Monday, November 22, 2010

#87 - progress in 1 week

1st of all, sy nak wish HAPPY BIRTHDAY pd blogger cum ofismate sy, hana yoriee. wedding dia pon dh nak dkt ni. sape pegi nnt? jom gi same2.. ;)

so 1 minggu yg lps ni, mmg agak byk progress. sbb sy ada kat rumah parents 5 hari, so byk yg dpt discuss & settlekan dgn family..


1. hantaran & bunga pahar


sy mmg indecisive org nya. suka nak survey byk2, pastu rambang mata. bila dh confirm booking @ order, baru sy stop survey. haha.. memula haritu dh decide dgn mak nak tempah bunga stokin utk either bunga pahar or deco hantaran. tp kitaorg delay2 jumpa vendor nya.

raya haji haritu, family sy beraya simple2 sahaja sbb adik beradik ramai x blk. masa org sebok menyembelih lembu kat masjid, sy, mak n kakak pegi nilai 3. seronok pegi sbb tak ramai org. hihihi.. so kat sana, lps jln2 survey2, kitaorg dah order bunga pahar n deco utk hantaran. sbb kedai cina tu offer harga yg affordable utk bunga dip yg dia buat.

nama kedai tu SL flora handicraft. dkt dgn kedai ZC. kedai dia kecik jek, tak gah mcm thank q mahupun vr star. tp eddie punya service n marketing mmg superb. siap dpt free gift sbb beli mcm2 dkt kedai dia. lg 2 minggu dia akan tunjuk sample bunga yg diaorg dh buat. klu approved, diaorg akan proceed buat..


2. doorgift

masa kat nilai jugak, kitaorg beli brg utk decorate doorgift utk tetamu nnt. hal2 DIY doorgift, sy serahkan bulat2 pd kakak sy yg satu ni. dia mmg housewife, so byk masa terluang. dulu hantaran tunang sy pon dia yg buat. lagipun dia agak 'berseni' sket n teliti orgnya.

utk main table (family KH) nnt pon, kakak sy yg akan buat. bunga dip jugak. harap2 dia larat buat semuanya insyaAllah... sy hanya jadi driver, tukang beli brg, jaga bajet & QC saja. hahaha


3. handbouquet

since sy tak amik full package dgn butik pengantin, so sy mmg tak dpt complimentary hand bouquet. so pening lagi. nak fresh flower ke, nak artifial ke, nak bunga crystal ke? nak tempah, agak mahal jugak. so plan nak DIY. ni sy nak try DIY sendiri. ehem ehem.. ;)

lps balik nilai haritu, mak sy keluarkan stok2 lama bunga dip dia. fyi, 15-20 tahun dulu mak sy mmg aktif buat bunga dip. bz amik tempahan sana sini. masa tu kitaorg panggil 'bunga kristal'. bunga ni pon tak le seglamer sekarang. so bahan2 nak buat agak limited, harga pon mahal.. lps dah pindah sban, mak sy pencen. rasenye last sekali mak sy buat bunga dip masa kakak sy kawen 8 thn lps.

nasib baik mak sy still simpan bunga2 tu dlm stor. beza bunga dip sekarang dgn bunga yg mak sy buat, mak sy tabur crystal (mcm gula halus) dkt bunga tu instead of gold dust. sbb tu mak sy panggil 'bunga kristal'. mak kata lepas cuci bunga2 ni, boleh gubah semula n guna balik. so nnt bleh buat handbouquet nikah & deco bilik pengantin. *suka*


antara balance2 bunga yg still dlm simpanan mak sy.
bunga rose pink tu dulu guna time kakak sy kawen ;)


yg ni bleh buat handbouquet nikah kot? ;)


ni tatau lg nak buat ape..


haritu tgk tutorial cik belle buat bunga kristal, sy rasa sy boleh buat.. so nak try buat rasanya. tp belum beli brg lg. maybe boleh buat handbouquet utk bertandang. ;)

utk sanding nnt, tatau lg. maybe fresh flowers kot... tp sy tak berani nak DIY sendiri. lgpon sy mmg tak suka nk sebok2 buat ape2 last minute. sbb tu mase tunang, takde pon yg kami DIY guna fresh flowers. sirih junjung pon tempah kt org. sy suka lepak2 jek masa dh dkt2 majlis. pemalas pun ye jugak. haha tgklah dulu.. ade sesape nk tlg sy buat? haha


4. baju family

weekend baru ni, baru adik beradik sy balik beraya haji. hihi so kami semua buat rombongan ke casa moda (cawangan jakel) sban 2 nak beli baju utk wedding sy nnt. sy dah warning awal2, jgn pakai colour yg sama dgn baju sanding sy. tp diaorg nak jugak, sbb tanak 'lari' sgt. haisyhh.. so akhirnya beli colour yg sama, tp tone yg berbeza. okay, boleh diterima. :D alhamdulillah, dpt beli kain yg sama utk kakak2, abg2 n anak2 buah sy. just kanak2 ppuan yg nak pakai gown, diaorg akan beli lain kali. mak n ayah sy pon dah dpt kain jugak. kain mak abah, sy ngan mak yg pilih tp sama tone dgn sy & KH. takpe, sy suka. =)

sy sorang je yg tak dpt kain baru masa tu. sekarang mmg tak bernafsu nak shopping suka2 (read: jaga bajet). agaknya mak sy kesian dgn sy yg takde beli kain, mak sy belanja sepasang kain cotton. hihihi terima kasih mak... =)

adik beradik sy 8 org. semuanya dh kawen. anak buah ada 20. campur mak ayah sy. kaya jakel... :p


