Wednesday, November 10, 2010

#85 - petua nak elakkan hujan pada hari majlis

smlm sy & elya ber-ym. kitaorg dok borak psl 'petua nak elak hujan time wedding'.

the one n only petua yg glamer dan biasanya org2 kita nih buat ialah, campak baju kat atas atap utk elakkan hujan. korang penah dgr kan? haha

tp sy dgn elya ade version yg berbeza2 okay.


version sy #1
:
ni masa wedding kwn sy. baju yg mlm semalam dia pakai tu, bawak mandi pagi tu. kiranya basahkan sekali baju tu. then lps mandi, campak baju basah tu ke atas atap.

version sy #2:
ni time abg sy kawen. basahkan baju (takyah bawak mandi pon takpe. simply basahkan jek), then campak jek ke atas atap. TAPI, seingat sy, baju yg dicampak oleh kazen sy tu bukannya baju abg sy. tah baju sape tah time tu. hahahahaha

the verdict: hujan lebat di kedua2 majlis!! hahaha


version elya:

takyah basahkan baju tu. tp mesti baju yg semalam pengantin tu pakai. campak dgn undies sekali. sorry, straight forward jek kat sini. haha

the verdict: hujan mmg tak turun sampai habis majlis. hahahaha


adakah kitaorg dh tersilap teknik sbb basahkan baju n tak campak sekali undies. sbb tu hujan lebat time majlis kwn & abg sy? hahahahaha

okay2.. takleh percaya sgt benda2 nih. tp tak percaya pon, still ade org2 yg buat jugak kan? petua lah kiranya.. sy pon tatau apa signifikannya 'mencampak baju' dgn 'tanak bg hujan turun'. hahaha

yg penting kena doa lah kot. supaya tak hujan nnt time majlis kita. especially yg buat majlis kat rumah mcm sy nnt. kesian kat tetamu yg dtg, kesian kat pengantin, kesian kat family pengantin.

dulu time kakak sy buat open house raya, bibik dia cucuk2 bawang merah, bawang putih, cili dkt penyapu lidi. lepas tu pacakkan secara terbalik kat atas tanah. petua tanak kasi hujan turun katanya.

pacak atas tanah terbalik mcm ni.
tp ada bawang & cili yg dicucuk2 kat hujung lidi2 tuh.


mmg betul pon tak hujan. tp jgn percaya bulat2 ya. sume tu kuasa Allah. :D

ada lg petua tanak kasi hujan turun? ;)

image source: here

20 comments:

ElyaElmo said...

hahha..sampai kesudahhh gelakk semlmm...
lawak lawakkkkkk~taknak hujann punya pasal...
ape2 pun harus diingat bahawasanya...hujan itu rahmat :)

sk said...

elya:
hahahahaha a'ah.. hujan itu rahmat... :D

kucincomey said...

nak campak time pagi seblum majlis eh? nanti orang nampak.. malu plaks.. hehehe.. :)

hana yoriee said...

campak bj dalam..kuikuikui..=p pastu org g kutip..haru!!

PurPLe LaDy AiFA said...

haha lawak.

aritu majlis i harap pada doa je.. pastu time majlis cuaca mendung2 je, panas terik pon tidak, tp smpai petang tak hujan. alhamdulillah.. hhe

CikSyafa said...

erk...Syafa penah dengar petua ni.tapi kena campak ngan undies ka baru menjadi?
jap2 ngah pk..nak campak yang beli mahal ka,yang dah lusuh?haha

K.I.N.A said...

ujan sejuk sket..:P..tp kan..kakak kwn kina die campak kain yg da lme xpki..hasilnye tak hujan..:P

sk said...

kucincomey:
campak pepagi sebelum org dtg! hahaha

hana:
uisyhh.. bungkus elok2 dgn kain lain. hahaha

aifa:
alhamdulillah.. harap2 my majlis pon nnt tak hujan.. :)

syafa:
lg mahal lg mujarab kot?! hahaha

kina:
ikut nasib sebenarnye.. hehe tp mmg teknik yg paling tepat ialah mesti mencampak kain atau baju ye adik2. hahaha

♥♥ eija ♥♥ said...

nie 1st time ha dengar sk hehe
sebelum nie tak penah dengar pun hehe

sk said...

eija:
oh ye ke? selalunya org2 tua suka la guna petua nih klu kenduri kawen. hahaha

iedayah said...

ltk undies situ nnt nk trunkn khemah,the groom mest jd org yg 1st tggu..da tnt2 org tau tu die punye..hahahhaha

ellfazira© said...

klu petua org2 dlu..mmg mcm2..hehe tp i think d best way is to solat hjt mtk dkt Allah..insyaAllahh tk hujan.;)

Qaseh Qidzizie said...

if majlis kat dewan..nak campak tang mana?? hehehe...

sk said...

iedayah:
hahahahaha bukan campak atas khemah, campak atas atap rumah! haha

ell:
yup. the best way is doa byk2. tp hujan sikit pon takpe.. hujan rahmat.. :D

qaseh:
campak atas atap dewan! hahahaha

Suzie Sueweeets said...

Ada cakap orang tua lain pasal hujan: "Kalau rombongan lelaki datang ke rumah perempuan disambut dengan hujan, si perempuan tu mesti lembut tingkahlaku dan peribadinya."

I personally love the rain (bukan nak cakap saya ni lemah lembut ya, memang suka semenjak azali lagi! ;p ). Alhamdulillah kitorang decide buat kat dewan. Just kena pikir sape nak dijadikan AJK penyambut tetamu yang pegang payung. Haha

Reen Tart Nenas said...

jgn tak tau, memang ada tau kerja tolak hujan nie. tp nama die bukan la bomoh hujan, ape ntah, nama cam moden sket la. kalau event2 open kat mesia nie, mmg ada la org2 tertentu yg akan dipanggil utk elak ujan nie... saye harap, majlis saye nanti xde la hujan... takuitttt nye...

iDa said...

tp i pulak pernah dengar petua klu x mo bg hujan..letak buah kelapa dlm kolah mandi n make sure kelapa tu sentiasa timbul...tp xbley la percaya sgt tu semua kan kuasa ALLAH...

sk said...

suzie:
echey chey chey.. :p
eh tp dulu rasanya time kecik2 i dgr, klu hujan time kawen tu sbb pengantin ppuan suka mkn asam. *lol*

reen:
a'ah, sy penah dgr jugak. tp melampau la sampai kita nak panggil bomoh hujan pulak kan.. hahaha doa byk2 nnt reen.. ;)

ida:
wah, petua tu mmg tak penah dgr.. hihihi

~ mizzAmy ~ said...

hahaha... i plak pernah tgk masa my bestfren nak tunang. maid kakak dia campak her undies kat atap. sekali hujan lah jugak. so, tak leh pakai petua tuh. hehehhe...

sk said...

mizzamy:
hahhahaha.. tuhla.. takleh percaya sgt benda2 ni sebenarnye.. hihihi