Thursday, April 21, 2011

#133 - review: make up nikah, bersanding & bertandang

sy seorg yg tidak bermekap. pegi keja pon skadar pakai foundation, bedak, lip gloss (lipstick bila rajin), blusher (bila rajin). eye shadow once in a blue moon baru pakai. eyeliner mmg tak reti pakai langsung. sobs..

masa tunang dulu, make up lah antara benda yg paling sy takut. sbb sy tanak muka jd mcm opera cina. even heavy make up pon sy tak suka. sy suka yg lite2, sweet2 gitu. alhamdulillah, sy dipertemukan dgn nana (butik make u chantique). sila lihat entry ini. sy puas hati dgn servis dia with a very affordable rate.

so that's when sy decide, utk wedding nnt sy akan amik dia jugak. tp sebenarnye time ada budget lebih haritu, sy nak amik MUA lain yg mmg sy dh survey since tunang tp budget tak cukup. tp MUA tu dh fully booked masa tarikh wedding sy. maka terus sy book nana awal2. setel! :p

nikah:

nana is very punctual. dr tunang sampai ke kawen, mmg dia dtg tepat pd waktunya. tp time nak nikah tu, sy mmg lepak2 jek. nana dtg pon sy baru habis mandi, belum bfast lg. so ajak nana bfast sama2. pastu sy amik masa lg. maybe sbb nak tenangkan diri sendiri masa tu. tp sbb lambat tu la, sy tak sempat amik gambar dgn hantaran ladies sy sebelum nikah! huhuhu



sy mmg suka dgn cara nana kemaskan tudung sy. tp dia guna baaaaanyaaaakkk jarum peniti. so b2b yg bertudung, jgn lupa sediakan byk jarum peniti & brooch in case MUA punya tak cukup.

utk nikah, sy mau yg sweet2 je. lebih kurang mcm masa sy tunang dulu. bezanya, sy pakai bulu mata palsu. dulu time tunang tak pakai. percayalah, masa nikah tulah pertama kali dlm hidup sy pakai bulu mata palsu. hahahahaha


love it!!



sanding:

lps amik2 gambar lps nikah, nana proceed with make up sanding. this time dia kata nak buat kelainan sket. sy kan takmo heavy2 make up kan. tp sbb time tu mcm redha jek dgn sekeliling, maka sy biar je nana buat keja dia. hihi

pastu, bila tgk cermin, agak terkejut dgn diri sendiri. lain sgt2, ayah sy pon ckp sy lain. maybe sbb pakai tudung pon style lain. tp takpe. okay jek sebenarnye. asalkan mcm opera cina sudahhh.. hehe





tapi.... tudung (selendang sebenarnya) yg 1st impression buat utk sy tu besar sgt. so nana agak rumit nak kemaskan tudung tu. dahla masa tu tgh rushing. ada makcik sy ni dh jerit2, bising2 panggil suruh berarak (kenapa time wedding mesti ada makcik yg kecoh2?).

so nana pon maybe dah gelabah, dia pon cpt2 pin sana sini. masa memula tu mmg kemas, tp lps sy berarak, sanding, then mkn, pastu jumpa2, peluk2 org, maka tudung pon dah jadi serabai. hahaha pengantin mmg tak kontrol ayu langsung! hehe pengapit sy asyik kena kemaskan tudung sy jek. seperti gambar di bwh. hahahaha




org lain dah ready, pengantin & pengantin jek sebok tgh touch up. :p



bertandang:

utk bertandang, sy dimekap oleh sasha dari takteh bridal. the only drawback utk takteh ialah, pengantin kena pegi make up kat butik diaorg. maybe sbb tukang make up nye hanya sasha sorang, so diaorg kena buat terms mcm tu. lagipon maybe senang diaorg takyah angkut segala peralatan ke rumah pengantin. sbb make up kat sana, sy siap duduk mcm kerusi yg mcm kat dentist tu. senang agaknya dia nak control kedudukan pengantin. hahaha

sy puas hati jugak dgn make up diaorg. KH pon suka. tudung pon diaorg pakaikan dgn kemas. again, banyak pin n jarum peniti involved. hehe just, kalau nak compare between nana n sasha, sy prefer nana lg sbb nana lg lemah lembut n soft. utk sasha, sy kena remind dia jgn tekan sgt kat mata sbb sy pakai contact lens. tp overall, puas hati... ;)




