Monday, January 10, 2011

#100 - prosedur pernikahan di negeri sembilan

so kitaorg dh dpt kelulusan utk bernikah dah. yippie yay yay! =)

okay, prosedur nye camni.. in our case, kami akan bernikah di negeri sembilan (alamat ic sy negeri sembilan) while KH pulak org taiping, tp bermastautin di selangor.

as u all know, lelaki kena setelkan dulu kan? so KH kena isi borang pengesahan mastautin & kebenaran berkahwin

1. download borang pengesahan mastautin (sini) n borang kebenaran berkahwin (sini).
2. isi borang n cari 2 org saksi
3. jumpa ketua taman utk sign borang pengesahan mastautin
4. jumpa penolong pendaftar nikah (imam) qariah utk sign borang kebenaran bernikah (masa ni kena bwk 2 org saksi td)
5. hantar borang kat pejabat agama daerah (bayar rm1)
6. dpt kelulusan, bg salinan kebenaran bernikah td pd bakal isteri
*sapa yg tak perlu pengesahan mastautin, bleh skip je step no. 3

okay, sampai part sy. ayah sy dah ambilkan borang dr pejabat agama sban awal2 lg. kat website takde link nk download borang. huhu


kat borang tu ada checklist. ni benda2 yg kita perlu ada..

1. 3 salinan ic pemohon
2. 3 salinan ic bakal suami
3. 3 salinan ic wali
4. surat pengakuan bujang dr majikan (ori & 3 salinan)
5. sijil kursus kahwin (ori & 3 salinan)
6. keputusan hiv test (kertas kuning)
7. kebenaran berkahwin luar daerah (amik dr bakal suami)
8. 5 keping gambar pemohon size lesen
9. 5 keping gambar bakal suami size lesen


so yg sy kena buat pulak...

1. isi borang
2. bg kat ayah utk jumpa imam qariah utk dia sign
3. hantar ke pejabat agama
4. tunggu kelulusan (byr rm5)
5. dh dpt kelulusan, bg semua salinan borang n gambar dkt imam qariah. biar dia yg uruskan yg seterusnya...

senang kan? in fact, ayah sy yg hantarkan semua borang2 tu. sy takde gi jumpa imam n pejabat agama pon. walaupun kat borang tu dia tulis 'pemohon mesti hadir sendiri'. tak perlu pon kot.. hihihi.. so takdelah kena interview ke soal2 ke ape.. hahaha

pejabat agama daerah sban terletak kat area belakang library. tak ramai org. takyah amik no, takyah nak queue sbb mmg takde org. hahaha


kat sijil kursus kahwin nnt diaorg akan cop sebagai tanda dah guna utk proses perkahwinan. dah tau tarikh nikah sy? ;)




ha, tuh surat kebenaran berkahwin kitaorg. klu tgk no siri, kitaorg org ke-2 yg memohon utk tahun 2011. haha


lega bila dh setel semuanya.. baru confident nk printing kad kahwin. hihihi

23 comments:

LisaLisut said...

huwaaaaaaaaaaa...cuaknye..takde ayah nk tlg buatkan..hukhuk..takkan nk suruh mak.nk buat sndri gila ngade xnk sorg2..huhu..

rasa mcm susah..tp takpe.maybe bile smpai masanye i bole buat kot.thanks Sk.useful for b2b seremban like me.

yUmIe said...

alamak xsbr lak nk tgu turn sndri.tp sye xwt HIV test lg..xde mse ni..cmne??dushhh!!!huhu..xpe,lps ni turn sye lak..haha

~ mizzAmy ~ said...

dah settle ekh bab2 borang nikah? part yg paling rumit, org kata lah. tapi from ur story macam tak lah rumit mana pun. hope my turn nanti pun smooth je.

sk said...

lisa:
don't cuak2.. u ajak ur mom pegi sekali. insyaAllah semua okay jek.. once dh masuk 3 bulan sebelum kawen tu, cpt2 uruskan ye.. :)

yumie:
yumieeeeee... gi buat hiv test cpt2!! :p

sk said...

