Monday, November 15, 2010

#86 - menempah baju sanding

kalau nk cerita psl kepeningan sy dlm mencari baju sanding, 10 paragraph pon still x cukup kot. mmg dlm dilema betul haritu. nak sewa je ke? atau nak tempah sendiri? klu ikut cerewet & nafsu sy, mmg nak tempah sendiri. tp ada jugak suara2 murni dlm diri yg kata, sewa je cukuplah. sy bukannya nak baju sanding yg meletup2 pon. hihi

tp malangnya, berpuluh2 butik pengantin sekitar sban, nilai & bangi (& bbrp tmpt lain) sy dah pegi. still takde yg berkenan di hati. nak cari yg menepati theme colour tu yg susah. huhu okay, sebenarnya ada la 1-2 baju yg sy dh shortlisted. tp itu pon still mcm tak puas hati lg.. so baju2 tu sy jadikan backup plan saja..

sampai sy baca entry nora yg ini, psl First Impression Bridal Gallery dkt jln TAR. so sy ajak KH pegi sana utk tgk baju. masa tu mmg dh target, weekend tu mesti setelkan perihal baju sanding. so ke jalan TAR lah kami. kedai ni opposite sogo, bebetul sebelah nagoya. ada 2 tingkat. tingkat bwh bahagian textile, tingkat atas utk sewa @ tempah baju n sewa aksesori pengantin.



to make it short, akhirnya kitaorg decide utk sewa custom made baju sanding kat situ. kitaorg deal dgn aunty carmen, a very nice lady.. :) masa kitaorg pegi tu hari sabtu. sampai kat butik dia pon dah nak dkt maghrib. aunty carmen suruh kitaorg turun bwh dulu, tgk2 kain. kalau ada yg berkenan dgn kain2 kt situ, boleh proceed tempah dgn dia. so lps dh nego2 n pilih kain mana yg kitaorg nak, dia mintak kitaorg dtg balik esoknya utk measurement & design baju.

esoknya, lps wedding xora & zaila sy n KH terus pegi ke jln TAR balik. siap bwk bbrp design baju yg sy minat. so aunty carmen startla design2. sy pon startla demand2, nak mcm ni, nak mcm tu. hihihi


tgh design baju KH


aunty carmen siap senyum sy nak amik gambar dia :p


so, dah setel bab baju sanding sy.. KH dpt colour yg dia nak n sesuai dgn dia. sy pulak dpt pilih material n design baju sanding sy sendiri. alhamdulillah.. :D

31 dis nnt boleh dtg utk 1st fitting. harap2 design baju sy tu sesuai la dgn sy & KH nnt. harap2 baju tu menjadi mcm yg sy imagine. aminnnnnn..

design baju sy? takyah la tunjuk. segannnn.. hahahahaha

lps dah setel, terasa lega jugak. KH pon semestinya lega sy dh tak membebel2 risau psl takde baju sanding lg. hahahaha

aunty carmen, jgn kecewakan kami plis... ;)

22 comments:

iedayah said...

uwaaa...nk tgk,nk tgk baju sanding sk..mesti cntik kn..

~ mizzAmy ~ said...

macam menarik je kat tempat tuh. nanti after u dah buat 1st fitting sila buat review yer. kot2 leh membanti sy yg tgh carik tempat jahit baju untuk bersanding. ;)

K.I.N.A said...

wah..sk design sendiri ke?insyaAllah..hrp2 jadi sprt yg diimpi2kan..hehe..

Cik Belle said...

yeay! sk, nanti i PM u! tihihi..

LisaLisut said...

hi babe.b2b Lisa here:)
i pun seremban jugak.tak cr lagi area seremban.takde masa.huhu

neway, sewa custom made lagi mahal or sewa mana yg ade kat kedai tu lg mahal ek?sebab i pun nk sewa je.taknak la buat ke apa.save bajet.

mcm kat aunty ni starting dia mahal?bole emel me at khalisa_lisa@yahoo.com if u nk share.thanks babe!

.: an :. said...

praying hard dear... huhu... an doakan sumenye baik2 saja, insyaallah =D

yana said...

berapa kos upah jahit ek??sure dlm 5rat gak kan?

saya cik syaz said...

sk.. syaz x tau pun first impressions ada buat tempahan.. baru ku tau.. :)ari tu bli kain utk hantaran tunang jer kat situ.. harga kat situ pun berbaloi.. ;p

farahfatihah said...

aminn mudah2an...

Mai Sakurada said...

Hiii... boleh share berapa yer dia charge unt sewa custom made?? saya pun cadang mcm nak sewa jer baju tuk reception nnt. Well, saya ada survey2 dekat butik D'Sanggul @ Bandar Baru Bangi, dia charge RM1000 (bride jer) & RM1500 (bride & groom) for sewa custom made..

sk said...

iedayah:
haha.. tak berani nk ckp cantik ke tak. sbb sy mix n match design2 yg sy suka. nnt kita tgk hasilnya eh. huhu

mizzamy:
okey!! =)

kina:
sy beritau dia design camne yg sy nak.. so dia buat n alter sket2 mengikut kesesuaian.. hihi

cik belle:
aaaa nnt i reply! hihi

lisa:
definitely sewa custom made lg mahal sbb dia akan buat based on ur size n design. okay, nnt i email ehh.. ;)

sk said...

an:
thanx an!! :D

yana:
nak buat baju baru, just tambah rm400 camtu utk kain n upah jahit. tp nnt kena return balik la baju tu.. reasonable kan? ;)

syaz:
sy pon tau sbb baca blog nora tu. so i actually owe her. hihihi tp mmg ramai jugak sy nampak org tempah baju kat situ. kedai dia sentiasa la ada org dtg.. :)

farah:
aminnn.. thanx farah.. :D

mai:
kat kedai ni below rm1.5k (bride + groom) utk custom made baju.. tp kedai dia tak byk choice kain sbb tak besar mcm gulati's ke. so kena cari bebetul kain yg good quality..

hana yoriee said...

sk..dgn hana tak nak tunjuk ke designnye?? hahahaha..jumaat dtg opis tunjuk sket eyh? =p

ElyaElmo said...

oooo gi jalan tar gi tempahh bajuuuu yeeeeee :p
menarik2..mahl tak upah de KD??

sk said...

hana:
hahahahaha malu! nnt dh siap br tunjuk. haha

elya:
rasa rate dia quite affordable la jugak sbb siap veil, n aksesori sume.. ;)

zielalala... said...

mak sy beli lace kt sini la dulu buat baju ms sy sanding..okla harga dia berbaloi..

sk said...

ziela:
kan.. just kedai dia kecik jek. tak byk choice.. :)

Dia.Honey said...

ai pon beli kain kat sini...rege murah berbanding tmpt lain tapi sama je quality n bunga2 nyer....hehehe

sk said...

dia.honey:
harga dia okay kan? tp kalau nak kain french lace yg betul2 glam tu rasa mcm tak byk la kat sini kot.. kena gi kedai2 besar mcm alinas, jakel etc2..

~mspija~ said...

hye sis!!

sewa custom made lagi mahal ekkk..agak2 baper yer?? plis email me asap ya!!.. afizah@mkm.edu.my ..mmg sdg mncari nih.

miey anna said...

suke la baju sk..bape eh sewa baju tuh?

sk said...

miey anna:
kat sini, utk baju baru, less than 1.5k (baju L & P + veil + aksesori) ;)