Tuesday, February 8, 2011

#108 - cat rumah & repair toilet

rasanya bila nk buat kenduri kawen jek, mesti family sebok nak cat rumah lah, repair sana sini lah.. kan? almaklumlah.. nnt ramai org nk dtg. mestilah rumah nak cantik2 gituu.. apatah lagi rumah kitaorg tu dah lama (sebaya dgn sy). so mesti la ada yg nak kena repair.

actually repair2 ni dh start sket2 sblm sy tunang haritu. tapi, abah kata time nak kawen baru kita cat rumah. alasan abah, biar tetamu nampak perbezaan rumah tu time sy tunang n sy kawen. takdelah nampak same jek. pape jelah abah.. hahahahaha

syukur sbb family sy besar. so ada abg2 n anak2 buah yg bleh diharap. yg budak2 kecik tu lagilah seronok sebenarnye nak main cat. haha so kitaorg takyah upah org utk cat. every weekend, sape2 yg balik sban, akan mengecat. then the next weekend, org lain pulak sambung.. gitulah..


abg sy & anak2 buah tgh berlakon mengecat.

so far, bahagian dlm rumah semua dah habis cat (including bilik peranten. hehe). tinggal belah luar tingkat atas. yg tu kena harapkan abg @ abg ipar sbb nak kena memanjat kat luar. insyaAllah sempat siap semua sebelum majlis.

utk bilik peranten, hehe.. sy akan take over master bedroom kat rumah tu. :D sebelum ni sy guna bilik lain. master bedroom tu toilet dia tak best. hahaha.. so since haritu abah ada bg sket duit raya kat sy (utk belanja kenduri katanya), sy guna half duit tu utk repair toilet kat master bedroom tu. at least takdela sy guna semua duit tu utk wedding sy semata2.

kitaorg mmg buat major renovation kat toilet tu. bath tub yg ada kt toilet tu pon sy suruh buang sbb mcm membazir jek tak guna. selama ni jadi tmpt tadah air jek. jadi luas sket tempat nak mandi manda. hahaha

sy n mak yg pegi kedai tiles utk pilih & beli sendiri tiles, sink, toilet bowl, simen etc2.. time ni lah baru tersedar semua benda2 ni bukan murah ye.. tile pon average rm2 satu keping. toilet bowl lah yg paling sy terkejut. ingatkan murah jek harga. rupa2nya beratus2 ringgit jugak.. huhu benda2 ni sume menyedarkan sy betapa byknya nak guna duit kalau nak renovate @ bina rumah baru. selama ni parents jek yg keluar duit kan.. moral of the story, menabung lah dr sekarang utk kesenangan di masa hadapan. hehe



renovation in progress


semua tukar.
sebelum ni toilet ni mcm2 kaler. sekarang sume biru. hehehe

sekarang dah siap pon toilet sume tu. sengih2 sy tengok bila toilet dh siap repair, bilik pon dh siap cat. hehe alhamdulillah.. last weekend kitaorg dh pasang carpet dlm bilik. this weekend insyaAllah bleh suruh kedai perabot hantar bedroom set sy. lama dah diaorg peram set sy tu kt stor sbb sy mintak tunggu sampai bilik sy siap. hehe

can't wait for this weekend. bila bedroom set sy sampai, officially master bedroom tu jadi bilik sy. forever n ever. muahahahahahhaha *evil laugh*

11 comments:

yUmIe said...

Sk,seronoknye..umh sye xabs cat pn lg.ingtkn smpt le pulun time CNY bru ni.tp xsmpt gak.itupn sye dh trn pdg gak tlg adk2 cat.maklum le ktorg b'3 je.huhu.untung family bsr ni kn..jeles..hihi

LisaLisut said...

ni betul2 major renovation ni.hehe.mak i pn kata.nk kawin je repair itu repair ini cat sana sini.drpd i mls nk ambik kesah terus rs cm nk cat balik bilik yg gedik nk warna pink masa tunang kepada white balik supaya luas.dh la sempit bilik ku itu..huhu..

tp i takde perubahan kot.katil pn tak tkr.maybe tilam je.hahaha..meja solek or cermin kot.sbb i la anak dara yg takde meja solek di rumah.kakakaka.sbb tak sll balik seremban ;p

cuma bersih2kan dan kemas ape yg ptt kot nnt utk bilik pengantin.takdela mcm sarang tikus or tongkang pecah ;p

K.I.N.A said...

i love blue color!

cik syahira (a soldier's gf) said...

assalamualaikum sk.

bestnya bilik perantin dah siap. saya ada 365 days + 123 days to go, perlu menabung dari sekarang..

ElyaElmo said...

lepas ni giliran saya pula mengecat bilik..muahahahah!!~

sk said...

yumie:
samela yumie.. ingat bleh siap time CNY haritu. tpnya, tak jugak.. hopefully sempat siap le kan.. huhu

lisa:
bilik i sekarang pon basic gila. almari baju yg proper on takdek. hahaha.. balik sban pon kejap2 je kan. tp bedroom set baru tu nnt nak bwk gi rumah kitaorg lps kawen.. so nnt lps kawen, bilik peranten tu letak katil jekla kot.. huhu

sk said...

kina:
me too!! :D

syahira:
yup2, kena berjimat. i bercinta & bertunang tak lama so saving pon tak byk mane. huhu

elya:
chaiyokkkk!!! :D

nizabeba said...

waa bestnye..taking into shape da..hehe

sk said...

niza:
hiks! *mode tak sabar nak kawen* :D

Cik Belle said...

all the best sk! =)

sk said...

cik belle:
tq cik belle! :D