mizzamy:
part rumit tu sbb nak kena gi jumpa ketua taman n imam utk sign borang kita tu. n pegi jabatan agama. that's why kitaorg cpt2 nak setelkan. alhamdulillah.. kitaorg punya agak smooth la jugak.. :)

cha said...

thanks for th info. i really need that. tp i plak dlm situasi yg terbalik. i alamat ic rembau, duduk nilai nak kawen kt shah alam. camne tu? help me please. tak paham la pening. u ada ym tak? boleh i tanya pape yg patut

sk said...

cha:
i rasa in that case, u yg kena mintak kebenaran bernikah di luar daerah.
ym i: sk.adam[at]rocketmail.com

kucincomey said...

huhuhu.. dah sebulan lebih saye kawin but sijil nikah baru dpat.. teruk betul.. itu pun lepas ayah ngamuk sakan kat situ, baru dorang buat.. bayangkan, ade yg kawin bulan 10 & 11 pun ade yg tak dpt sijil nikah lagi.. huhu..

sk said...

kucincomey:
la hai.. nape lambat sgt? nak kata ramai org, takde la ramai sgt kan? ade la tu stuck kat memane.. huhu

Anonymous said...

hai.. borang test hiv nak dapat kat mana ye?

sk said...

anon:
hai.. pegi klinik terus je, sana dah ada borang..

Anonymous said...

Wow, this post is pleasant, my younger sister is analyzing these things, so I am going to convey
her.
Feel free to surf my web-site - the diet solution

Nurul tcat said...

Assalamualaikum... saya nk tnye.. sy bkal berkahwin awl buln nov ni... di seremban nikahnya in sha allah... nk daftar nikah mesti 3 bulan seblm nikah kn.. then, yg pasl tempah tok kadi tu mcm mna? mmg 3 bulan sblm jgk ker?

sbb ada kes bakl adik ipar saya die nk kawin bulan 12 sekarang die dh siap book dh... nk tukar tarikh pn dh penuh...

sk said...

nurul:
nak book tok kadi tu mmg kena awal, sbb takut tok kadi dah full. boleh just jumpa tok kadi n book him. nanti bila time u uruskan borang2 tu, u jumpa dia balik sbb u need his signature for the forms.

Miss Zymah said...

info ni sgt berguna untuk sy yang nak kawen bulan 8 ni tapi borang tak siap2. waaaa.... TQ.

My Little Crochet Pin said...

kalau yang negeri sembilan ni..masa nak anta borang tu ada kena interview tak masa nak hantar borang nikah tu?macam johor kan ade interview...

My Little Crochet Pin said...

masa hantar borang nikah tu yang tuk negeri sembilan ni ade kena interview tak cam johor?

sk said...

MLCP:
takde interview... hantar saje.. :)

Anonymous said...

Tumpang tanya, borang hiv test tu kena ambik kat pjbt agama atau boleh guna hospital punye?tq

sk said...

anon:
hiv test takde borang. just ada slip yg klinik bagi je... submit sekali dgn borang kebenaran bernikah..

Anonymous said...

Assalam..mana nak dapatkn borang utk tok imam sain tu?

Chek Jasz said...

Mse amik borang die mmg xbg kn boranh hiv sbb belah bakal suami ade plak pejabat agama bg sekli...mcm pelik suda dia ade kite xde

cik hanum said...

assalammualaikum,

sy org KL, tp akn buat alamat di n9. kami dijangka nikah pd bulan 1 sebelum ayah dia bertolak umrah. persoalan sekarang, bolehkah pihak majlis agama mempercepatkan proses pengurusan nikah? bab test hiv, tak de masalah sebab sy bekerja di hospital. bab tok imam, pon tak de masalah, sebab bakal pak mertua adalah imam/ juru akad nikah. ade sesiapa bole bantu saya? tolong sy secepat mungkin. sebab akhir bulan 11 sy akan berkursus. mggu kedua bulan 12 baru saya bole uruskan semua. minta jasa baik tolong jawab di 012-223 0584