Thursday, May 3, 2012

#180 - Sabah Day 1 (KL-Kundasang)

So recently, sy & KH holiday kat Kundasang & KK. Ni 2nd time sy holiday kat sana so actually dh ade rough idea dah what to do, where to go sume.

We flew with MAS. Masa beli tiket, tgk price difference dgn AA pon tak byk sgt, so we opted for MAS.

Tips: If you're planning to bwk blk seafood to semenanjung, fly with MAS sbb diaorg lebih lenient in terms of bwk seafood. AA ni leceh sket. Byk kes segala mak nenek seafood tu tak lps nak bwk naik flight. So rugi lah kalau dh beli kan last2 tinggal je kat KK.

Flight pegi pukul 7.35am (Jumaat). Pukul 4am dah bgn, siap2 n drove to Putrajaya Sentral. Kitaorg park kat sana, n later that day abg sy yg dok kat Putrajaya tu ambil keta KH bwk blk umah dia. Naik KLIA Transit pukul 5.33am. Masa beli tiket ERL tu kat machine, tak sedar terselect kids ticket, makanya pagi tu kitaorg naik ERL separuh harga. hewhewhew


dlm ERL


Sampai KLIA, terus self check-in dkt kiosk tu (very convenient!) n pegi semayang Subuh. Then, pegi drop baggage kat kaunter n we were ready to take off.. ;)


before boarding


Sampai airport KK at about 10am. Tunggu keta sewa dtg. We rented a Viva from http://carrentalcorner.blogspot.com/ (sila contact Firdaus). Normal rate for Viva (manual) is RM100. Kalau pandai kawtim, dpt le murah sikit kot.. hehe

Isi minyak keta penuh RM50. And time tu dah pukul 11 camtu. Baru teringat tu hari Jumaat n kat sana waktu solat cpt. So kitaorg pegi masjid negeri sbb KH nak solat jumaat. Jgn terkejut kalau kat sana org perempuan pun pegi masjid solat jumaat ye.. hehe

Tips: Kalau sewa Viva n just nak guna utk drive ke Kundasang/Ranau n balik ke KK semula, minyak RM50 is more than enough. Kitaorg haritu, time pulang kereta, minyak ada separuh lg walaupun dah puas round KK. Maybe time pegi Kundasang je byk pakai minyak sbb byk naik bukit, time balik minyak tak luak pon.

Lps solat Jumaat tu terus gerak ke Kundasang. Direction agak senang (easier if u have gps). Just follow signboard ke Tuaran, Tamparuli, Kundasang or Ranau. The journey took about 2 hours. Jalan bukit2, pusing2 sikit n byk lori. So biar lambat asal selamat.. :)

Sampai Kundasang, terus check-in kat Kinabalu Pine Resort. Dulu dtg Kundasang pon stay sini jugak. Rate boleh check kat sini. Kitaorg amik pakej sekali dinner n bfast sbb senang. Area Kundasang tu susah sikit nak cari tempat mkn yg decent. Kalau tak amik pakej pon, u all boleh order a la carte or steamboat kat restaurant dia. Syiok jugak kan sejuk2 tu mkn steamboat? Dun worry, dijamin halal.. :)

And yes, sana sgt sejuk bg sy yg sejak azali tak tahan sejuk nih. Apatah lg kalau lps hujan n time mlm. Rasa nak polok2 KH je.. HAHAHAHA

Lps setel check-in, semayang sume n tanpa buang masa pegi Kinabalu Park. Dkt sini starting point kalau diaorg yg nak daki Gunung Kinabalu tu. Boleh jln2 jugak kat sana, ada Botanical Garden and ada anjung yg boleh nampak puncak Kinabalu clearly..


sejukkkkkkk.. :p


Entrance fee: RM3/person utk Malaysian. Sbb time kitaorg sampai pun dh lewat ptg (pukul 5 lebih tu dah nak gelap ye..) so jln2 kejap je kat sini. Yg paling 'potong' sekali sbb ada 2 ekor anjing berkeliaran kat situ. Dahla kitaorg dua2 penakut anjing, kejap2 kang kitaorg lari masuk keta. hahaha


tak nampak Kinabalu sgt sbb byk kabus..


Lps tu kitaorg round pekan Kundasang pulak. Sedih tgk pekannya yg agak 'season' n kotor. Pastu byk anjing berkeliaran pulak tuh. Haisyhhh..


pekan Kundasang



nampak tak byk anjing tu?
diaorg relax je, kitaorg yg penakut. hahaha


dkt roundabout dkt pekan
KK & Kundasang ni byk sgt roundabout. hehe


Dkt pekan ni jugak byk jual sayur2an, buah2an, bunga2, etc.. Dah nama tempat sejuk kan. Mcm Cameron la lebih kurang. Tp sini lg sejukkkk...

Tp kitaorg tak beli sayur2 tu pon. Bukan nak masak pon kat sana. hehe Just beli mknn n buah2 utk mkn2 kat sana je..


tmpt jual sayur2, buah2 n etc


Lps tu dah nak gelap. So kitaorg balik resort n stay kat sana je. Sana mlm takde ape sgt. So we had our dinner and just stayed in tgk tv. Sejukkkkk...


To be continued...

8 comments:

LisaLisut said...

bebestnyerrrr.. sejuk dia lg sejuk dr cameron n genting x? mst la lg sejuk kan hehehe

hana yoriee said...

Sila cpt continue.. Mana tau blh refer sini kalo jd pegi..hehe

sk said...

lisa:
haha lg sejuk! sedap gila tidur mlm tu berselubung dlm selimut. haha

hana:
hehe insyaAllah.. hehe

♥ balkidz_hunny ♥ said...

Aku pegi sabah next sem tgok student praktikal. nanti aku refer entry ko lah. bookmark sesiap. HAHA

sk said...

kidz:
bestnye.. nak ikott!

ally said...

me pnh stay kinabalu pine resort tu..walaweh, tempat cantik n sgt la sejuk..hihi..sedap tidur..tp serius mmg sejuk..masa tu dah la bawa baby umo 2 bulan..risau je tkt dia terlalu sejuk..

cha said...

bestnyaaaaaaaaaa u. i suka tempat sejuk mcm cameron. mcm wajib pegi je ni nak hasut kazaa la haha

makan sume murah tak u?eh u ambik flight ke kk ke kundasang?

sk said...

ally:
kannn... sejuk gile! i mmg tak tahan sejuk pon sebearnye. hehe

cha:
kalau kat kk, seafood mmg murah. yg lain standard la kot..

ke kundasang mmg kena travel by car. whether u drive sendiri or hire tourist guide.