Thursday, December 22, 2011

#168 - Perkahwinan bukan semata-mata kerana seks dan utk mendapat anak.

Setuju atau tidak?

Apa pendapat anda?

Kalau setuju, so kenapa anda berkahwin?

Jawab, jgn tak jawab..

byk pulak soalan budak nih. haha

8 comments:

hana yoriee said...

penggunaan perkataan semata-mata tu yang menyebabkan tidak setuju. hihi..byk lagi list sebab-musabab kenapa berkahwin termasuk dua perkara yg disebutkan. eceyh.. =)

hana yoriee said...

eyh..td hana tulis tak setuju eyh? ahahaha.. tak setuju kalau fikir kahwin semata-mata sebab seks dan utk dpt anak. tapi utk jwb pernyataan tuan pny blog, setuju. apa punya jwpn lah. maklumlah, BM pun tak hebat mana..kuikuikui

Moose said...

untuk memenuhi fitrah manusia, melengkapkan ibadah & tanggungjawab sebagai umat muhammad & hamba Allah. ewah, jawapan yang bakal melayakkan aku masuk program (m)ustazah pilihan. kahkah.

ok in all seriousness, marriage is not about sex and kids but we can't deny that sex & kids are part of marriage. so does compassion & lots other things that go with it.

choclairissa @ intan said...

kalo sayela..perkahwinan adelah utk kurangkan dose..huuu~~byk dose sebelum ni..harap2 lps kawen tidak lagi kesunyian n buat pahala dgn husben byk2.. :)

LisaLisut said...

setuju.
1. kalau i jwb sbb nk dpt keredhaan allah kata klise.tp itu mmg kene letak as priority pun.

2. sbb nk bersama cinta hati sampai akhir hayat

tu je.cukup la 2.haha(soal anak sbnrnye tolak tepi haha tp sex tak bole tolak tepi gak tu resipi kebahagian rumah tangga.kakakaka)

SitiHalisa [Lysa] said...

Untuk menyatukan dua jiwa/hati.
Untuk menghalalkan hubungan.
Untuk mendapatkan keredhaan dari Allah.
Sebab Sunnah Rasulullah SAW yang menyuruh kita bernikah.

Hihi. Jawapan ni boleh terima tak? ;p

adda_shariff said...

eh berdebarnya ditanya soalan2 begini! hahaha..saya setuju. mmg bukan seks dan anak semata. bagi saya, perkahwinan ini untuk menjadikan seseorang manusia itu manusia yg sempurna.

melengkapkan jiwa dia. sbb kahwin nih kena belajar byk bersabar dan berkompromi. perkahwinan yg baik adalah perkahwinan yg mengajak suami isteri kembali ke jalan yg diredhai Allah. so along the way nak balik ke arah kebaikan, jati diri kena diperbaiki..dan kita akan berusaha utk menjadi insan yg lebih baik lagi. utk diri sendiri, utk pasangan dan utk bakal anak2.

sbb tuh orang kahwin dpt byk pahala. miahahah..seks dan anak itu bonus sahaja. sbb yg penting itu adalah ibadah terhadap Allah. kahwin itu satu ibadah, no?

eh poyonye jawapan saya...eh btw hello siti..lama tak bertanya khabar..kehkehkeh

cha said...

i kawen sbb nak hidup bersama kazaa sampai akhir hayat i. susah senang bersama. dan ada family sendiri insyaAllah :)