Thursday, June 2, 2011

#140 - review: pelamin, bunga pahar & doorgift

kita sumbat byk2 benda dlm satu entry. since hari ni agak free, so meh sy cerita semampu yg boleh. ;)

pelamin & deco tangga

sy still ingat benda yg ayah sy pesan pd sy; "jgn bazir duit kat pelamin. byr sampai mahal2 tapi pakai sekejap je." okay, sy anak yg patuh. hehehehe..

pelamin & deco tangga by butik make u chantique, sama dgn MUA sy (nana). sy mmg suka pelamin yg simple jek, tak suka crowded sgt. sy just tunjuk gambar dlm majalah pengantin n minta nana tukar colour dia. yg riben2 n kristal2 kat atas tu sy minta tambah sbb tanak bg kosong sgt..


the pelamin


deco tangga.
abaikan watak2 sampingan tu. hehe


the outcome? sy puas hati dgn amount yg sy byr. hahaha to be frank, sy rasa pelamin sy tu biasa jek.. tp dlm gambar nampak menyerlah. maybe sbb colour biru tu? i wish bunga2 di kiri kanan pelamin tu lebih padat, sbb bila tgk dkt2 nampak agak jarang. tp sy suka dgn deco tangga tu sbb memula sy expect nana nak letak one layer kain jek, tp dia letak dua layer. dahla siap top up kristal, n bunga2 yg match dgn pelamin. sukaaaa... :)

walaupun begitu, sy mengucapkan byk2 terima kasih pd team make u chantique. diaorg psg pelamin tu hari jumaat, sehari sebelum majlis sy. mula2 nana kata nak dtg ptg, tp sy insist jugak mereka dtg pagi sbb risau tak sempat siap. jumaat mlm sabtu tu ada kenduri doa selamat di rumah sy. lagipon sy tak suka org2 dah ramai kt rumah tapi byk benda yg tak setel lg. slps diminta bbrp kali, nasib baik diaorg dtg jugak pagi jumaat tu. just imagine diaorg spent dr pukul 10 lebih pagi sampai 6 ptg utk pasang pelamin n deco tangga! siap lunch sume kat rumah sy. sbbnya sy minta diaorg tambah lg riben & kristal kat bahagian atas tu sbb memula nana letak sikit jek. benda tu yg took time nak siapkan. pheww.. nasib baik diaorg dtg pagi! hihi

overall, sy puas hati dgn service mereka, especially the owner merangkap MUA sy, nana. nana mmg punctual n satu bonus point ialah dia sentiasa be prepared. dia mmg sentiasa bwk brg2 extra in case kita nak suruh tambah apa2. so thumbs up di situ. :)

bunga pahar

okay, utk bunga pahar, sy tempah bunga dip dkt kedai kat nilai. sama dgn bunga hantaran sy. ada sy sebutkan nama kedai tu di entry yg ini. mak sy decide utk letakkan telur masin instead of telur ayam sbb telur itik warna putih, nampak lebih cantik dgn bunga dip turqoise itu. lagipon telur masin tahan lebih lama dr telur rebus biasa. sy setuju aje.. :D

malangnya takde gambar bunga pahar yg proper. OP sy pon terlepas pandang agaknya. jadilah dgn gambar yg ada ni.. T__T

nampak tak bunga pahar belakang sy tu? huhu



ni gambar yg close up sket. ihsan sepupu sy. hehe



kemudian, mak sy top up lg bunga pahar gantung sbb takut doorgift tak cukup. lagipon bleh bg pd sedara2 n kwn2 yg byk tlg. alhamdulillah.. habis semuanya.. bunga pahar dip tu ada sy simpan buat kenangan sbb sy spent quite a fortune utk bunga dip tu.. ;)


bunga pahar extra.
again, abaikan kanak2 comel itu. haha


doorgift

frankly, utk wedding, sy byk spend dkt hantaran, bunga pahar & doorgift. sbb benda2 tu yg sy akan bg pd org lain, i.e tetamu & family KH. sy tak kesah pelamin atau baju sy murah. sy agak tak bersetuju klu seseorg tu boleh spend sampai 10k utk pelamin @ baju tp sgt berkira dgn doorgift. setakat cari brg2 50 sen cukuplah sbb nak bg tetamu, dgn kata2 asalkan niat tu ikhlas.. ikhlas ke atau sekadar cukup syarat? maaf ya pd sape yg tak setuju, ni pendapat jujur sy. sepatutnya kita kena seimbang lah, bukan bermaksud kena bg doorgift yg mahal2, tp at least jgnlah nampak sgt perbezaan dgn apa yg pengantin pakai, dgn apa yg tetamu dpt.