5. canopy

sy still tak berpuas hati dgn warna canopy yg kitaorg dh booking dkt caterer haritu. sebabnya warna tu sama dgn kaler baju sanding sy. *tak suka*

family sy ada yg tak setuju dgn keinginan sy nak pakai all white (especially mak sy. hahaha). mak sy kata, mcm tak ceria jek.. yelah, benda2 cantik ni mmg subjektif. T_T

so akhirnya sy dah buat keputusan utk stick colour scallop dgn warna itu, tp alas meja, skirting sume tu sy nak all white. kiranya win-win di situ. mak sy dpt warna ceria dia (hahahaha), sy pulak nnt tak tenggelam dgn kain alas meja nnt. hihihi tp sy belum call pakcik caterer. harap2 dia boleh buat... huhu


6. borang nikah

ayah sy dah amikkan borang nikah dkt pejabat agama haritu. so nnt sy isi. kena tunggu KH setelkan borang dia dulu..

ada no pej. agama kat borang tu.
in case pd b2b sban yg nak kontek dulu pej. agama..

dulu kakak2 sy nikah, seingat sy abah tak nikahkan. tp kali ni abah nk nikahkan. lgpon sy anak bongsu.. ;) sy sebenarnye mmg berharap sgt dr dulu semoga abah sehat n nak nikahkan. alhamdulillah, abah sendiri yg offer nk nikahkan. KH dah ketar lutut bila dpt tau abah yg akan nikahkan nnt. hihi

hiv test insyaAllah buat awal disember. KH yg super bz tu cuti lama nnt. so nak setelkan benda2 ni masa tu nnt.. lps dh setel hiv, boleh setelkan pulak borang2 tu...


7. guestbook table

tgh drive blk putra smlm, sy dpt idea nak deco guestbook table sy. nothing fancy, tp ada sedikit sentimental value pd sy. guestbook nye pon sy cadang nak DIY sendiri. tp tatau lg nak guna hard cover mcm mane. kena start prepare deco dr sekarang. so nnt klu tak cantik, sy sempat carik backup plan. hahaha


ish, panjang sgt dah ni. tp rase sedikit happy n lega sbb nampak ade progress.. tp duit makin kurang. huhu

110 hari lagi!!!

16 comments:

~ mizzAmy ~ said...

dah banyak dah progress tuh dear. all the best yer. ;)

LisaLisut said...

bestnye u dh book mcm2.huhu..seriously.part form2 nk kene deal dengan pjbt agama tu sungguh la mcm seksa je i tgk..(wpun turn i lmbt lg haha) tp nk kawin punye psl kene la rajin2.kang tak kawin pulak kan..haha.i pemalas..

eh berapa ringgit kene byr yg dia tulis PAID ats form tu?

anaztasias aira said...

good progress !!!! saya pun nak ayah saya nikahkan hehe sentimental value di situ :D

yUmIe said...

Waa SK..npe highlight 110hr lg tu??huhu ngeri!
Hurm bgs2 dh byk2 progress..Gud luck dear=)

sk said...

mizzamy:
thanx! =)

lisa:
betul. haha benda borang2 ni la yg leceh sket. tp terpaksa lah kita deal kan.. huhu

u meant bape ringgit borang ke? free je kot? takpon byr singgit kot. hihi nnt bila i dh setel submit borang, i tulis full steps dia okeh? ;)

nora:
tula.. klu bleh nak ayah sendiri yg 'lepaskan' kita.. huhu

yumie:
hahahahaha saje bikin ngeri kat kita dua. hahaha thanx! =)

ElyaElmo said...

kd, dah ade ticker!!! elya lom letak lagii..insyaAllah akan menyusul sebelum thn baru ni...uhuhu
berdebar2

sk said...

elya:
cepat letakk!! i pon nk berdebar sama! haha

mysarah said...

sk i pown suka pegi kedai SL flora tu. even kedai dia kecik, tp kualiti brg dia boleh tahan. bunga telur dia lawa2. i suka sebab kerja dorg sgt kemas. n PR dia punya boss memang superb!

eddie eh nama dia? sembang punya sembang tak tanya nama pon. haha

sk said...

mysarah:
a'ah, tgk nama kat namecard tu eddie. so kitaorg panggil lah dia eddie. haha rajin melayan kan dia? kitaorg pon beli byk brg2 kat situ.. so byk diskaun dia kasik. sume dia bg murah2. tak berkira sgt la dia.. best2.. hihi

kucincomey said...

hehehe.. 110 hari tu kejap je.. pejam celik, pejam celik dah sampai harinye.. chaiyok².. :)

hana yoriee said...

hehe..maseh sk for the mukadimah blog..(thanks for the wish)..

waaahh..bunge dip mak sk buat lagi meletopsss..=)

sk said...

kucincomey:
betul.. huhu

hana:
welkam2.. :D huhu tp mak dh pencen dah buat2 bunga nih. huhuhu

CikSyafa said...

my dear, bunga dip tu soo nice! nak tempah kat mama u laa bole?hehe

sk said...

ciksyafa:
mak sy dah pencen dah.. anak dia nak kawen ni pon dia dah malas nak buat lagi dah.. hahahaha

luvira said...

hah, bab baju kawen tuh..hahaha, same thing going to me..ira dah kata tak mo sama kaler ngan ira, tapi sibuk nak juga sesama kaler biru, tapi nasib baik biru yang ton kalernya berbeza..nasib baik, kalau tak, tenggelam pengantin ;)

sk said...

luvira:
haha samelah.. kitaorg kaler biru jugak.. haha