Friday, May 11, 2012

#183 - Sabah Day 3 (Pasar Tamu, island hopping & Pasar Philippine)

Sambungan dari:
Sabah Day 1 (KL-Kundasang)
Sabah Day 2 (Poring Hot Spring & canopy walkway)
Sabah Day 2 (Desa Dairy Farm & KK)


So the next morning (Ahad), lps bfast, terus pegi Pasar Tamu kat Gaya Street. Pasar tamu ni just ada on Ahad pagi sahaja, 6.30am to 1pm camtu lah kot. It's basically mcm pasar mlm yg jual everything; from souvenirs, to baju, to mutiara, to urut kaki, to everything lah. Ramai gila org. Bukan tourists je ada, locals pun dtg shopping kat sini jugak..

Dkt gila nak pegi Gaya Street ni. So jln kaki je dari hotel..



Nice vases :)


Tips: souvenirs kat sini murah, mcm keychain boleh dpt 7 for RM10. Sy byk beli pearl brooch (fake ones) kat sini. RM10 for 3 pairs. Original pearls pun ada, but somehow sy rather beli kat Pasar Philippine. T-shirt Sabah pon byk choice. Silalah beli kat sini..


Got attracted bila tgk diaorg buat kopi ni, so we bought them walhal jarang minum kopi pun. haha


Bought something from this OKU person.


Dpt round situ separuh je sbb dah pukul 10am. Kitaorg dah janji nak return keta sewa and nak pegi island hopping pulak.

After return keta sewa, Firdaus (tuan keta sewa) tlg hantar kitaorg pegi Jesselton Point, jetty nak gi island hopping. He even tlg kawtimkan time kitaorg nak beli tiket bot tu. Bagus betul! :)

There were choices nak pilih bape island nak pegi, with package lunch buffet or not. Tp kitaorg just amik 2 pulau jek (without lunch buffet), Pulau Manukan & Pulau Sapi. And sewa brg2 snorkeling and tikar.

Tak ingat baca kat mane, tp Pulau Manukan is the most happening island, Pulau Sapi is the most beautiful, Pulau Mamutik is the smallest and Pulau Gaya is the largest island. Pilihlah mane korang suka ye. Mak sy dh pesan awal2 jgn pegi Pulau Gaya takut kena kidnap. hehe Tatau ape reasonnya. Tp baiklah, menurut perintah. T___T

Okay now, kat situ ada baaaaanyaaakkkk kaunter utk pilih pakej. All different companies la. Tp harga sume same jek, takdek beza. Yg bezanya, boat dia nak gerak pukul berapa (biasanya sejam or stgh jam sekali). So pilih jela mane serasi n suits with ur timing.


Rate seperti di atas ye..


Tips: sewa siap2 brg2 snorkeling (life jacket, snorkel mask, etc) dkt jetty and angkut ke semua island yg u all pegi. Kalau tak sewa siap2, nnt different island, different rental, so kena byr lebih.


Leaving the jetty


So, our first island was Pulau Sapi. 15 minit je naik boat. Tp budak bwk boat tu, amboiii kemain merempit kau. Laju gila bwk. Habis nak terbang tudung sy. Apa celoppp tokkk??!!


Boat laju sgt, rambut KH pon dah ala2 Justin Bibir


Nak sampai dah! *excited*


Pulau Sapi


Lihatlah ramainya umat manusia


Saya ni penakut air sikit sebenarnye. Tak reti berenang. Tapi KH was so determined utk ajar sy snorkeling. And I did it!! *pat diri sendiri.* hahaha Thanks so much the KH!

Oh my, mmglah org kata terasa romantik sgt bila snorkeling/scuba diving tu. It's very true. Bila nampak dalam laut tu, pasir2 halus, corals, ikan2 lalu lalang dpn kita, very the chanteks! Air jernih mcm dlm akuarium. Seriously.. subhanallah.. indah sungguh ciptaan Tuhan.

Bila sy dah pandai snorkeling, KH tinggalkan sy sbb dia gi snorkeling area dalam sikit. Sy tatap penakut lg nak gi tmpt dlm. haha Dia kata area dalam tu lagi cantek gila, mcm2 coral n lg byk ikan. N yes, Pulau Sapi mmg sgt cantik. Perfect for snorkeling.. :)


Sila fokus pd tuan blog dan suaminye ye. Bukan objek seksi ittew. :p


Stayed there for 2 hours. Baru gerak to the next pulau. Sila naik boat under company yg sama ye, jgn sukati jek naik mane2 boat. Bila kita sampai dkt satu2 pulau tu, kita akan janji dgn org yg jaga kat situ pukul berapa kita nak gerak ke pulau lain. So around 15 minutes before time tu, dia akan cari kita n suruh kita get ready utk gerak..


