Friday, December 23, 2011

#169 - sambungan dr entry semalam..

Sambungan dari entry semalam..

Thanks for all the responds that i received thru this blog & twitter.

So boleh kata semuanya kata setuju. Kita berkahwin bukan semata2 sbb seks dan nak dpt anak kan?

Sy suka & setuju dgn jawapan Adda sgt2 (hi Adda! lama tak bertanya khabar jugak! kihkihkih)

"...perkahwinan ini untuk menjadikan seseorang manusia itu manusia yg sempurna.

melengkapkan jiwa dia. sbb kahwin nih kena belajar byk bersabar dan berkompromi. perkahwinan yg baik adalah perkahwinan yg mengajak suami isteri kembali ke jalan yg diredhai Allah. so along the way nak balik ke arah kebaikan, jati diri kena diperbaiki..dan kita akan berusaha utk menjadi insan yg lebih baik lagi. utk diri sendiri, utk pasangan dan utk bakal anak2."

Frankly, kalau tanya sy, sy kahwin dgn KH sbb nak bersama dgn chenta hati hingga ke akhir hayat. Samala mcm Lisa ckp. Kita tolak tepi lah psl keredhaan Allah, ibadah etc2 sume tu. Tu mmg dah priority..

So kenapa? Kenapa ada certain org suka sgt tanya soalan cliche "bila nak pregnant? dah pregnant ke? etc.." ataupun pantangla kalau tulis kat fb "alhamdulillah.. murah rezeki kami.." tu semua org mesti nak ingat ade kaitan dgn pregnancy. Mcm takde benda lain kan? Mcm org dah kawin ni takde keja lain siang malam asyik nak buat anak je kan?

Muak okay. Bukannya 100% kena kat diri sy, tp bila benda ni jadi jugak kat kwn2 sy yg lain. So kesian sgt, especially pd mereka yg bebetul desperate nak kan anak. Just belum rezeki je lg. Org tu tulis kat status alhamdulillah sbb baru naik pangkat, tapi semua komen ingat dia dah pregnant. Takyah nak bg pressure boleh tak? Kesian sgt kat diaorg okay..

N mana tau mmg couple tu plan tak nak anak pon. Mcm ade kenalan sy yg dah 5 tahun berkahwin admit mereka mmg merancang. Katanya mereka tak ready utk ada anak. They want to focus only on career. They are happy begitu n nak berjaya dlm career masing2. Mereka tau mereka tak boleh commit & jadi parents yg baik kalau ada anak nnt. Salah kah? Berdosa kah? Bukannya si wife dah pregnant n pergi gugurkan kandungan pon. They are just being safe. So salah ke? Suka hati diaorg la kan?

Dan jugak tak bermakna kalau takde anak tu maksudnya perkahwinan tu tak bahagia. Pandai-pandai je speku psl couple tu bahagia ke tidak. Ish, jgn singkat sgt pemikiran tu boleh?

Tu baru part 'mendapat anak'. Part 'seks' tu sy takkan ulas kat sini. Meleret2 jadinya nnt. Tp agak jelik bila ada org ckp dia tak boleh duduk sama2 dgn bf/gf dia tanpa ikatan yg sah. Tak tahan nafsu katanya. Sbb tu kena kahwin jugak tak kira apa pun. Wah, begitu open sekali memberi pengakuan.

Ah, tak perlu explain lah benda nih.

Apa pun, bak kata (m)ustazah pilihan kita hari ini;

"marriage is not about sex and kids but we can't deny that sex & kids are part of marriage. so does compassion & lots other things that go with it."

I rest my case.

6 comments:

cha said...

samala mcm i kene yang. smpai i termarah dorg. i buat status ckp i demam. dorg boleh ckp i pregnant la dh ada isi la. pdhal i demam. siap ckp dh pg klinik belum. adoi i sound la ckp klau ada i dh lama buat statement tak pyh org teka-teka. stress mak nak

sk said...

cha:
hehe kan sasha kan? u kawen br sebulan kot. diaorg ni agaknya pk org baru kawen ni takde keja lain siang mlm. demam sikit dh pk pregnant. mcm dah takde topik lain dah. mmg la hubungan tu dah halal tp still... hadoi la..

cha said...

tulah psl. i kawen sebulan pn belum. pastu dorg ingat lepas i nikah i terus malam pertama ke? eeee. br i tau apa perasaan org dh kawen ni asik kene tnya cmni je

LisaLisut said...

Ontahnyo. Trend skrg ckp alhamdulillah je pregnant. Pdhal org tu burp br lps mkn kenyang n say alhamdulillah hakhakhak. I setuju aa dgn yg kes kawin 5thn xde anak sbb planning tu,lantak dia aa xnk anak lg nk berdua puas2 smpi bebila pon(i suka je haha tp dh allah bg dlu nk buek cmno) bukan dia g gugurkan kandungan semata nk planning xnk anak.duh.. Emo lak. Haha. Abg ipar n kakak ipar i kawin berouluh tahun xde anak ttp bahagia. Kalau suami isteri tu redha dgn ketentuan allah n org yg sbr mst dia dpt jaga n bahagia rumah tangga wpun xde anak. Ewahh panjang pulak.bye

Moose said...

kahkah. sekali kena quote gitu. tapi i feel you bebeh, awal2 dulu memang tak larat nak dengar orang speku aku pregnant. tapi senyum, & blah je. malas nak layan.

adda_shariff said...

wah. glamer kejap! hehe...alah..betul kata moose..bo layan sajo..agak2 kalu nak berasa thankful kpd sesuatu takyah tulih kat fb....kat fb nih ramaii org yg annoying hahaha! (i kalu kat fb feeling2 ustazah sokmo share mende agama aje haha!!) floodkan aje kat twitter. gituh.