Tuesday, July 5, 2011

#148 - my dream wedding

lepas kahwin baru nk berckp psl my dream wedding? haha

sejujurnya saya takde dream wedding. kalau dulu org tanya, sy mengimpikan wedding yg sebagaimana? hanya ini jawapan sy;

1. family & kwn2 rapat sy semuanya dpt dtg majlis sy
2. makanan sedap & cukup
3. photographer yg bagus


itu sahaja. sy tak pernah mengimpikan baju yg designnya meletop vogue-de-vass atau pelamin yg grand giller. sbb tu bila nak tempah baju, sy mati kutu. last2 mix & match saja dr majalah pengantin. T___T

sy pon sedar diri, bajet tak besar mana, parents pon dpt membantu setakat yg mereka mampu, itupon sy dah bersyukur..

antara schoolmate sy yg dtg


n pernah dgr kata2 ini, "best things come when least expected"? ya, sy tak buat high expectation pon utk wedding sy. i may not had a 7-event weddings nor a designer dress, tp sy tetap happy dan bergembira di hari bahagia sy. so yes, i got my dream wedding. =)

sy amik pengajaran dr insiden kad kahwin sy. sy admit dulu sy ada sedikit high expectation dgn outcome kad kahwin sy, tp akhirnya sy redha. kad kahwin je pon, bukannya tak dpt kahwin langsung. LOL

it's true that this is a once-in-a-lifetime event in ur life, tapi tak perlu menjadi bridezilla di sini. tak perlu freak out jika perancangan anda tak menjadi seperti yg dijangkakan. lps tu semua nak ikut seperti yg kita nak. langsung tanak compromise dgn org lain. dgn kata yg lebih kasar, jgn nak syok sendiri jek. :p yg penting akad nikah selamat dijalankan & semua org happy. kan?

semua majlis mesti ada hiccups nya. tp mcm mana kita 'tackle' n handle the situation tu yg membezakannya. si A mungkin mengamuk bila dpt tau designer dia tak letak brooch seperti yg diarahkan kat kasut sanding A. siap cerita kt kwn2 n sama2 pakat supaya blacklist designer itu. tapi kalau jadi pada B, maybe dia tak kesah pon. B pk, ala, kat kasut je pon, tak nampak sgt.. itu sekadar contoh.. ;)

bila difikir2 balik, kita beriye2, berbulan2, merancang majlis perkahwinan yg hanya sehari, dua atau tiga hari tu aje. padahal sepatutnya kita rancangkan kehidupan selepas itu yg bertahun2 lamanya. jadi, tepuk dada, tanya selera: wedding atau marriage?

p/s: been there, done that. ;)

13 comments:

UyaRayza said...

nice one dear hehehe..uya bridezilla? x la kot..

LisaLisut said...

ah!so agree.nice SK! (terigt kes meroyan nikah kat masjid aritu haha) lepas bertenang dan sedar i shud be grateful at least i'm going to get married hahaha.i pn mix match je.lantakla lawa ke x.just enjoy the day.haha

i choose marriage.enough said.heheh

Renee Meow said...

ah tq dear for this post.. note to self=no high expectation :)

meow~
http://reneemeowwedding.blogspot.com

~ NANA ~ said...

i pulak 1st yg nak mesti:

- tetamu yg dtg lebih dari 2500 org
- makanan sedap2
- godies mesti best

alhamdulillah semua tu tercapai...

tp jd B2B i tak nafikan dlm ms yg sama i still nk baju, pelamin & makeup yg cantik...tp tu 2nd things la!

btw wedding & marriage ni berkait rapat sbnrnya...apa2 pon keberkatan majlis tu & kehidupan lps tu yg paling penting kn? :)

hana yoriee said...

yeah..asam garam yg dilalui selepas bergelar mantan pengantin..hihihi..

MARRIAGE!!

Fardilla Fawzi said...

setuju sgt!

Hunny Kitty said...

ni yg buat nak cark balik entry my dream wedding yg ai tulis tahun 2007 nih hahahhaa

Qaseh said...

post yg sgt bagus...
wedding or marriage???
of coz la marriage kan...

SK,thanks... :)

Miss Aai said...

amat setuju..bila dh kawen akan fikir blk,"y i spent so much on this & that but outcome still sama dgn harga murah"..

Jgn cpt terpengaruh and nk ikot sama ngn wedding org lain..yg penting ikot kemampuan.. :)

III bDkNaKaL III said...

btol²..sy pon sokong!pd sy kehadiran teman & keluarga adalah sgt menjadi IMPIAN!lg rmai lg bgs!

PussyCat said...

ur so true!i say marriage!now pun susah hati mcm ne la tjwb sbg isteri. mesti gaya ckp pun dah lain. xleh sama mcm bercinta.huhu

~LeeyanaRadhi~ said...

good entry SK..sy sokong sgt...and ofkos i choose marriage...yg penting cara kita berfikir,matang atau tidak.. ;)

Bila Ku Kata Cinta... said...

betoi miss aai...dee pon dah terpk lak..nape lah spent bebanyak tuk majlis sekejab itu..huhu(kalaulah wit tu disimpan kan ke besh)..tp tak nyesal..just terpk sejenak...