Friday, July 8, 2011

#149 - sengugut @ period pain

disebabkan sy pon dah hampir 4 bulan berkahwin, idea nak berblog pon makin berkurang. so sy decide utk adakan satu 'segmen' dlm blog ni seperti trivia atau berkongsi ilmu mengenai apa2 saja berkaitan perkahwinan, rumahtangga, keluarga dan hal2 perempuan. sharing is caring kan? ;)

smlm ada rakan2 di BBF yg ckp psl period pain @ sengugut. so sy pon dpt idea utk entry hari ini, mengenai sengugut atau nama saintifiknya dysmenorrhea. ni sy cerita berdasarkan pengetahuan & pengalaman sy ye. so anything nak tambah @ share, dipersilakan.. ;)

for ur info, sy mmg everytime period sy akan rasa sakit sengugut. rasanya start since form 4 camtu kot. makin umur meningkat, makin teruk sakitnya. seingat sy yg paling teruk sekali ada sekali masa sy tgh final year degree, period pain dgn sgt teruk siap termuntah terus. huhuhu

sy klu tgh period, mmg camnilah gayanya.. :D


okay, kenapa kita sakit sengugut?
masa period, kita akan release hormon yg dipanggil prostaglandin. prostaglandin ni yg akan mengecutkan uterus dan kalau terlebih byk prostaglandin dirembeskan, so contraction uterus kita pun akan meningkat. in fact, prostaglandin adalah salah satu ubat yg digunakan semasa proses delivery bila nak induce kelahiran baby. bila uterus contract, jadi salur darah kita pun menyempit. ini menyebabkan tisu2 sekeliling kekurangan oksigen, lalu kita pun berasa sakit....

rupa bentuk organ pembiakan kita :p


mcm mana nak elakkan @ kurangkan sakit sengugut?
  1. amalkan mkn supplement evening primrose oil (EPO) setiap hari. byk dijual di farmasi. sy mmg ada stok kat rumah, tp selalu je skip2 mkn. pemalas! selain menghalang period pain, EPO jugak me'normal'kan kitar haid kita n menyebabkan kulit menjadi cantik.

  2. bila sakit, mkn painkiller n tuam dgn air panas kat tempat yg sakit tu. lps tu try utk tidur.

  3. elakkan mkn mknn yg bergoreng @ masin2 bila nak period tu. air berkafein mcm teh n kopi pun sila elakkan. amalkan mkn byk buah, sayur n minum air suam..

  4. masa tgh sakit tu kalau boleh jgn pk @ stress sgt. nnt makin teruk sakitnya. ni mmg terjadi pd sy. bila sy stress, mmg teruk gila sakit dia. ada sekali sy jumpa n happy2 dgn kwn2 sy, period pain tu pon rasa tak sakit sgt.

  5. mkn panadol menstrual. yg ni sy mkn jugak kdg2 tp period pain tak hilang pon, berkurang sikit je. T__T

ada sape nak tambah tips lagi? ;)


betul ke lps kahwin sakit sengugut akan hilang?
depends sebenarnya. ada yg hilang, ada yg berkurang sikit, ada yg tak hilang langsung. sebenarnya period pain ni ada 2 jenis, satu yg normal, satu lg yg terjadi akibat penyakit lain. so selalunya kalau lepas kahwin, sakit period pain tu still teruk lg, better gi check kat doctor. takut ada penyakit lain mcm endometriosis, cyst etc2.

rasanya tu je yg dpt sy kongsikan ketika ini. jumpa lagi di lain hari! :)

gambar2 dicilok dr encik google sahaja.

12 comments:

farahfatihah said...

good sharing SK....tp me xpernah rasa camne kena senggugut yg teruk...alhamdulillah..cuma period je xteratur

Bila Ku Kata Cinta... said...

xtau nak komen..senggugut bleh ilang pas kawen..coz..mcm besa jek..tak nmpak pon perbezaannya pas Dee kawen ni..tp maybe ada benarnya..pas kwen..hormon segala hormon dah bertukar...(nak explain xtau..)..agak2 nyelah kot

sk said...

farahfatihah:
bagusla tu tak penah rasa sengugut. sakitttt.. :D

dee:
betul! sy lps kawen, period jadi normal. kalau tak tu mesti lmbt bbrp minggu. hehehe

Cik Puan Mimi said...

skrg ni lepas kawen pon still rasa senggugut.camneee??

Hidayati Farhan said...

SK, mintak izin nak share post ni kat belog ye. mmg good info lah :D

LisaLisut said...

thanks for sharing SK. i rs bab EPO tu mmg betul.almost 3 months i take EPO senggugut period pain is lesser than b4.hihi.

thanks for the other tips too.ikutkan sbnrnye tau la skit2 penah dgr tp degil.belasah je mkn semua benda haha

sk said...

mimi:
teruk ke mimi? klu teruk better gi check doctor ye..

yati:
sila2.. ;)

lisa:
i pon mkn EPO, tapi kadang2 jek. selalu miss. pemalas!! hehe

~ mizzAmy ~ said...

amy mmg jenis peod pain. tak pernah amik EPO lagi tapi mmg nak amik. cuma kemalasan utk makan pil. kalo kena peod pain, tak pernah amik ubat pun. g klinik semata-mata nak dptkan MC je. lol....

but, setelah baca review about EPO, memang benda wajib lah jawabnya. hehehe.. thanks SK.

cikFM said...

saya selalu kene period pain yg sgt teruk.. smpai pengsan2.. selalu makan coklat cadbury tu.. alhamdulillah kurang cikit..

sk said...

mizzamy:
amy, i pon camtu. selalu je skip2 mkn EPO tu. tp bila dh nak dkt2 period tu, i mkn everyday like a week b4. hihi alhamdulillah, period pain tak teruk sgt..

cikFM:
wah! first time dgr psl coklat cadbury nih. coklat byk je stok kt rumah tu. hehe mkn coklat tu masa tgh period tu ke ataupun sebelum2 tu mmg amalkan?

cikFM said...

mmg suke makan coklat.. tapi mase period tu makan coklat cadbury yg besar tu bedal sorg2.. hehehe

sk said...

cikFM:
ic.. okay2 bleh try nnt. hihihi thanx ek.. :D