Wednesday, September 26, 2012

#196 - Langkawi: Snorkeling di Pulau Payar

Disebabkan sy bz berconference, so KH byk masa terluang time kat Langkawi tu. Nak jln2 pun, boring la kan kalau sorang2. Furthermore dia penah study kejap kat Langkawi dulu so tempat2 mcm Makam Mahsuri ke, Telaga Tujuh dia dah pernah pegi dulu. So utk menghilangkan bosan time sy takde, dia decide nak pegi snorkeling kat Pulau Payar.

Gambar2 ni sume KH yg amik ye sbb sy kan tiada di tempat kejadian. haha

Ada 2 jenis pakej snorkeling yg selalu org ambil:
1. Snorkeling dkt pantai + lunch packed in polisterine (RM100-RM150)
2. Snorkeling di tgh laut + buffet lunch atas floating platform (RM250)
Pakej ni termasuk return pick up kat hotel, boat transfer to Pulau Payar, snorkeling gear & insurance.

Ada lg mcm2 pakej utk diving la, island hopping la, etc2. So boleh la pilih mengikut preference masing2. 

Harga kat atas ni harga yg offered by package tour agencies yg bersepah2 kt Pantai Cenang tu. So pepandai la negotiate. KH ambil pakej no 2 n tawar2 dpt harga RM240. huehuehue



Gambar di atas diambil kat jetty. Harga lg mahal dr amik dr agencies kat Pantai Cenang. Nasib baik. hehehe

So bas dtg pick up KH pukul 8.30am kat hotel. Mereka sgt punctual ye. So jgn lambat, kang kena tinggal. hoho

Bas tu akan pick up semua org kat bermcm2 hotel, then bwk sume pegi jetty. Sampai jetty, naik Langkawi Coral pegi Pulau Payar. Dlm sejam jugak la sampai ke Pulau Payar.



Mula2 dia hantar yg amik pakej yg snorkeling kat pantai tu.
  

Pulau Payar. Cantikkkk...

So mcm ni la kalau amik pakej yg kat tepi pantai. Bleh lepak2 kat tepi pantai sunbathing jugak. haha

Byk tempat disediakan utk duduk n makan

Next, baru hantar mereka2 yg nak snorkeling kt platform. Takdela jauh sgt dr yg tepi pantai, tapi dptla merasa snorkeling kat laut dlm.. Lunch pon extra special gittew.

A part of the platform

Kalau sy, mmg dok kat sini je mcm ppuan tu. I is penakut nak masuk kt laut dlm. kahhhh
Time lunch. Ramai cina n foreigners je KH kata..


Tempat buffet

Ada tempat utk turun diving jugak..
Dkt platform tu boleh turun utk tgk underwater view. Nice..




KH kata best pegi kt platform ni sbb lg byk benda bleh buat. Tapi dia boring la sket sbb sorang2 takde geng time tu. Yg sy pulak mmg tak dpt concentrate langsung time conference haritu sbb dok teringat n jeles tak dpt snorkeling dgn dia. HAHAHA

Dlm pukul 4 lebih camtu diaorg pun gerak balik ke jetty. Then, terus dihantar ke hotel masing2. Dlm kul 5.30 camtu jugaklah KH sampai hotel.  Sampai hotel, cpt2 sy ajak KH gi pekan Kuah nak shopping. HAHAHA

4 comments:

~LeeyanaRadhi~ said...

sy pun takut nk masuk laut..haha...cepuk2 air di gg pantai,bleh!!..hehe
owh xsabar tgu mgu depan..eheh

# eh aritu ms nk g keje, kereta kite sebelah2 je kat traffic lite dpn giant tu..sk dok sebok tekan2 hp..hehe..sy nk hon tp cermin kereta sy berwap..air cond over sejuk plak pasang...haha

sk said...

leeyana:
laaaaa... ye ke?? tak perasan langsung. hahaha

happy holiday leeyana! syiokknyaaa jln2 langkawi. hihihi

LisaLisut said...

waaa i xpegi pn payar ni ms ke langkawi 2009 dlu.kos ciput la katakan masa tu haha

sk said...

lisa:
i pon... haha takpelah, next time insyaAllah ada rezeki ke langkawi blehla try snorkeling.. hehe