TAPI, makcik yg sama yg bising2 time sanding haritu, dia komen, kata lipstick sy pale sgt. dia suruh sy touch up dgn lipstick yg lebih merah. mula2 sy n KH mcm buat dunno jek. kata okay jek dah ni.. tapi dia dok ulang2 kata pucat lah, tak nampak lah blablabla.. okay fine, sy mintak kakak sy touch up sket lipstick. sket jeee.. asal dia puas hati.. T_____T





disbbkan hujan ptg tu, so kitaorg buat outdoor hari isnin. again, sasha yg mekapkan sy. sy & KH mcm lg suka make up time outdoor compare dgn masa kenduri tu. cara dia pakaikan tudung pon a bit lain. tp sy takde gambar, sume OP blum bg. maybe kitaorg suka sbb takde org nak komen2 lipstick pale sgt kot?? TETTTTT!! :D

overall, kalau nk bg rating, sy paling suka make up masa nikah. ya, sy sukakan make up yg light & sweet... thanx nana n sasha sbb mekapkan sy. sy recommend mereka berdua utk b2b area sban & taiping. ;)

11 comments:

Reen Tart Nenas said...

saye 1st time pakai bulu mata palsu masa bertunang dulu. tingin gak nak terus pakai, tp cam rasa malas je setiap kali nak outing pastu nak tepek2 bulu mata pelesu tu :)

lind said...

cantiknya mekap. tade la mcm sy tunang dulu. betul2 mcm opera cina hhaha. mmg frust bila tgk gamba balik

lovelyadibah said...

dba suka make up time sanding..nmpk cantik sgt:)

~ mizzAmy ~ said...

SK, amy suka yg bertandang. seriously love the touch. pasal lipstick pale tuh, sgt tak bole blah. kalo amy, sure menjawab ckp nih trend skang lah makcik. adehhhh...

LisaLisut said...

i pun suka ur mekap nikah.

damn.why la mst ade makcik kecoh.i hope masa aku kawin nnt takde makcik2 yg kepoh2 jugak.mmg i sound laser baek punya nanti.hahah.garang gile.

SK ni tenang je dia time kawin.geram i.haha.(i takut i tak bole senyum!!! lg2 kalau ade sedara mara-->later mana a tau kan yg suka potpet2 itu ini.mmg mata asik nk menjegil balik jela aku.ngahaha

miey anna said...

tahniah dear ^_^..comel jek..naik seri pengantin ..^_^

hana yoriee said...

ok..next gmbr outdoor plk pls...=p

sk said...

reen:
leceh gak kan? klu tak kena gaya, time nak bukak tu, sakitnya!!

lind:
kesiannya lind.. kena redha jelah kan? :(

mizzamy:
tulah.. kena sabo jek dgn makcik2 nih kengkadang.. huhu

lisa:
tenang? haha i sakit hati gak kot. time majlis tu i diam jek, tp lps wedding selalu gak aku ungkit2 dgn husband n kwn2. sbb dia makcik, so forgive n (try to) forget la.. hahahaha

miey anna:
thank u! (^_^)

hana:
gambar outdoor kat OP lagi.. yg sban ada la sket2. tp yg kat taiping, satu pon nan ado.. T__T

nizabeba said...

SK , suka la mekap bertandang tu...sweet & nice!! congrats! babe, baju mane yg u amek dr rins?

mRs mysarah said...

naseb baik makcik2 i sume sibuk layan guests masa i tengah makeup tu! hehehe

sk said...

nizabeba:
thanx niza! mana ade kitaorg amik kat rins. haritu try test jek. tak jadi amik.. :D

mysarah:
masa tgh mekap mmg takde sape sebok komplen. yg ni time dah habis mekap, tgh tunggu nak berarak. time tu dia suruh touch up. sabo jele... T___T