Thursday, June 14, 2012

#185 - Sabah Final Day (KK-KL)

Sambungan dari:
Sabah Day 1 (KL-Kundasang)
Sabah Day 2 (Poring Hot Spring & canopy walkway)
Sabah Day 2 (Desa Dairy Farm & KK)
Sabah Day 3 (Pasar Tamu, island hopping & Pasar Philippine)

Bercinta betul nak menghabiskan entry Sabah ni. haha

So, akhirnya tibalah hari yg tidak dinanti2kan. hehe


time bfast kt hotel


KH with his English bfast. Fav dia tu. Tekak saya mesti nak mknn Melayu jugak.
Tapi pagi tu lalu makan bubur je sbb sakit perut. huhu


Lps bfast, rilek2 jap. Then KH gi turun swimming pool. Saya stay bilik jap kemas brg, then lps tu baru turun swimming pool. Turun tgk je, tak mandi pon sbb perut tak berapa sedap. Kang tercirit aku dlm swimming pool kang, sape yg susah?


Family sy besar, so hasil shopping souvenir pon kena la 'besar'. haha


seronok KH conquer pool sorang2




view dr area swimming pool


gumbiranya lakiku.. :D


Lps dah puas dok kat swimming pool, naik bilik n siap2 utk check out. nak blk dah.. sobs :(

Tapi sebelum ke airport tu, haruslah shopping last kopek kan. Habiskan wang2 yg ada tu. hewhewhew

First stop, ialah kedai Jamilah Jewellery sbb kakak & mak sy ada pesan belikan brooch kat sini. Location dia kat area belakang hotel Meridien tu. Kitaorg jln kaki je dr hotel. Beg2 sume tumpang luggage room hotel dulu.


ha kau. berderet pearls kat kedai ni.


Penuh dgn segala mak nenek pearls, rhinestones, brooch etc2.


Tgh konpius nak beli yg mana


Pastu, singgah Pasar Philippine lagi beli sisa2 souvenirs mane yg tak cukup. hehe


Express tailor berderet dkt dpn Pasar Philippine


Singgah jap kat pasar ikan masin sebelah tu beli ikan masin & ikan bilis


Then singgah pasar basah utk beli seafood bwk blk KL.

Dkt bangunan ada tulis "Jualan Produk Perikanan" tu ada jual
frozen seafood yg siap packing utk bwk naik flight.


Tips: Kalau naik MAS, senang je lps seafood ni sume asalkan with proper packaging lah. Air Asia sy tak sure.

Kitaorg tak beli frozen seafood tu, instead kitaorg beli yg fresh punya kat pasar basah.


Ketam RM10/kilo. Kitaorg beli 5 kilo.
Kenyang mkn ketam sampai skang. haha


Pastu beli udang harimau (RM80/kilo) sikit, n udang biasa size besar (RM22/kilo) jadi total sume 5 kilo. Org kat pasar tu siap packingkan tightly dlm bekas polisterin dgn ice, with additional charge (RM25).

Tips: Kat pasar basah tu, kedai yg hujung sekali jual udang (belah menuju ke Jesselton Point) tu boleh packingkan seafood kita. Utk bekas polisterin kecik, boleh muat 5 kilo. So tak kesahla u all beli udang ke, ketam ke kat tempat lain, nnt dia tolong packing kan sekali.

Dah setel habis duit sume kitaorg pon balik hotel. Time ni naik teksi walaupon jarak dia sekangkang kera je. Gila kau nak angkut kotak2 lebih 10 kilo tu jln kaki? hahaha

Pastu terus gi airport. Nak balik dah. huwaaa..


Kat airport pon ada satu kedai jual frozen seafood.
Kalau last minute br decide nak beli, bolehlah beli di sini ye.. Tapi x fresh sgt la kot..


Our flight pukul 6 lebih x silap. Sampai KLIA, buat jamak n naik ERL ke Putrajaya. Kat sana abg sy dah menanti utk menjemput kami.. :)


Tgh tunggu ERL.
KH bersama kotak2 berisi pelbagai spesis haiwan. hahaha


Akhirnya, habis jugak entry Sabah. Entry psl budget, tgklah nnt kalau ada kesempatan, insyaAllah.. :)

5 comments:

lovelyadibah said...

owh..boleh bawak makanan fresh naik plane.nice entry sk!nnt aku nk g sabah leh wt revision post ko nie.hehe

sk said...

dba:
boleh.. asalkan packing elok2. ko gi sabah nnt aku nak kirim lobster pulak eh. haha

farahfatihah said...

akhirnya habis dah..heheh bila baca entry ko ni aku rasa mcm nk duk sabah je ok hahaha

nizabeba said...

wow byk giler shopping seafood! rindunye kat kk! hehe

sk said...

ff:
haha gi mintak transfer sabah gi. hahaha

niza:
seafood murah kan? kenyang mkn seafood je kat sana. :D