Monday, January 17, 2011

#102 - sneak peek: baju nikah & baju sanding

hehe.. semalam kitaorg pegi jln TAR utk amik baju nikah & fitting baju sanding. hati berdebar2 sbb takut baju tak menjadi seperti yg diharapkan..

masa mula2 sy nampak baju sanding sanding sy tergantung, sy terus.. "ha.. kenapa baju ni jadi camni?!!" ahahahaha pastu baru tersedar yg sy tersilap pandang sbb baju tu tgh tergantung. sy nak explain pon susah tp baju tu sebenarnya fine sahaja. mata sy yg something wrong.. haha

beading actually tak siap lg. tp dh bleh la pakai utk fitting. alhamdulillah.. muat jek.. haha.. in fact ada certain part yg kena kecikkan. so maknanya sy kena maintain saja sampai wedding nnt. jgn besarkan badan lg. haha even though aunty carmen kata, kalau tak muat, nnt bleh besarkan. tapi, takmo lah.. ngee~

however, sy mcm a bit tak suka dgn baju tu sbb bila pakai, nampak sy melebar. especially tang pinggang dan ke bawah.. okay, bukan salah aunty carmen mahupun tukang jahit dia. sape suruh sy pilih design camtu kan? tp aunty carmen dok kata, "okay.. cantik... sbb beading belum siap lg so sbb tu nampak kain tu camtu.. nnt sy kecikkan.. yada yada yada.."

tuhla.. gatal lg nak kain mcm tu kan.. tak sedar diri tu tinggi mane. hahahha.. then, balik rumah terus decide nak beli spanx. moga nnt tak nampak melebar sgt n dpt sembunyikan bahagian2 yg tidak diingini. hihihi




teaser sahaja lah. mana bleh tunjuk bebetul kan? it looks fine kan? kalau dr tepi mmg okay jek. cuba dari depan, nampak lebar betul badan sy. hahahahaha

utk baju nikah pula, it was perfect!!! baju nikah sy hanyalah a simple baju kurung moden je tp jahitannya sgt kemas, takde jahitan yg kedut2 etc2.. *love* n the best part, aunty carmen siap pulangkan kain chiffon beaded n lining yg terlebih tu. dia kata, yg lining tu klu sy nak nnt bleh buat utk jadi satu blaus, or inner maybe. yg chiffon beaded tu pulak, dia suggest suruh sy beli satu anak tudung. then jahitkan part beaded tu pada kepala anak tudung tu. nnt match la dgn baju sy. nice idea! :)

okay, sekarang siapa nak sewakan sy veil warna putih?? ;)

overall, it was so relieving to see baju2 sy tidak menjadi disaster. malangnya baju KH tak dpt fitting semalam sbb tak siap lg. no worries, next month kitaorg akan dtg fitting lg. hopefully by then, sume baju dh bebetul ready n sy tidak nampak melebar lg (dgn bantuan spanx. kahkahkah).



teaser baju sanding lg. hehe itu bukan veil sy sebenarnye. veil sy tak siap lg. hehe tp nak tunjuk, perempuan yg free hair tu lah aunty carmen. a very very very nice lady. ckp lembut saje. KH pun suka dgn dia. no regret dgn butik & service dia. *thumbs up*

sekarang ni sy berharap supaya baju yg dh siap tu nnt will fall perfectly dgn figure sy. hopefully, takdela nampak melebar sgt time pakai baju sanding tu. huhu sy mmg ada sedikit inferior sebenarnya dgn body shape sy nih. huhu


tips: bila nak pegi fitting baju, tak payah pakai baju @ tudung yg susah nak pakai. nnt leceh nak sarung baju, lilit2 tudung etc2.. so pakai sesimple yg boleh. right? ;)

20 comments:

LisaLisut said...

eh u kurus la..nk risau ape.hehe.i kurus(perasan) tp buncit perutnye.hehe. cntik la veil biru tu.i bole nampak skit2.hehe

nk tgk dlu veil nikah u nnt.mana tau bole masuk dlm list sewaan i.hehe.tp i pye baju nikah off white dong.sbb tu kene tgk dlu.kekekeke(mls nk buat veil nikah sbb tu nk sewa je ;p )

iedayah said...

