Thursday, October 28, 2010

#80 - butik pengantin yg sempat diterjah di taiping

cerita basi nih hihi.. tp just nak share in case ada yg nak info psl bridal boutique kat sana..

1st of all, these are all based on my personal view saja ye. so maybe ada disagreement. so klu ada b2b kat taiping, better pegi sendiri butik nih.


1.
halim hias (tmn mas)

mak KH kenal owner dia kot. so sgt senang nak kawtim. baju dia sangat byk. n ade yg cantik2 jugak. mekap, kalau tgk dlm album tu not bad. klu sy amik baju kat sini, most probably mekap pon amik kat dia sekali.

harga pakej mmg murah, dtg sekali dgn facial. pastu kalau nak amik asing2 pon, boleh jugak. still consider murah. maybe sbb dia kenal mak KH kot? hehe

tp pelamin dia byk yg old skool. ade design yg baru, tp tak byk. tp mmg murah. so MAYBE amik pelamin kt sini. sy tak kesah sgt. sbb side dia, so bg KH n mak dia setel. asal jgn buruk (read: old skool) sgt sudah, kang ada yg nangis dok atas pelamin kang. haha


2. akma sri andaman (tmn kuning permai)

butik yg agak baru. banyak baju, n cantik2 jugak. pelamin pon not bad. byk design baru.

tp sy tak berapa berkenan dgn mekap dia. n sy tak suka sgt dgn org yg melayan kitaorg haritu. so tetttttttt...


3. takteh bridal gallery (medan koperasi kg jambu)

okay, butik ni mmg well known dkt taiping. tp rate dia agak mahal compared to others. yelah, sbb dh glamer kan? mak KH kata, jarang org taiping amik dkt takteh. selalunya org luar jek. betul jugak kot. hahaha lagipun diaorg rajin update fp. so senang org nak browse, sbb tu la bleh jd lg glamer. sila amik pengajaran, butik2 lain.. hehehehe

baju tak berapa byk sgt sbb diaorg buat based on permintaan customer. tp mostly design baru. colour pon cantik2. utk pakej sanding, less than 2k consist of 2x mekap, baju, pelamin & hiasan bilik. mmg murah. tp since kitaorg nak mekap 1x jek n tanak hiasan bilik, so dia kira asing2, resulted in harga pelamin tu jd agak mahal. even bila kitaorg tanya kalau amik pakej photography + mekap + baju + pelamin, dia tak bg diskaun pon. sume dia kira satu2. huhu


so finally, kitaorg amik OP, baju, mekap + aksesori dkt takteh. pelamin MAYBE dkt halim hias. tp klu amik mekap dkt takteh, kena dtg butik utk mekap. diaorg takleh pegi rumah kita. tp since ini utk majlis bertandang, kitaorg mmg tak bersiap kat rumah pon. kena gi bersiap kat tmpt lain. so dah alang2 sewa baju, amik mekap trus. tu pon sy mintak permission KH dulu. apa2 kena dpt approval dr KH sbb ini side dia, n duit dia. haha so nnt planningnya time bertandang, kitaorg bersiap kt butik takteh tu jelah.

psl pelamin, sy serahkan bulat2 kat KH n mak dia. risau jugak, tp takleh la sy nak kontrol sume kan. redha saja.. huhu just psl handbouquet, sy still blum ada lg. tatau lg camne. maybe nk recycle dr time tunang punya jek? haha

basically utk bertandang mmg sy byk ikut jek. baju pon KH yg pilih. psl doorgift, catering, hantaran n invitation card ke mmg sy tak masuk campur langsung. lagipon mak dia pon rajin nak buat sume sendiri. so tanakla nnt dia kata bakal menantu dia nih bridezilla pulak kan. hahaha lgpon biar jd surprise utk sy lah time wedding nnt. baru best sket kot?

13 comments:

~ mizzAmy ~ said...

masuk fp takteh, memang chantek2 pun.. so no wonder diorg charge mahal kot.

for his side, kita mmg tak leh nak control. sebab his family pun ada idea n pendapat diorg jugak. same goes to me, those bout his side mmg saya tak amik pusing langsung. my fiance pun tak amik port. just his mum je yg busy carik quotations and all. kitorg just ckp nak tema apa jer. that's it. hehehe... nasib lah his mum n my taste nak sama. pppphhheewww....

farahfatihah said...

sama la..utk bertandang mmg xmasuk campur pun huhu kang kalau lebih2 kata pe plak kan huhu

iedayah said...

wah..byk info tuk dikongsi..alor..xmrasa ap yg org len rs..coz i xde bertandang2..uwa...

K.I.N.A said...

PR penting kan walaupun cntik baju2 die..sk, jumpa ahad ni..hehe..malu2..

sk said...

mizzamy:
i rasa may future MIL tak sama taste dgn i. habislaaaa... haha

farahfatihah:
tulah, sy pon ikut jek.. hehe

iedayah:
eh, nape takde bertandang? buat sekali ek?

kina:
a'ah. kalau PR tak best mmg susah la nak tarik pelanggan. hihi

ha jumpe nnt! kina dtg dgn sape? ;)

d'Fedrin said...

ritu ader jgk survey kt takteh.. mmg pelamin, deco, etc. cantik2... but kurang berminat dgn baju2 diorang.. hehehe.

i bab bertandang sume mmg lambat lg la nk decide pun... so tu yg rilek lg tuh...

:p

♥♥ eija ♥♥ said...

halim berhias tuu...
nie sikit kan awak...
tapi alhamdulillah semua dah beres..

sk said...

fedrin:
baju kat takteh pon x byk sgt kan? diaorg pon br lagi.. :)

eija:
nape dgn halim tu eija? haha
sy tak jumpa pon halim haritu. just jumpa dgn kak ina tu jek.. :D

ms syaz said...

hie sk.. its me syaz.. :) masih ingat syaz x? :) best dpt jumpa u semalam.. nanti kita jumpe lagi ehh.. :) i link & follow u ehh.. =)

sorry lari dr tajuk entry sbb excited.. ;p

bestnyer.. his side kt taiping ehh? mesti nanti amik gambar kt tasik yg famous amos kt taiping tu.. :))

sk said...

syaz! mestilah ingat!! hehe

tulah, sy pon br jumpa blog syaz. nnt jumpa lg tau. wedding yanie ke, kay kamal ke. hihi

a'ah, nnt insyaAllah outdoor buat kat taman tasik taiping!! ngeee..

Dia.Honey said...

ai pon tgh carik butik pengantin yg leh bagi harga cun sekitar taping terutama yg dkt ngan taman saujana jaya...ada suggestion??? yg butik dekat the store tu dah lupa lak namanya

sk said...

dia.honey:
alamak.. i tau yg i list kat dlm entry ni jek. i amik takteh. tp salees bridal pon glamer gak kan? slalu masuk majalah pengantin. haritu kitaorg tak survey kt sazlees pon. tak sempat. last2 amik dgn takteh. pelamin kat halim hias. hehe

Anonymous said...

napa ngn btik akma sri andaman... xok ke????