Monday, December 27, 2010

#95 - bila laptop kena curik...

...semua documents berkaitan wedding lesap begitu sahaja! *speechless*

probably ada yg dah baca dkt fb psl laptop sy kena curi dkt ofis jumaat lps. sy pon malas nak cerita yg sama panjang2. still speechless dgn apa yg terjadi. =(

semua file berkaitan dgn wedding sy tak buat backup. budget file, gantt chart, monthly expenses, design kad kawen, invitation list, guestbook yg dah siap design tinggal nak hantar print jek T_T, edited photo gambar sy & KH utk canvas printing, etc2... yg ade kat KH pon just budget & gantt chart yg tak updated sgt.. huhu

keja ofis takyah ckp lah. semua dlm tu. thesis sy, seingat sy ada 1 copy kat supervisor sy. viva presentation yg sy dah pulun buat sebulan lebih nak siapkan (tp tak siap sepenuhnya lg) tu sy tak buat backup langsung. my bad!

gambar2 personal, private documents pon semua dlm tu. setiap hari, dr celik mata sampai lah ke tidur balik, mmg laptop tu boleh kata on jek dgn sy. so bila dah kena curik nih, tak terkata apa2 dah. sedih sgt2..

yg kelakarnya, pg sebelum kejadian tu sy sempat ym dgn elya nak discuss psl pergi wedding SCR. balik dr lunch, tgk laptop dh hilang. huhu akibatnya sy spend di rumah je smlm nak buat balik kerja2 sy yg dah kena curi tu sbb ada kena submit today n esok. believe me, banyak sgt!

moral of the story, selalu buat backup ye kwn2. thesis, kerja2 ofis, even ur personal documents pon rajin2kan buat backup. kalau malas buat tiap2 hari, at least twice a month spend some time utk update backup storage. sekarang ni satu kerja pulak sy nak carik retrieve balik mana2 documents and gambar2 yg mana terdaya. yg mana org lain tak simpan tu, watammat la jawabnya... T____T

sedihnya.. bookmark sites psl wedding, gambar2 yg dah save, semuanya hilang. nak kena surf balik satu2 mane yg teringat. screw u pencuri laptop! tak berkat hidup kalau menyusahkan & menganiaya org mcm ni!!

dahla byk duit tgh nak pakai. ni nak kena pk utk beli laptop baru pulak. huwaaa~

14 comments:

WillBe.Mrs said...

mcm2 dugaan...sabar eh...msti ada rezeki lain tu...nak soh beli lappy baru lah tu...!

ZARA said...

so sorry to hear that SK, serious. i hope Allah limpahkan rezeki kat u, so u boleh beli laptop baru. Amin.

safiyyah osman said...

sis...sabar byk2 ok...pencuri tue mmg tak akan senang duduk...dugaan untuk sis..sabar byk2 ok...

Khumaera Ismail said...

huhu~sbr ea dear..biar mati tercekik laptop pencurik tu..

ally said...

mcm2 dugaan dtg kan..betul tu, ape2 yg kite wat esp sofcopy nye keje ni, mmg kene ada backup kan..pengajaran utk diri sendiri gak ni..n time2 nak gn duit byk, laptop lak hlg..haih, dugaan..sabar la sk..

hana yoriee said...

huwaaaaaa...kalo hana kat tempat sk..huissshhh...mmg nanges tak berlagu laa..

dah lah tgh nak pakai byk wang..dia plak amek kesempatan..haishh laaa..kena jaga2 sikit opis tu..kan? tensen bila hilang laptop ni..byk benda bergantung dlm tu..

harap sk sabar yea..saya nak buat back up skrg..huhu...takut wooo..

yUmIe said...

Yumie ade bce kt fb psl laptop awk hlg.tp xsmpt nk komen.simpati:(..however,jgn sedih2 dh k..skrg kne keje keras berganda le..sbr tau.mmg sumenye cm2.dkt2 nk majlis kte ni,mcm2 dugaan ade..huhu

Lyana MK said...

kesiannyer u ....ish2 hope ditimpa musibah pencurik itu

iedayah said...

sk...sbr ea dear..dugaan tu yang

Zainur said...

besar sungguh duggan Sk..harap tabah dan bersabar...pasti ada hikmahnya...tp pelik tinggal kat opis pon boleh kena cilok? seriau lak rase...

cik syahira said...

assalamualaikum buddy.

alahai. kesiannya kamu. banyak-banyak bersabar ye. ni semua dugaan untuk kamu. semoga ada hikmah disebalik kejadian ini.

fati said...

i penah rasa.. tapi bukan latop ilang, laptop bt hal terus diformat oleh technician tanpa mbuat apa-apaan backup! Sedehh wooo!!!! abes sume software recovery tak dapat mbantu...

ElyaElmo said...

khadijahh......bersabar yee..siann u...i tgk status u ari tu pun terkejutt jugak laa..padahal br jee burak2 kann....
mmg tak akan berkat laa hidup org tu nnt

sk said...

to all..
thanx byk2 kt u all ehh.. i'm all okay now. tp sedih jugak bila teringat laptop n doc2 dlm tu. tp apa nak buat.. life must go on. chewahh.. semoga pencuri tu dpt balasan drNya suatu hari nnt. aminnn.. :)