Monday, June 6, 2011

#141 - sijil & kad nikah

hari jumaat yg lps sy & KH cuti, so kami balik seremban utk amik sijil nikah.

di negeri sembilan, particularly seremban (sy tak sure daerah2 lain), sijil nikah akan siap sebulan selepas bernikah. kad nikah pula siap 7 bulan selepas bernikah.

masa uruskan borang nikah dulu, kitaorg dah siap2 bagi gambar n bayaran utk proses sijil & kad nikah. kiranya, lps majlis haritu dah takde kena isi borang ataupun bayar apa2 utk dapatkan sijil @ kad nikah.

just as a reminder, sila call dulu pejabat agama sebelum nak amik sijil @ kad nikah. mcm kitaorg, lps sebulan pon, org tu ckp belum siap lagi.

tapi lucky for us, bila last week kami pergi amik, kad nikah pon dah siap sekali! so takyah dtg lagi lps ni. sy rasa tempoh 7 bulan tu mungkin tempoh maximum utk mereka siapkan kad nikah.



sijil nikah dpt 2 salinan; 1 utk perempuan, 1 utk lelaki. dlm sijil siap tertulis amount mas kahwin, hantaran serta pemberian (cincin & brg iringan). kad nikah pon dpt dua, so sorang boleh simpan satu dlm wallet @ purse masing2. ;)

alhamdulillah.. semua legal stuffs kami dr awal sampailah akhir dipermudahkan olehNya. pd yg belum ambil sijil or kad nikah lg, sila amik cpt2 ye.. we never know what might happen kan?

sijil nikah ni penting utk keluarkan duit kwsp mcm nak buat joint loan beli rumah ke, pengeluaran duit lps pencen nnt ke, etc2.. nnt nak daftar anak masuk darjah 1 pon kena ada sijil nikah klu tak silap sy. so kena simpan sijil baik2 okay! ;)


p/s:
happy engagement anniversary to both of us! :)

9 comments:

LisaLisut said...

yey.sebulan je dh siap.bestnya da ade kad nikah.wuwwuwuwuwuwuuw.

thanks for the info.

err serius dia letak mas kawin n hntrn semua?pergh....kantoi..huahuahua

LisaLisut said...

eh lupa,happy anniversary SK :)

sk said...

lisa:
in our case, nak dkt 3 bulan br sijil siap. tp kad pon siap sekali. so senang cite...

a'ah, tu dlm gambar i cover dgn kad nikah tu yg part tertulis hantaran, berapa cincin sume tu. hahahaha

thanx! n suka sbb u selalu alert dgn new entry. selalu jd org first yg komen. hihihi

aTy _faRed~ said...

waaahhh....lamernyer kat sane sampai 7 bulan..!!! susah ar kalau nak kene bawak sijil nikah kehulu hilir ek..kat selangor seminggu lepas nikah+5 hari waktu bekerja dah ley siap dah..huhu... hurrmm...nasib baik awak nyer siap cepat..:)

sk said...

aty:
lambat kan? tsk tsk tsk..

ira amira said...

nak tanye la, gmba nak wat kad nikah tu kan saiz pasport ek?ke kecik lg?

sk said...

ira:
kalau utk negeri sembilan, gambar saiz lesen. kalau size passport, pejabat agama tak terima..

~ mizzAmy ~ said...

dekat sijil dia letak segala benda ke? waahh... baru ku tahu. ke setiap negeri lain2 ekh?

sk said...

mizzamy:
ikut negeri kot amy.. kt sijil kitaorg ada letak semua tu.