Tuesday, December 27, 2011

#170 - 'Orang ketiga' dlm rumahtangga

Selalu kan kita dgr antara punca pergaduhan suami isteri adalah disebabkan WANG. Ada yg sampai akhirnya bercerai sbb si isteri rasa hidupnya tak mewah dgn si suami. Ish, na'uzubillah.. Selalunya mcm tu lah kan. Mesti sbb isteri komplen duit tak cukup, tak boleh nak shopping2, tak boleh nak pergi holiday, etc2..

Ataupun, pasangan tu mmg bermasalah. Tak reti nak manage duit gaji. Both suami dan isteri suka shopping, ataupun membazir mcm2, last2 tak cukup duit utk keperluan yg lebih penting.

Omputih kata, live within your means.

Saya kata, jgn compare kehidupan kita dgn org lain. Tgk org lain beli handbag LV, kita pun nak jugak. Tgk org lain holiday overseas tiap2 tahun, kita pun nak jugak. Kalau mampu, takpe. Kalau tak mampu, duduk je la diam2 kat rumah. Sekali-sekala takpe nak splurge duit utk something special, tapi beringat-ingat lah...

Taken from here:

"...'orang ketiga' di dalam rumahtangga ialah WANG yang sering menjadi punca perbalahan suami isteri. Ramai pasangan yang bercerai mempunyai kaitan dengan MASALAH KEWANGAN. Data dari sebuah Jabatan Agama Islam menunjukkan 65% pasangan bercerai adalah kerana masalah ini. BESAR jumlahnya tu."

Na'uzubillah...

7 comments:

Fariza said...

SAMA2 KIta hidup sebagai keluarga bahagia secara sederhana.

sk said...

fariza:
that's the best way kan.. insyaAllah..

LisaLisut said...

agree. i ade baca facts ni kt majalah mana ke newspaper b4 kawin dlu.so dh tanam dlm kepala laki aku mmg tak gaji besar.hahahaha

adda_shariff said...

eh itu bukan 'orang' itu 'makhluk halus berbentuk kad kredit...' haha. kalau orang pahang, dia akan ckp orang gitu adalah "orang yg tak kador". maksudnye tak bajet2....finance management zero! harap2 kite tak jadi gitu ye siti...kehkeh

sk said...

lisa:
same la lisa. tp kadang2 tu dpt hadiah mahal2, best jugak kan? kihkihkih

adda:
yelah adda, moga2 kita tak jadi org yg tak kador. aminn.. hehehe

NoRr said...

betol, ada baca gak bab ni dlu...pasal duit org ramai cerai...maybe money is not everything but nowadays it is almost everything kot??

sk said...

betul norr. husband sy pon ckp benda yg sama. money is not everything but everything needs money. mmg kena pikir psl duit tp jgnlah sampai terlampau mengejar kebendaan. syukur apa yg ada...