Thursday, April 19, 2012

#177 - Resepi: Steamboat ala Johnny's

Eh.. rajin pulak update blog 2-3 hari nih. hahaha

Okeh, ni menu bbrp minggu lps. Ada one time tu asyik rasa nak mkn steamboat je. Pastu rasa mcm x berbaloi nak gi Johnny's jek sbb boleh masak sendiri je sebenarnye. Last2 buat sendiri jek, confirm berbaloi n boleh mkn tanpa was-was. :p

Dulu time kecik2 mak sy selalu buat steamboat kalau nak celebrate pape. Tp time tu cicah sos cili jek. Sejak dah pandai mkn Johnny's nih mcm addicted pulak dgn sos dia tu. Nasib baik jumpa resepi dia. hehe

Resepi sy amik dr sini. Mekasih pd tuan punya blog. Jasamu ku kenang.. :D




Bahan-bahan:
Suka hati korang lah nak letak ayam ke, ketam ke, fishball ke, sayur ke, mihun ke, mushroom ke, tepuk lah dada tanyalah selera :p
Mcm kitaorg haritu beli mixed balls dh siap dlm 1 paket tu kat Giant. Boleh mkn 3 round. Ada lg tu balance dlm fridge. hehe
Pastu ada ayam, sayur, mihun etc2 kat dapur, so campur sekali...


Cara nak masak:
1. Pakai rice cooker je senang. Mula2 panaskan air dlm rice cooker tu.
2. Campur serbuk mihun sup Adabi / kiub ayam / kiub tomyam (ikut selera masing2)
3. Masak je sampai mendidih
4. Dah mendidih, masukkanlah segala bahan2 korang tu.


Sos cicah ala Johnny's:
1. Tumbuk 2-3 ulas bawang putih
2. Campurkan bawang putih tadi dgn sepaket pes Tomyam Adabi dan semangkuk air
3. Campur sedikit gula dan sesudu teh cuka
4. Masak sampai mendidih n adjust rasa dia mengikut citarasa masing2
5. Masukkan hirisan daun ketumbar
6. Kalau rajin, letak sekali bijan secukup rasa
p/s Kalau nak pekatkan lg kuah, campurkan sedikit tepung jagung yg dah dibancuh dgn air.



x kecur air liur tgk gambar ni? :p



Senang je kan? Tp kalau dah dtg angin pemalas tu, byk je kedai buffet steamboat skang kan? Mkn le sampai puas. kahkahkah




suami saya kata sedap.
disclaimer: ni bukan gambar tgn dia. hahaha

5 comments:

farahfatihah said...

wahhhh tq! nak cuba gak pas nih!!!

sk said...

ff
silalah cuba. senang jek! :D

cha said...

Aah sedapnya. Resepi mashed potato u dulu pn i tak try lg u haha

Moose said...

*salin resepi*

sk said...

cha:
bila nk cuba ni? haha

moose:
jemput2, jgn memalu nak salin. :p