Monday, May 7, 2012

#181 - Sabah Day 2 (Poring Hot Spring & canopy walkway)

Sambungan dari Sabah Day 1 (KL-Kundasang)


Esoknya (Sabtu) lps Subuh, cpt2 duduk kat balcony and nampak Gunung Kinabalu clearly. Subhanallah!!


They were in awe looking at Kinabalu


Dh mcm gambar kat kalendar :p


Kitaorg cpt2 mandi n pegi bfast sbb lps tu byk tempat nak pegi.


Our room


Lps bfast.
Kenyang perut suka hati.


First stop ialah Poring Hot Spring. The main attraction kat sini ialah kolam air panas n jambatan gantung. Ada jugak butterfly farm n air terjun tp kitaorg x sempat nak explore semuanya. Poring ni less than 45 minutes dari Kundasang. Jalan pun tak berapa pusing2 n bukit2 sgt. On the way tu akan lalu pekan Ranau n ada petrol pump kat situ (in case minyak dah habis).


Map for the whole area tp kitaorg sempat
naik jambatan gantung n mandi kat kolam air panas je..


Entrance fee utk kolam air panas ialah RM3/person. Utk naik jambatan gantung RM3/person. Kalau bwk camera kena byr RM5. Tp kalau rasa nak buat dunno, tak nak byr camera charge tu pon boleh je. Diaorg tak cek pon. haha

Dinasihatkan agar naik canopy walkway dulu baru pegi mandi ke, butterfly farm ke. Sbbnya jauh & tinggi jugak nak berjalan nak pegi jambatan gantung tu. Tips: wear proper shoes! Kalau pakai selipar mcm sy, sakitla jugak kaki nnt.. haha

Allocate sejam ke sejam stgh just utk jambatan gantung.


Selamba je uncle Cina tu potong kitaorg yg dah mengah ni. hahaha


Masa kitaorg kat situ, ada sekali dgn rombongan Chinese uncles and aunties dari Penang. Diaorg sume cargas je time mendaki tu.. haha Siap pesan kat kitaorg, "Nanti balik KL, u kena exercise tiap2 hari. Baru tak penat.." ouchhh!! :p


Finally, sampai jugak.. haha


Kat sini ada about 4 (ke 5?) jambatan gantung. Agak panjang. So sape yg gayat tu, dinasihatkan tak perlu penat2 daki ke sini. Kang menyesal.. :p


KH at the last jambatan.
Terpancar muka happy gila dah habis azab. kahkahkah


Lps tu, terus pegi kolam air panas. Kat sini boleh mandi outdoor (open pool) ataupun pd sape2 yg nakkan privacy tu, ada juga private pool (with private shower utk salin baju). Tp tu ada additional charge lah. Sbb KH je yg nak mandi time tu, so we all settled kat tmpt open jek.


Open pool.
Masa ni sebelum kitaorg naik canopy walkway. Takde org lg.


Open pool dia byk2 partition mcm ni. So tak campur dgn org lain.
Tp kecik je pon, kalau 2 dewasa dlm tu dah sempit dah. haha


Tunggu air penuh. Sejam pon tak penuh2. haihh


Tips: kalau u all pegi canopy walkway dulu, sblm tu cop dulu kolam mana yg korang suka (letak beg ke, towel ke) n bukak air paip utk takung air. Sbb kalau time nak mandi baru nak takung air, lama gila nak kena tunggu. Kalau dah siap2 takung, lps canopy boleh terus mandi..

Disebabkan kitaorg lambat takung air, so KH dpt mandi kejap jek. Jadilah kan?

Since masa tu dah pukul 11 lebih. Kitaorg kena terus balik resort balik sbb nak kena check-out. So kitaorg tak sempat nak pegi Sabah Tea Garden.

Takde ape sgt pon kat situ, just tgk ladang teh kat sana. Tp hasrat nak borong Teh Sabah byk2 terkubur lah. For me, rasa Teh Sabah lg sedap drpd Boh or Lipton ke. Sesuai nak buat air teh O. Takpelah, kat Jusco sini pon ade je jual. haha

Sampai Kinabalu Pine Resort, terus kemas brg n amik2 gambar before check-out.


KH tgh feed rabbit


Dkt entrance Kinabalu Pine Resort



To be continued...

10 comments:

S.n.Fariza said...

wah... seronoknya g sana.

sk said...

fariza:
mmg seronok... :)

cha said...

serius mcm kt luar negara dh u. i dh hasut kazaa dh haha. nnti nk tunjuk blog u kasik kazaa baca plak :p

sk said...

cha:
HAHAHAHA.. next entry i story kitaorg pegi ladang lembu kat 'New Zealand' pulak. tungguuuu.. HAHAHAHA

♥ balkidz_hunny ♥ said...

aku rase aku penah sampai kolam air panas ni dulu mase family trip,tp tak mandi pong! next time nak pegi mandi ahh. baik kakak ikot cakap, kena takung air ehh!

sk said...

balkidz:
ye dik balkidz!! haha :p

~LeeyanaRadhi~ said...

wahhh bestnye..tp dis year da in Q 2 holiday..hehe..next year kene pujuk Radhi g sabah pulak la..hehe..

psst: bl nk aerobik? ngeh ngeh :p

sk said...

leeyana:
wah2.. gi mane leeyana? siap dah ada 2 in queue tuh. hehe

haihh skang asik blk keja lmbt. n tgh sibuk ganti puasa.. so tatau la bila bleh gi aerobik.. :(

Reen Tart Nenas said...

len kali panjat gunung kinabalu terus tau!

sk said...

reen:
PANJAT gunung??!! *gulp*