anywayyyy.. utk doorgift mmg dr dulu sy nak bg telur rebus pd semua tetamu. amalan turun temurun. chewahhh.. kami DIY bakul telur tu. walaupun budget tetamu 1k, tp kami hanya prepare 800 bakul telur sahaja. alhamdulillah.. just nice, tak terlebih byk, tak terkurang. parents sy sebelum ni dah 7 kali buat kenduri kawen kanda2 sy, maka mereka dh arif dgn hal2 budget ni. sy follow aje.. ;)

n sy takde bezakan doorgift utk semua tetamu (kecuali family KH). tak kira lah tetamu yg dtg tu tan sri ke, dato' ke, datin ke, prof. ke, semuanya dpt bakul telur yg sama. yg beza nasib mereka klu dpt bakul yg bunganya senget ke, tercabut ke, hehehehehe..





disebabkan bakul tu sedikit besar, kami kena letak shredded papers supaya tak nampak kosong sgt. hehehehe

utk kanak2, sy beli kotak yg murah gila sbb confirm diorg akan buang lps dpt isi dlmnya. dlm tu sy isikan coklat, gula2 n jelly.

n utk family KH pula, kami (as in family n kwn2 sy) sama2 membanting tulang menDIY n menyiapkan bunga dip yg berisi telur masin ni.



doorgift utk family KH


seperti apa yg kakak sy penah ckp, "semuanya bunga dip n bunga lily. so tema kawen awak, DIP & LILY!" apa2 jelah.. hahahahhaha :p

fuhh.. jenuh nak menyiapkan entry ni! :D

9 comments:

LisaLisut said...

bestnye ade tangga.umah kite takde tangga.hahaha.kalau tak bole amik gmbr di tangga.eceh..hahahaha

i risau pasal akak K tu sll mention pasal nk pasang pelamin awl ke lmbt sbb dia sebok mention "i bole pasang awl tp kene make sure ade org tgk n jga.kalau hilang ke pecah ke apa nt u kene byr.." -__-.gile cuak.

hmmm..tu la ngade nk amik luar seremban lg.padan muke.haha

♥ Kasut Pink ♥ said...

Suke sgt kristal pada pelamin tu. doorgift utk famili belah lelaki pon cantik.

tqahmisdar said...

cantik..suke pelamin tu.. =)

Khumaera Ismail aka Habibi Hamid said...

biru sangat menawan!! =)

yUmIe said...

cantik!hehe..sye pn dh lme xupdate n review psl wedding.last sunday bru je sudah majlis belah Mr K.hihi..

ElyaElmo said...

kd, memula elya pun plan nk buat telur rebus as doorgift..tapi dh terbeli dorgift kat bandung ari tuu...~

iedayah said...

cntik pelamin sk...=)

nida-razak said...

dear..ur pelamin sangat cantik..series suka sangat... =)

sk said...

lisa:
owner pelamin i haritu pon dok remind jaga brg2 tu elok (especially the crystals n chandelier) sbb i org first yg guna. alhamdulillah takde yg pecah despite umah i penoh gila dgn anak2 buah. hihi

kasut pink, tqah, iedayah & nida:
thanx!! pelamin tu biasa2 je.. bukan design baru pon.. :D

maera:
biru mmg menawan! hihi

elya:
elya bg doorgift ape? cpt review! :p

yumie:
cepat2 update. nnt nak cite psl baby pulak.. ;)

iedayah:
iedayah.. lame tak jumpa! ke mane menghilang? ;)