btul tu sk..sometimes hasil keja dlm web krg menarik.tp bile die tunjuk hasil keja dpn2 kite,mmg superb r..wa..settle part op ..good job dear..

sk said...

kasut pink:
samelah kita. sy lg suka nampak natural. hihi

mizzamy:
klu amy nk survey OP, better jumpa dia sendiri. sy suka sgt layout album n editing dia. =)

sk said...

si kecil:
oh ye ke?? so pilihan yg tepat la nih? haha yup2.. he's very nice. polite jek.. :D

iedayah:
tulah psl. maybe sy tak put high expectation masa jumpa dia, tp bila tgk album sume, terus syok sendiri. hihi

hana yoriee said...

yeay..dia dah dpt OP!! clap clap..tak yah pening lg..=)

Cik Belle said...

yeay to sk! hehee. saya belum booked OP. huhu

sk said...

hana:
yeay!! skang sy tgh pening benda lain pulak hana.. huhu

cik belle:
yeay!! takpe cik belle, u kan rajin survey2 nih. ;)

ElyaElmo said...

betol2...kadang2 online picture cantik...albummm tak cantik....siapa nk jwb nnt kan!!!

best nyee kd..u nye progresss maken pantasss

Leonora Halim said...

hi SK... lama tak menjenguk blog kamu.. sowiiii... huhu....

tahniah kerana sudah ada OP.. saya yakin kamu akan kelihatan sgt cantik nanti... :)

p/s: cik belle.. relek.. saya confirm OP x smpi sebulan sebelum kawin.. ehhe

sk said...

elya:
pantas hapenye.. ade benda yg lg penting i tak setel lg nih. haha

leo:
hye leo! long time no seeee!! sehat? ;)

♥♥ eija ♥♥ said...

wahh tahniah sk

dah book dah....
kita nie belum 2 minggu lagi baru jumpa OP kita huhu...

adorable ~A.N.A said...

hye all.. jom exchange link.. i ni pemalu..hihi (*ayat poyo)

Leonora Halim said...

owh owh... saya tersangatlah sehat skrg... ahahah.... :D kembang dari semua sudut neh!

sk said...

eija:
takpe eija.. still byk masa lg.. ;)

ana:
hye ana.. welcome.. :)

leo:
it's okay, u have a reason for that. hehe take care! :D

Reen Tart Nenas said...

yeayyy dah ada OP. saye pun dh ada OP, tp macam risau je tak tau turn out ok ke tak :(

sk said...

reen:
harap2 diaorg okay la nnt kan? huhu

MiE said...

Hi, terus jumpa en rudy after baca blog nie. mmg dia very punctual, artwork dia cantik, tak terlalu fancy, lighting sekata setiap pages. compare dgn beberapa OP yg mie jumpa. Set appt with him to confirm :)

sk said...

hye mie..

same la taste kita klu gitu.. hihi.. ade sebut my name @ my blog tak mase jumpa dia? hahaha

MiE said...

takder pulak cakap. tp next meeting mie mention ekk...