Thursday, October 25, 2012

#201 - KH's birthday at Avillion Port Dickson

So, we went to Avillion PD to celebrate birthday En Suami *lambai Moose.* HAHAHAHA. 

Overall, mmg best dok kat sana. We stayed at the water chalet, masa mula2 sampai air surut so tak syok sgt. Sekali bila dh mlm, air pasang. Dpt dgr bunyi ombak dr bilik, wuu romantikkk.. hahaha

Swimming pools (ada 3 pools; kids, adult & strictly for adult) are open for 24 hours. So nak swimming kul 3 pagi pon no problem. 

King-sized bed & day bed.
So kalau dtg dlm 4 org pon still selesa nak tidur..
Ada bathtub & pintu tu utk ke toilet

Open air shower. We love it!
Pastu ade tempat boleh tgk air laut kat bawah..


Toiletteries.
As usual, sy akan tapau balik the sewing kit. HAHAHA

Balcony kitaorg menghadap pantai. So we had both views, laut & pantai

Mlm tu ada 1 company buat annual dinner.
So lewat mlm tu, we just lepak kat balcony and tgk diaorg menari2 sambil gelak2kan gelagat diaorg. hahaha

Lps sampai hotel ptg tu, kitaorg rest kejap and jln2 sekeliling hotel n pantai. Pastu terus mandi manda kat swimming pool.. :)

Menuju our room. Ada tennis court n byk pokok2. Chantek kan? ;)

Garden chalet

Apartment kot. Tatau. hahaha
Pantai yg dkt dgn garden chalet

Ada byk kerusi2 camni disediakan utk tgk view yg cantik..


View from our balcony. Air pon dah start pasang balik time ni..

Mandi kat swimming pool sampai mlm!

Mlm tu kitaorg keluar utk pegi dinner. Terasa nak mkn ikan bakar, so search dlm gps jumpa Medan Ikan Bakar Pasir Panjang. About half an hour dr hotel. So zassss ke sana. Rupa2nya ada lagi satu medan ikan bakar yg dkt sket, tp tak jumpa dlm gps. *lol*

Nasib baik dpt kedai yg best. We ate ikan jenahak bakar, tomyam campur, sotong goreng tepung (yg ni mmg terbaekk!!) n kailan ikan masin for RM69. Puas hati. hahaha


Belanja birthday guy dinner.. :)

Esoknye, jln2 lagi kt area hotel n pegi bfast. Oh indahnya kalau tetiap hari camni takyah pk kerja. hehehe


KH suka nau amik gambar senget2 gini

Happy birthday, love!

Our first round. hehehe

Kitaorg bfast kat upper floor. So dpt tgk diaorg ni dok mandi kat swimming pool.

Kids' pool pon dah penuh.

Kemain seronok bebudak ni main slide. hahaha

Kat sebelah cafe ada petting farm. Mcm2 binatang ada, ayam, rabbit, merak, etc2..

At 10am, diaorg buka utk feeding time. So sume boleh masuk utk feed binatang2 tu..

Burung merak ni mmg diaorg biar bebas je..
Tapi masing2 reti pulak nak balik ke 'rumah' masing2. hehe

This is Junior, umur dia 6 tahun. :)

Ngeeee.. :D

View pagi tu.. Oh indahnyaaa


So this is the strictly-for-adult pool. Kemainnn.. haha


Lps dh jln2, terus tukar attire. Nak mandi laut n nak try mandi kat adult pool tu. So both kitaorg pegi. Dptla mandi tak sampai sejam sbb dh nak siap utk check out pulak.


KH terer swimming. Isteri dia nan ado. hahaha

Boleh jadi model majalah Mangga tak? HAHAHA

Lps tu terus siap2 utk check out. Alaaaa.. tak puas... lenkali kita dok 2 mlm la ekk..


Final shot before keluar

See u again Avillion.. :)

Time nak check out, tetibe hujan turun dgn lebatnya. Alhamdulillah, cuaca elok je masa kat hotel. On d way balik tu la hujan je sampai kl.


Time nak check out, ada show cak lempong. Layannn...

Kitaorg terus pegi Alamanda lps tu utk late lunch & beli birthday cake utk KH. Sampai rumah, nyanyi2 n KH potong cake.. Just the 2 of us... =)


:)

To sum it up, Avillion mmg best. Very romantic n relaxing place. Tapi, ada few drawbacks. First, parking dia jauh. Sbb tempat park dh full, we had to park dkt seberang jln. And takde lintasan berbumbung from the parking to the building. Kan leceh kalau hujan. 

Second, takde buggy. Okay, kitaorg tak kesahla, dtg berdua, angkut 1 beg je. Kalau brg byk, pastu bwk anak2 n org tua yg tak larat sgt nak jln jauh2? Kesian tgk staff dia dok ulang alik angkut beg dr bilik ke lobby. Berpeluh2. Kan senang kalau ada buggy.. And lagi satu, staff dia mostly tak friendly pon. We kept comparing them dgn staffs kat Hyatt Regency KK. Diaorg sgt friendly n rajin sgt greet kita kalau terserempak tu. Sejuk hati tau dok kat sana. ehehhe

Despite all that, we were very happy. Avillion mmg recommended for romantic n relaxing getaway. Kalau ada anak, lagi best bwk tgk pets, main kat kids playroom, etc2.. Yg penting, birthday guy happy. So, mission accomplished! :)

5 comments:

Cik Puan Tqah said...

avillion memang best..i duduk for free..lagi best..tapi i tau mahal..
http://atieshaadriana.blogspot.com/2010/11/pd-trip-as-birthday-gifts-for-me.html

natrah jaafar said...

bgusnyeee ade info pasal restoran utk dinner..hihihi..sy nk ke avillion next month..tgh pikir2 jugak nk mkn kat mane...tq sk

sk said...

TQAH:
dpt duduk free lg best! hehehe

NATRAH:
welkam natrah.. tryla pergi medan ikan bakar pd, menghala ke pekan pd. yg kitaorg pergi ni mcm ceruk sket... ataupun dkt pekan batu 4 tu ade je kedai makan.. :)

cha said...

Bestnya i terpkir nk celeb anny kt sini tp kazaa xnk dia ckp pd bosan. Yolah dh kg pun kat sini gak kn haha. Mesti u rasa mcm xnk balik kn haha

sk said...

CHA:
i pon balik2 pegi pd je klu nak celebrate pape. tp sbb kat sana byk hotel yg best2, so tak kesah la... dok dlm hotel je, tak gi mana pon... hehehe