bru dpt tgk sneak peek ckit pn da rsa cm cntik je bju kmu sk..=)

sk said...

lisa:
haha i mmg kurus. tp perut buncit n my bottom part besar esp tang peha tuh. grrr~ so let's spanx! ;) veil biru tu bukan i punya pon. tu butik tu punye, i berangan pakai jek. haha

yup, my baju nikah pon off white (tp lining putih). so i'd go for veil putih kot to match his baju melayu putih. yes, i pon nak sewa je veil sbb nnt pon tatau nak buat ape dgn veil tu. hihi

iedayah:
tq iedayah. tp sebenarnye design baju tu biasa2 je. mcm baju kawen yg biasa kita tgk kat butik pengantin. so jgn tertipu dgn sneak peek sy tu.. haha.. tp dpt colour kain yg sy nak.. *suka*

~ mizzAmy ~ said...

biru...... so sweet. btw dear, u nampak kurus je okeyh. janji selera dengan baju tuh dah kira sgt perfect. kang dia terkecil, nanti kureng selesa pula.

cha said...

insyaAllah baju akan lawa di badan u dear. btw i ada nak jual veil putih. huhu

amElyn said...

waaaaaa...
hihi.chaiyok2 SK!!! =D

Liz Rohaizat said...

engkau sudah kurus :)

K.I.N.A said...

suke3..cantik!

sk said...

mizzamy:
dr tepi mmg nampak kurus. tapi.. dr dpn, melebar jek pakai baju sanding tu. hoho

cha:
insyaAllah.. i dh tinggal komen kt ur blog! :D

liz:
aku rasa takde perubahan pon bdn aku, tp org ckp aku makin kurus. sbb dah lama tak jumpa kott...

kina:
baju cantik ke, org nye yg cantik? hahahahahaha

nizabeba said...

eh bkn da kurus ke?? sgt jeles ni sbb tgh struggle mengkuruskan diri..hehe..
wahh debaran makin terasa bile g fittingkan..hihi

Renee Meow said...

mesti chantek nie... :)

meow~
http://reneemeowwedding.blogspot.com

farahfatihah said...

SK fara ada veil putih..nk pinjam ke? inbox me k

Cik Belle said...

hoorey! =) nanti nak p jumpa aunt carmen jugakla. saya pun nak beli spanx!

hana yoriee said...

tang mana yg lebor ni? hana rasa hana lg lebor..wakakaka..

best betul tgk org fitting2 ni..teringat zaman dolu2..hehehe

ElyaElmo said...

khadijah.....biruuuuuuuuuuuuuuuuuuu yeeeee :p
celah mana laa yg u gemok eh?

sk said...

niza:
mmg kurus, tp buncit. haha niza mau kurus lg? dh elok dah tuuuu.. :D

renee:
haha.. biasa2 saje dong. nothing extravagant.. :)

ff:
okay.. nnt i msg u.. hehe

cik belle:
sila2.. tp klu tak minat dgn kain2 kat kedai dia, better beli sendiri kot.. hihi jom order spanx jom! :D

hana:
effect baju tu kot buat sy melebar.. huwaaaa
alalala klu rindu, fitting la baju kawen tu kt rumah.. haha

elya:
celah peha & punggung.. hahaha

tuantanah said...

s.k da gi fitting pon..kt yg wed lagi 3 mggu tak gi fitting..rupe baju pun tak tau camne..takut x?? sy mau nanges bile pk blik..huhu..

sk said...

tuantanah:
err... takut jugak.. dah kontek butik/tailor yg jahit baju tu? huhu

PutRi said...

hi sk..
bole x nak tau bape harga u tempah baju nikah utk kain chiffon beaded kat aunt carmen tu...email me pls puterifirdaus@gmail.com

eidadie said...

bole x nak tau bape harga u tempah baju nikah utk kain chiffonkat aunt carmen tu...email me pls steelbook937@yahoo.com