Thursday, August 18, 2011

#152 - al-fatihah..

maybe ramai yg dah tau dari BBF mengenai pemergian abah sy pada 10 ramadhan yg lalu. thanx to elya sbb menjadi 'messenger' sy. sampai ketika ini sy masih terbayang2 saat abah menghembuskan nafasnya yg terakhir.

masa abah sakit, selalu sy menangis sbb rindukan waktu2 ayah sy sehat + cergas dulu. sekarang bila abah dah tiada, apatah lagi. tak dpt nak digambarkan dgn kata2 mcm mana rasa rindu. tapi sy dan keluarga awal2 lg dah redha dgn ketentuanNya. mak pon mmg sgt tabah. tp sy tau, mak mesti lagi rindukan abah. dah 46 tahun hidup bersama. cuma mak tak tunjuk pd anak2 je..


abah di hari perkahwinan sy


tp sy bersyukur. syukur sbb sy dpt menghabiskan hari2 terakhir bersama abah. berbaloi menghabiskan annual leave haritu. syukur sbb sy, mak n adik beradik yg lain bersama abah masa abah hembuskan nafasnya yg terakhir. syukur sbb abah berpeluang balik ke rumah dan bukannya menghembuskan nafasnya yg terakhir di hospital. syukur sbb kami semua berpeluang bergilir2 menjaga abah; mandikan abah, potongkan rambut abah, borak2 dgn abah, bacakan abah ayat2 al-quran, beri abah mkn, bg abah mkn ubat etc2... syukur sgt2.. sbb tu kami semua redha bila sampai masa utk abah pergi. tak sanggup rasanya tgk abah menderita kesakitan lagi..

ramadhan ni sy belum pernah blk taiping berbuka bersama mertua lagi. harap2 parents mertua sy faham. bukannya sy tak nak balik taiping, tp tak sampai hati nak tinggalkan mak dlm keadaan mcm ni. sekarang pon kdg2 sy di sban, KH di kl. sampai bila, sy pon tatau..

dah 8 hari abah pergi... semoga abah tenang di sana... al-fatihah..

17 comments:

Khumaera Ismail aka Habibi Hamid said...

al-fatihah..salam takziah buat family SK.moga roh abah dicucuri rahmat.amin..

natrah jaafar said...

takziah SK..semoga tabah..al fatihah

Cik Hazz said...

Al-Fatihah.. moga tabah ye. Selamat Menjalani Ibadah berpuasa ;-)

yUmIe said...

Takziah Sk dan keluarga..Semoga tabah menghadapi dugaan..InsyaALLAH keluarga mentua paham..

amy fahmi said...

alfatihah. takziah buat sk sekeluarga.
moga arwah tenang di sana. insyaaallah.

LisaLisut said...

am so sad to read this post... 11 years ago i dah mengalami benda yg sama..sedih part mak u tu..huhu

few years later finally mak i kawin dgn ex kekasih 1st dia.well at least she's happy now and not alone..

take care SK and sabar k..

aTy _faRed~ said...

meninggal di bulan Ramadan... insyaallah ade tempat yang terbaik untuknyer.. aminnn...[semoga tabah]

erin moshimoshi said...

alfatihah dear :(
semoga die ditempat org2 yang beriman ...

Diana @ bilakukatacinta said...

alfatihah dear..sabarlah...insyaallah..doakan dia ditempatkan dikalangan org2 yg soleh

n0rraslida alias said...

takziah lalink...allah swt lebih sygkn abh awk... al-fatihah tok abh awk....semoga tabah yew...

Durruz Azam said...

alfatihah.salam takziah. moga terus kuat n tabah.

AnEs said...

SK, takziah.. semoga bayakkan bersabar..

I had atuk and nenek died from cancer..true indeed, bila da hujung-hujung tu memang redha je..tak sanggup rasa melihat keperitan di saat-saat akhir tu. I still remember vividly how my nenek kene pakai alat bantuan pernafasan sume tu..perit..kite yg tengok ni perit apetah lagi yang menanggung.

Walaupun dia tak de bersama kita kat dunia ni, insyaAllah dengan doa yang kite kirimkan untuk dia tak memutuskan kasih sayang kite dengan dia..takziah sekali lagi..

nieda said...

takziah....semoga tabah hadapi dugaan

Zainur said...

takziah dan al fatihah utk SK sekeluarga. Baru saja tau... Hope u can stay strong... Zainur pun mmg pernah rasa kehilangan juga...mmg perit tp setiap yg hidup pasti mati. Semoga roh ayah SK tergolong dalam golongan org2 yg soleh dan mudah-mudahan segala dosanya diampunkan Allah. Ameen... Be strong ok...

~ PUAN THALHA ~ said...

Sedih sangat baca entry ini. Takziah SK. Moga roh arwah ditempatkan dikalangan orang beriman. Amin..

Reen Tart Nenas said...

sk: takziah. serius tak tau pun pasal nie sbb mmg dah lama xmelawat blog kwn2 nie. saye pun masuk hospital. semoga sk tabah yer. saye sudah mengalaminya. dan insyallah, semuanya akan ok. apa pun, ketika ini, mak la paling perlu diawasi. pastikan ada org yg tinggal dengan die. orang tgh ramai mmg xterasa, bila sunyi, mula la teringat. tak salah rindukan arwah setiap hari. semoga ALLAH menempatkan arwah abah sk di kalangan org yg beriman. semoga Raya tahun ni sk terus tabah yer. saye pun xtahu la mcm mana nak mengadap semua nya nanti.

cha said...

al fatihah. now u paham kn apa perasaan i xde ayah? masa i nangis baca entry u tu huhu :')