Thursday, November 13, 2014

#233 - Main masak-masak

Kalau compare dgn lipat baju n memasak, aku lg suka memasak. aku x kesah spend masa lama2 kat dapur drpd duduk dpn tv lipat kain. lg satu iron baju. cukup x suka. tp dah terpaksa nak iron nak buat camne.

klu time tgh rajin tu, balik keja lambat pun sanggup masuk dapur masak utk dinner. kalau musim malas dtg melanda, tapau jelah.. tp weekend, kalau takde gi mana2 mmg aku suka masak2.

weekend baru ni masak nasi ayam. masa kat u dulu, belajar dgn kakak aku pastu lama2 aku ubah sket ikut selera sendiri. hihi


 
 
 
ni menu 2 hari lps. buat steamboat. actually takde masak apa sgt pun. just buat dip sos ala johnny's tu je la.. yg lain kita rebus je dlm rice cooker. senangggg... :p
 
 
 
 
 
kitaorg dinner mmg jarang gila mkn nasi. so tgk mood nak masak mee ke, pasta ke, etc. ada sekali masak aglio olio. tp udang takde. so letak ayam, capsicum, carrot je.. masak aglio olio mmg senang gila. aku ni dulu belajar dr umie aisya. :)
 
 
 
 
 
lagi menu pasta.. kali ni beef lasagna pulak. ni bila tah, bulan lps kot.. sbb takde bekas yg tinggi, so nipis jela lasagna aku ni. lenkali nak buat lasagne dlm bekas mcm ramekin kecik2 tu jela. pastu boleh mkn terus je dr situ. takyah potong2.. sbb aku suka lasagna yg cheesy n gooey gitu. letak cheese byk2... yummy... pastu bising gemokkk.. 
 



 
 
 
masa lps raya haritu, student beramai2 dtg rumah. dlm 20 org. gigih tu aku masak mcm2. antaranya mee kari. mee kari ni kira menu yg paling aku konpiden nak bg org mkn. so selalu ulang menu sama je bila ada org nak dtg umah. kahkahkah
 
 

kuah mee kari, letak ayam, kerang, fishcake, fishball n tauhu goreng.
 
 
ni pon musim raya dulu. ada kwn dtg rumah. aku masak nasi ayam. pastu buat dessert puding cocktail ni. satu2 nya puding yg aku tau buat dgn yakin. lol
 
 
 
bila dh bape tahun kawen nih, baru aku ada confidence nak ajak family ramai2 dtg umah n aku masak. kalau tak, asyik bwk diaorg mkn luar je.. hehehe.. haritu, family aku dtg. gigih aku masak dr pagi. lauk - ikan siakap kukus, tomyam campur, sambal ikan bilis & kentang n sayur broccoli dgn udang n oyster sauce.
 
 

puas hati bila masak sendiri ni.. pastu lg puas hati bile org mkn sampai hbs apa yg kita masak kan? :)


1 comment:

orked violet @ SYA said...

sya febret gile mee kari. tp xconfident nk masak. acanerr tu? share recipe la. nak recipe kompemmm jadi! hehehehehe