Friday, January 6, 2012

#172 - Ustaz Azhar Idrus kata..

..jgn cium2 dpn org ramai.

Mode hari Jumaat. So topik Islamik sket. haha

Ustaz Azhar Idrus ni makin glamer kan? Silalah cari youtube Ustaz Azhar main gitar dgn Zizan. Sgt cool okeh! hihi

Anyway, haritu ada senior sy forward youtube ni kat fb.




Okay, isi2 penting dlm youtube nih;

1. Bercium di khalayak ramai (suami + isteri)
Cium tgn boleh. Nak cium lebih2, sila buat kat rumah. :p Sbb ianya menggugurkan maruah.

2. Adat2 di luar rumah & di dpn org ramai
Pegang2 tgn tu boleh, tp takyahla sampai peluk2 semua walaupun dah halal..

3. Bila selesai akad nikah, boleh tak suami cium isteri di hadapan bukan muhrim?
Kalau setakat salam, cium tgn tu boleh. Tp better utk batal air sembahyang, buat dlm bilik. Cium2 di khalayak ramai bukan budaya Islam tp terikut2 budaya Barat.. Okay, I'm guilty as charged. T__T

4. Pasal pre-wedding, sanding masa tunang, outdoor photoshoot, ukir2 inai, idea2 wedding/theme yg pelik2 mcm bernikah dlm air, etc..
Ni bukan kehendak agama. Terikut2 sgt budaya Barat,, Hindu etc.. Lagipun, yg penting kehidupan kita slps pernikahan. So, bernikah lah cara Islam.


Apa yg Ustaz Azhar ckp tu ada certain yg sy pernah buat. Mcm pasal outdoor photoshoot tu, sy pun ada buat dulu. Well, my time is over. So, amik pengajaran n terpulang pd B2B yg lain lah.. Tepuk dada, tanya iman..

Selamat beramal.. ;)

8 comments:

cha said...

i buat sebab i yg nak. i pkir kawen sekali seumur hidup dan i tak nak terkilan sampai mati huhu. lgpn niat i bkn nk ikut agama lain thats all :p. takpela janji dh lepas :)

sk said...

cha:
:)

Ainul said...

alamak husband ainul suke peluk cium kt depan org..huhuuhuu

sk said...

ainul:
hehehe rasanya tak berdosa, tp maksud ustaz azhar tu tak elok dibuat dpn org ramai. cuba rujuk kat org yg lebih arif ye.. :)

thezaila said...

me too.. guilty as charge, pasal lepas nikah tu.. part yg kt public tu, me try to avoid la.. kang dicop PDA plak

sk said...

zaila:
takpela zaila, our time is over katanya. hahahaha

cha said...

eh u maksud i yg psl berinai tu tau bkn pasal peluk2 dpn public ke apa. kang u salah paham plak maksud i haha

Dulu Gadis, Kini Mama said...

dang! terasa jugak! yg first tu. cium dahi pun tak leh eh? huhu