Friday, October 17, 2014

#230 - Tanam rumput carpet

Masa baru pindah rumah dulu, standard la developer dah siap tanamkan cow grass tu siap2. gambar sebelum tanam rumput carpet takde amik pulak.
 
kitaorg (read: KH) survey few places jugak utk rumput carpet. tp last2 shortlisted 2 je i.e. Nilai Landscape & Nilai Garden. so, bila dah decide nak proceed tanam rumput tu, pegi balik both tempat utk dptkan quotation bebetul.
 
so last2 kitaorg decide amik Nilai Garden sbb dpt lg murah n senang nak kawtim. n suka sgt pegi nursery diaorg tu, sgt organised & cantik je...
 

 
 
 
 


cactus!!
 
one thing yg kitaorg suka sgt dgn Nilai Garden ni sbb diaorg sgt punctual. masa mula2 nak dtg rumah nak ukur n bg quotation, janji kul 10am, 9.50am diaorg dh sampai. *thumbs up
 
senang nak discuss dgn diaorg. paham dgn apa yg kita nak n diaorg pun rajin bg suggestions itu ini. lagipun diaorg mmg dh biasa buat projek dgn Seri Pajam. in fact, semua projek Seri Pajam tak kira la dkt sban ke, pajam ke, sepang ke, semua diaorg yg tanamkan rumput n buat landscape. hoho
 
okay, so confirm. after few days diaorg start buat keja. n mmg punctual kan. kul 8 pagi sampai je umah, terus pekerja dia start mencangkul. bos, tengok kat tepi. hehe
 
1st day, buang rumput lama dulu. then ratakan tanah...
 
2nd day, baru tanam rumput baru. kitaorg pilih philippine grass (carpet grass) harga biasa RM2.50 utk 2x1 feet. kalau beli byk dpt dlm RM2.30, RM2.20 gitu..
 
 
ni masa baru tanam. so nampak tak sekata lagi..

 
 
pastu, tambah red palm. harga ikut saiz. kitaorg mmg minat betul dgn red palm ni. kat umah parents aku ada tanam. bila dah tinggi tu, cantik je nampak. actually kitaorg ada minat satu pokok ni jugak, bucida, yg kacukan punya, tp mahalnye la oiii..  
 
pastu, tambah slab stone dgn pebble stone tu, beli byk2 dpt la murah sikit... n kitaorg dpt baja kopi tu utk tabur bagi rumput tumbuh cantik n sekata.
 
selepas 3 bulan....... (gambar baru diambil pagi td)



yay.. rumput dh cantik & sekata! :D
 
red palm lambat lg nak tinggi
 
 
KH yg rajin siram rumput pagi2. aku just siram bila dia x available je. hehe
 
pastu skang dia mmg obsessed dgn rumput dia. dok surf psl camne nak jaga rumput, baca forum itu, baca blog ni. kelakar pulak kengkadang aku tgk. haha
 
haritu dia beli mesin rumput kat lazada. sebelum tu dia dh beli mesin trimmer rumput. mcm2 betul! hehe
 
dia kata kat forum sume mmg recommend mesin rumput ni. reti pulak laki aku ni shopping online.. tiba2 je sampai gdex kat umah. hahaha
 

so now he knows the excitement bila brg purchased online sampai kat rumah kan? ;)
 
**haritu ada kwn aku tanya psl mesin rumput ni. yes, aku beli kat lazada. yg brand Bosch ROTAK320ER tu. so far, KH kata best je guna. senang, n of course tak sepenat guna trimmer dulu.
 
 
overall, mmg kitaorg puas hati dgn Nilai Garden punya keja. kalau sape2 tinggal area nilai or sepang, bolehlah pegi tgk2 kat nursery diaorg ni ye..
 
 
Nilai Garden Sdn Bhd
PT 8027, 1st Floor,
Jalan BBN 5/4A,
Desa Jasmin,
71800 Nilai.
Tel: 06-8501050 

16 comments:

yUmiE AzuRa said...

Cantik!!seronok kn klu dpt rumah landed ni.mcm2 plan nk buat.haha

sk said...

yumie:
hehe tq yumie!

Lisa lisut said...

Omaigoddd cntik gile rumput. Dh la luas nk mamps. Bole buat swimpool buat pool ikan semua bole huwaaaa best gilaaa

sk said...

lisa:
mmg berangan nak buat swimming pool pon haritu. tapi ongkos takdak. hahaha

Balqis said...

hai..mhl x service dorg?

sk said...

balqis:
yg mahal kita byr service diaorg utk buang rumput lama n ratakan tanah. yg lain, depends on berapa byk rumput, batu2 n hiasan2 yg kita nak...

Sharinginfoz said...

comel gak rumput macam ni

nieda said...

cantiknya...luas kawasan rumah

sk said...

nieda:
tq nieda.. maila dtg umah.. :)

sk said...
This comment has been removed by the author.
hidayah said...

Hi SK,

Saya Hidayah and saya ada email SK disini : sk.adam617@gmail.com

Kalau SK ada masa free, maybe SK boleh check :)

Terima Kasih

sk said...

hidayah:
hi hidayah.. I dah reply ur email.. :)

Ayuni Hj Rosli said...

Sk, Ayu nak tumpang tdo la kat rumput tu. X payah pakai comforter bagai. Cantiknyaaaaaa. Tahniah. Lega kan ada rumah sendiri hasil titik peluh masam sendiri. Kekeke :)

sk said...

ayuni:
thanks ayu :)

orked violet @ SYA said...

whoaaa...jaw drops! hehe. cantik nye. plg best bile husband pon semangat skali. lagi la best. jeles2!! huhu

sk said...

sya:
thanks sya :)