Tuesday, December 21, 2010

#94 - hiv test

*edited

kitaorg hiv non-reactive!
yay!! hihi

so last 2 weeks, sy & KH dah pegi buat hiv test. kitaorg buat kat klinik kesihatan cheras dkt menara pgrm. kenapa buat kat jauh2 kat situ? sbb kakak ipar sy keja kt situ, so senang la sikit kot.. hihi

memula sy plan nk buat kat klinik putrajaya. tp bila call, org tu tanya bila nak kawen. sy ckp la bulan 3. so dia kata, nnt dlm bulan 1 or 2 br dia akan bg tarikh sbb diaorg prefer buat dkt2 dgn tarikh kawen. tp sy & KH prefer nak buat awal2 sbb nak setelkan borang nikah tu cpt2. tu yg gi klinik kat cheras tu..

so kt cheras, memula kena call n pilih tarikh nak buat hiv test. kitaorg buat hari jumaat petang. time kitaorg buat tu, sy & KH berdua jek buat. takyah nak rebut2, beratur2 ke.. aman damai. haha

so sampai sana, isi borang dulu.



then, amik no giliran. kena tunggu staf yg in charge hiv test nih. sy tgk klinik ni tak ramai org. tataulah hari lain camne.. tp okay lah.. tempat aircond, tak sesak, takyah beratur2 @ rebut2.. hihi

x ramai kan? tatau le hari lain.. :D


then, staf yg in charge hiv test tu panggil kitaorg masuk bilik utk kaunseling. dia explain psl hiv, aids, yada yada yada..

then, cucuk jari. sementara tunggu results, borak2 lg. then after 1 minute camtu, dh boleh tgk results. ngee~

yay!!
kalau positive, ada line dkt sebelah T tu.


pastu, keluar. tunggu doctor sign surat tu. then boleh balik. THE END. hahaha

diaorg dah tak pakai cop 'non-reactive' tu. kakak ipar sy ckp, kalau results positive, diaorg takkan kembalikan borang & suruh terus pegi kaunseling.


*nnt akan dpt 2 copy borang yg dh diisi awal2 td tu. yg ori klinik akan simpan. yg kuning tu utk bg kat pejabat agama nnt. yg merah tu utk kita. boleh frame kan. hihihi

*spt sy ckp kt atas, menurut akak ipar sy, klu dpt balik borang tu kira dah setel lah tu. serahkan borang kuning tu kt pejabat agama. kalau results positive, u all takkan dpt balik copy borang colour kuning & merah tu..


sekejap je kan? dlm setengah jam to 45 minutes je la kot. tu pon kena tunggu memula tu sbb diaorg baru balik lunch break semayang jumaat.

the downside klinik ni ialah, parking kt menara tu mcm sempit sket. so kena drive sampai atas baru dpt parking. then, kena byr rm3 utk parking. hahaha

sape nak buat kat sana, call dulu yeh utk book tempat. yg sy confirm isnin & jumaat ptg boleh buat kat sana. hari rabu boleh gak kot.. sila call dulu. :D

13 comments:

.: an :. said...

utk ujian HIV, masa kat pej agama nnti cuma serahkan borang pngesahan tu je ea?

farahfatihah said...

wahh dah semakin hampir..pas ni dah boleh pas borang kat pej agama plak..

Cik Nurul said...

hai awak..
saya pun B2B jugak..
aritu saya ada konfius jugak pasal borang yg klinik kesihatan tu kasi.. sebab dalam borang yg dorang kembalikan..takde plak tulis negatif or positif.. diorg sign..then soh bagi kat jbtn agama.. that's all.. oo..rupa2nya kalo tak dpt borang tu,kira ada masalah la ek.. konfius la..

Cik Nurul said...

ii..
jom tukar2 link..saya pun B2B jugak..
wedding bln 2 thn depan.. nanti leh share2 maklumat wedding

iedayah said...

btul tu..ap2 wat appointment dlu ye kwn2..ahahaha..wa..sk blh g step strusnye da ni..=)

sk said...

an:
a'ah. borang yg kuning tu. yg merah kita boleh simpan..

farah:
a'ah farah.. tgh nak isi2 borang nih.. :D

cik nurul:
betul tu nurul. klu tak dpt blk borang, maksudnya kena terus gi kaunseling.

nnt sy add link nurul ye.. =)

iedayah:
yay!! hihi

♥♥ eija ♥♥ said...

Thanks for the info sk :)
Ja tak buat lagi hehe
Atleast sk dah beri gambaran hehe
Oohh baru tahu dalam 3-2 bulan lagi lah kan hehe
Take note hehe

ElyaElmo said...

yeayy!! nnt pun nk gi HIV test...nervous tak tgu resulttttt...?haha

sk said...

eija:
welkam! :)
eija nnt dh dkt2 nak 3 bulan lg tu bleh la buat hiv test. masuk jek 3 bulan, bleh terus settle borang pulak. senang setelkan awal2... :D

elya:
tak nervous pon. i konfiden jek i non-reactive. bleh? ahahaha

nizabeba said...

hoye hoye!! da bole kawen!!

sk said...

niza:
ehh.. belum lg. borang nikah tak setel lg. haha

.::DinCma::. said...

hai sk.. salam kenal..
thank ya follow my blog..
bleh tukar2 cerita pas nie..

tahniah la dh lepas hiv test..
pasnie isi borang nikah plak la yaa..
tumpang gembira buat kamu..

sblum terlupa ada tag buat sk..
mai singgah blog lagi;-)

sk said...

dincma:
hye.. tengkiu ek! :D