Monday, October 8, 2012

#199 - Harga rumah yg berpatutan & sesuai dgn pendapatan


Quoted from entry latiffidalila.com,

"Sepertimana kata Robert Kiyosaki, rumah for own stay adalah bukan asset. Kenapa? Sebab asset ialah perkara y bawak pengaliran wang masuk ke akaun kita. Tetapi rumah duduk sendiri sentiasa membawa kepada pengaliran wang keluar. Jika rumah besar, duit keluar pun besar. Carilah harga rumah berpatutan utk anda. Ada wang lebih lg, guna utk purchase next property, buat investment utk rental returns or capital appreciation."

Dkt entry ini diaorg ada bg tips mcm mana nak calculate harga rumah yg berpatutan dgn diri kita sendiri.

"Agak2, berapa harga rumah berpatutan utk kita? Ok, kali ni nak share mcm mana calculation y dibuat oleh experts utk tahu berapa harga rumah y sesuai dimiliki oleh seseorang. Pengiraan harga rumah y berpatutan ini hanyalah sebagai guide bagi memastikan anda tidak overspent ataupun terlalu live below your means."

So cara nak calculate, senang saja ikut formula ni:

(Pendapatan bulanan suami isteri) x 12 bulan x 4 

So contohnya gaji kita rm3000, gaji suami pula RM4000. So cara nak kira,

(3000 + 4000) x 12 x 4 = RM 336 000

So, lebih kurang RM336k la harga rumah yg mampu milik dan bersesuaian dgn kita...

Tapi, rumah harga RM336k skang dpt rumah apa ek kt tgh2 bandar kl ni? Errmm.. apartment/condo ada la kot... Kalau nak dpt landed house, maybe susah sket.. kena cari yg area2 luar kl sket.

Yg lebih penting, kita kena tgk monthly commitment kita berapa. Kena kira juga dgn commitment2 lain mcm loan kereta, bil2, etc2.. Mampu ke nak byr. Jgn nanti setiap kali dpt gaji, habis buat byr segala loan & bil saja. Saving pun tak ada.

Tapi.. kalau korang nak beli rumah yg lg mahal atau murah pon tak kesah. Duit korang kan? Senang ckp, tepuk dada, tanya selera, pandai2 la bajet dgn duit sendiri... ;)

Apa pon, harga rumah sekarang mmg melampau2 kan? Rumah idaman hati sume harga juta2. (berangan nak dok banglo. kahkahkah)

Korang beli rumah kat mane? Harga okay tak?

9 comments:

LisaLisut said...

true.sakit jiwa kot harga rumah kat KL ni.luar KL pun sama je. Semenyih kajang dah mahal. Seri kembangan puchong apatah lg. last saturday i dgn KR ke Shah alam 2 lagi.nama je shah alam 2 tp dh masuk daerah mukim kuala selangor n ijok okkk. hahaha. xbole blah.
we booked project under IJM.tatau loan lps ke x.tgh process.we need a landed house since dh ade baby letih ah nk duduk apartment. if selesai semua maybe i sewakan apartment puchong or jual je...shah alam 2 jauhh ke dalam dkt dgn puncak alam kampus uitm yg tgh nk siap.2014 br siap.ade satu lg projek under Metro Kajang.300k above.IJm tu pn sama 360k. maybe skrg nmpk cm jauh tp later bila segala jalan kedai dh siap tak rasa dh jauh kot..huhu. u xnk try beli kt Seremban ke? murah lg.haha. kitorg mcm nk tp nk ulang alik keje tu yg mcm mak oi byknya nk kuar duit..let go the idea.rs nk marah kdg2 dgn developer2 kt malaysia ni.jual rumah mcm haram.lps tu buat kondo tggi2 kecik2 harga cm harammmmmmmm.hoh..

s h a said...

Setuju...harag rumah sekarang memang melampau...uwaa...btw, salam kenal... :)

sk said...

lisa:
area sana byk projek baru kan? n still murah lagi. i kalau keja uitm puncak alam mmg dh beli dh rumah kat situ. hahaha

dok sban? aduiii.. mmgla i working hours flexible. tp entahla. KH mmg tanak la sbb dia keja tak menentu, so agak susah klu kena travel jauh everyday..

puchong takyah ckp. rumah teres intermediate leasehold rm600k++. pengsan!

sk said...

sha:
hi sha.. :)

~LeeyanaRadhi~ said...

tgh mencari-cari rumah jugak ni..bl borak2 dgn hubby rase rugi labur 6-7k setahun kt tuan rumah..aiyoooo..tp gigil tgk harga rumah skrg..maybe kitorg nk keluar dr equine ni kot, da padat sgt la..tp 1 heart equine..semua pon adaaaaaa...haha

Reen Tart Nenas said...

beli kat puchong. tp umah 2nd ajer. rezeki dpt yg elok kot. hah nak murah2 kena g beli area salak tinggi la kottt.

sk said...

leeyana:
kannnn... equine macam2 ada... tp samelah. boring sbb skang dah jem. nak keluar weekend2 pon jem dpn giant. apekah?

reen:
a'ah. ada projek seri pajam dkt salak tinggi. menarik jugak yg tu... :)

Nurul Ilyani said...

sy beli kt bandar saujana putra... :)

sk said...

ILYANI:
kitaorg haritu hampir2 nak beli kt saujana putra.. hihihi