See our happy faces? Very2 happy, indeed.. :)


Air laut cantek kan? Tuan punya blog laaaagi chantek! :p


So next is Pulau Manukan. Another 10 minutes ride. Pulau Manukan ni mcm pulau wajib la. Sume org mesti pegi sini. Sbb dia besar, n paling happening. Masa kitaorg sampai dah pukul 2. So org dah x ramai sgt.

Tips: If u all tak amik lunch buffet, please bwk food sikit utk mkn2 piknik tepi pantai. Takkan dok tepi pantai menganga je kan? Mesti nak mkn2 sikit. Food yg jual kat sana, agak mahal. Kitaorg bwk siap2 1 loaf roti, 1 can tuna, Pringles, keropok, ceklat, air mineral, 100 plus (byknya mknn.. haha) Kalau mandi laut/snorkeling, konfem lagi lapar.


Pulau Manukan




The best thing about Pulau Manukan is ikan2 kat tempat cetek pon banyaaaakkk sgt!! Mcm2 ikan lalu lalang dpn kita. Roti kitaorg bwk habis sbb bg makan kat ikan2 tu. hahaha

Kitaorg stay sana sampai pukul 4pm. Pukul 4 mmg sume kena stop mandi n balik ke KK balik (except org yg overnite kat pulau).


Time to go back. Dah nak gelap dah.. :(


This is Pulau Mamutik.
On d way balik tu, kitaorg singgah sana dulu amik passengers.


Nak sampai KK dah balik.
Yg building kanan tu our hotel. Sebelah kiri tu Wisma Merdeka.


Reaching the jetty


Kudos to crew2 island hopping yg kitaorg amik tu n pekerja2 kat island. Sumenye systematic, baik2 n very helpful. Lps tu mmg rasa happy gile. KH lagi happy lah, sbb mmg impian dia nak bercuti kt pulau.. :)




Jesselton Point in the evening


Perempuan ni gaya mcm pegi pasar mlm je. HAHA




So we walked back to the hotel. Told ya, sume walking distance je (kecuali org pemalas jalan la.. haha). That's why kitaorg sewa keta sampai pagi tu je as we don't need a car masa kat KK pon.


On d way tu lalu dpn shopping mall baru ni, Suria Sabah.
Ala2 Suria KLCC le..


Lps rehat2 jap, kitaorg pegi Pasar Philippine kejap. Just shopping lite2 sbb takut esoknya x sempat shopping. Pasar Philipine tutup pukul 8pm tak silap. Tapi benda2 yg jual dlm tu sama je so kejap je dak boleh khatam. Tips: mintak diskaun sehabis boleh! We like to beli brg byk2 kat satu kedai so boleh mintak diskaun kaw2.

That nite, kitaorg dinner seafood lagi! This time we tried different kedai, tp tukang masak dia pakai uniform chef jugak. kahkahkah


Ikan steam


Lala masak halia


Udang harimau masak berlada


All for RM50. Sebab kali ni tak tamak mcm semalam. Lebih berhemah memilih makanan. haha


Licin!!


To be continued...

9 comments:

Reen Tart Nenas said...

nak gelak yg rambut justin beber tu. hahahaha sumpah kelakar hoke. tgk gambo tak terpk pun. bila baca caption. alamak ye lah! hahaha

Anonymous said...

salam dear, boleh tnya..brape rm yer kos taxi kalo dari airport ke bndar KK?tq

sk said...

reen:
baby baby baby oohhhh!!

sk said...

anonymous:
i tak sure coz dr airport haritu kitaorg terus amik keta sewa. tapi mase nak blk, dr hotel (teksi hotel) ke airport was rm30. maybe around that figure la kot... :)

elle's laaa~ said...

ok... x sabo nk travel KK early next year! waaaa, tp lambat lagi.. huuuu..

thezaila said...

baca review ni, terus rasa nk pergi KK..... sekarang!!

sk said...

elle:
takpe.. takkan lari KK dikejar.. ;)

zaila:
kita buat gath #chanteks kat KK nak? kakakaka

LisaLisut said...

i suka pulau2 yg laut dia jernih n cantik2 ni tapi tapi tapi.... xpendai swim n takut nk try. rugi je honeymoonsmpai krabi tp xturun snorkeling huahuahua. i tak berani tp i nakkkkkkk. tskkkk

sk said...

lisa:
i pon takut swimming. i snorkeling kt tempat2 cetek jek. hehehe